AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

Hayali külotçu
Özilhan af istedi

Irak savaşıyla ilgili politikası nedeniyle hükümeti ABD yanlısı bir tavır alarak eleştiren patronlar kulübü TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan'ın babası, sahibi olduğu Anadolu Biracılık'ın 3.2 trilyon liralık hayali ihracatının affedilmesini istedi.

Maliye müfettişlerinin raporuyla belgelenen hayali ihracat vurgunuyla ilgili Maliye Bakanlığı aleyhine açtığı davadan da vazgeçen Özilhan, yurtdışındaki paravan şirketlere sutyen ve külot ihraç ederek 200 milyar liralık KDV iadesi almıştı.

Hükümetin Irak savaşı sürecindeki politikasını ABD yanlısı bir tavırla eleştiren TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan'ın babası İzzet Özilhan'ın sahibi olduğu Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayi şirketinin hayali ihracatla milyarlarca lira vergi iadesi aldığı ortaya çıktı.

Tuncay Özilhan, eski adı Erciyas Biracılık olan şirketin 28 Temmuz 2000 tarihinde ismi değiştirilen babasının şirketinde yöneticilik yapıyor.

BM'nin Kıbrıs'la ilgili Annan Planı'ndan, AB ile ilişkilere ve Türk askerinin Kuzey Irak'taki varlığı konusunda, 58. Hükümet döneminde memura yapılan zamma kadar pekçok konuda hükümete ültimatom veren TÜSİAD Başkanı Özilhan'ın babası İzzet Özilhan, hayali ihracatın ortaya çıkması üzerine 4811 sayılı 'Vergi Barış Kanunu'ndan faydalanmak için başvuruda bulundu.

Biracı tekstil ihraç eder mi?

İzzet Özilhan'ı 'Vergi Affı' için başvuruda bulunmaya iten neden, başlangıçta o zamanki kur üzerinden 3.2 trilyon lira düzeyinde olduğu sanılan ancak yapılan incelemeler sonucunda 55 trilyon lirayı bulduğu belirlenen bir hayali ihracat öyküsü. Olay Örümcek Ağı Operasyonu kapsamında soruşturma konusu olmuştu.

Türkiye'de çeşitli tekstil firmalarından aldıkları ürünleri -sektörde hiç faaliyet göstermedikleri halde- yurtdışındaki paravan şirketlere ihraç etmiş gibi gösteren Anadolu Biracılık bu yöntemle KDV iadesi alarak yaklaşık 200 milyar lira haksız kazanç elde etti.

Maliye ortaya çıkardı

Vurgun, Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu'nun 2000 yılı yaz dönemi programı çerçevesinde yürüttüğü teftiş sırasında gün yüzüne çıktı.

Yapılan inceleme sonucunda hazırlanan 9 Temmuz 2002 tarihli raporda Anadolu Biracılık'ın Aralık 1998 döneminde asıl faaliyet alanı dışında 3.2 trilyon lira tutarında külot, sutyen, pijama, gecelik ve atlet gibi tekstil ürünleri ihracatı yaptığını beyan ettiği, ama aslında bu ihracatın gerçekleşmediği belirtildi. Raporda ihracatın hayali olduğu şu ifadelerle dile getirildi:

"Yapılan incelemelerde bu şekilde yapıldığı belirlenen ihracat nedeniyle iade ya da mahsup edilen KDV'lerin imalat ve satış sürecinin hiçbir evresinde ödenmediği gibi, ihracatın da hayali olduğu saptanmıştır."

Önce çal sonra af iste

Kısa bir süre önce 58. Hükümet'e 'Vergi Barışı Tasarı'sından kesinlikle vazgeçmemesi konusunda yaptığı ısrarın meyvesini yemeye hazırlanan Özilhan, babası İzzet Özilhan'ın sahibi olduğu Anadolu Biracılık'ın yaklaşık 200 milyarlık hayali ihracat vurgu için af istedi.

Anadolu Biracılık, mükellefi bulunduğu Marmara Kurumlar Vergi Dairesi'ne sunduğu dilekçede, Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu'nun yaptığı inceleme sonucunda boyutları ortaya çıkan vurgunun affını talep etti.

Daha önce Maliye Bakanlığı'nın teftişiyle ilgili dava açan Özilhan'ın Vergi Affı'na başvururken davasından da vazgeçmesi suçun kabul edildiği yorumlarına yol açtı.

2002 yılından önceki dört yıllık zaman dilimini kapsayan 'Vergi Barışı Kanunu' çerçevesinde 1998 ve 1999 yılında gerçekleştirdiği hayali ihracatın affa uğramasını talep eden Anadolu Biracılık, hayali iç çamaşırı ihracatından elde ettiği haksız KDV iadelerinin üstüne yatmak istiyor.

VERGİ CEZASI İSTENDİ

  • Maliye Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı raporun sonuç bölümünde İzzet Özilhan'ın şirketi Anadolu Biracılık hakkında vergi ziyaı cezası istendi.

  • Raporda Anadolu Biracılık'ın S.C.T, Prodimpex, N.B.A, Grandex Crisman şirketlerine yapıldığı iddia edilen 4.28 milyon dolarlık ihracatın hayali olduğu belirtildi.

  • Şirketin bu hayali ihracat sonucunda Şubat ve Mart 1999 dönemlerinde 200 milyar liralık vergi iadesi aldığı bildirildi.

    ŞİRKETLER PARAVAN

    Özilhan'ın şirketinin, hayali ihracatın maskelenmesinde pek sık yapıldığı üzere yurtdışından adresi, sermayesi belirsiz bir paravan şirket ayarlandığı saptandı.

    Raporda Anadolu Biracılık'ın tekstil ürünlerini satın aldığı beyan edilen şirketlere ilişkin şu çarpıcı bilgiler yer alıyor:

    "Vizon Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin hesap ve işlemleri İzmir Gelirler Bölge Müdürlüğü tarafından incelenmiş, yapılan inceleme sonucu düzenlenen 1 Mart 2002 tarih ve 120/48-2 sayılı Vergi Tekniği raporunda;

    - Mükellef kurumun 1998 ve 1999 yıllarında emtia alışlarının yüzde 99.5'ini oluşturan 16.9 trilyon lira tutarındaki emtia alışlarına ilişkin faturaların sahte olduğu

    - Vizon Tekstil Sanayi Ticaret A.Ş.'nin 1998 ve 1999 yılları sahte faturalı yurtiçi satışları toplamının 9.5 trilyon lira tutarında olduğu, bu tutarın KDV dahil 1 trilyon 39 milyar TL'nin 1999 yılında Yazteks Tekstil Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'ne düzenlenen sahte faturalarla gerçekleştirildiği ve bunun da Nil-Say tarafından düzenlenen sahte satış faturalarından kaynaklandığı, Yazteks Tekstil Sanayi Ticaret Limited Şirketi'nden 1999 yılında yapılmış görülen tahsilat tutarının 904 milyar 34 milyon lira olduğu

    - Mükellef kurumun sahte alış faturaları ile ilgili reel bir nakit hareketinin mevcut bulunmadığı

    - Vizon Tekstil Sanayi T.A.Ş'nin 1998 yılında sahte faturalı yurtiçi satışları toplamı 7.4 trilyon lira tutarında olduğu ve bunun da Nil-Say tarafından düzenlenen sahte satış faturalarından kaynaklandığı

    - İş merkezleri Marki Ticaret ve Sanayi A.Ş. tarafından Vizon Tekstil adına düzenlenmiş satış faturalarından gösterilen emtianın İzmir'e taşındığını doğrulayacak herhangi bir nakliye belgesinin bulunmadığı sonucuna varılmıştır."

  •  
    Yalnız ikili: Bush ve Blair
    Politik Araştırmalar Enstitüsü öğretim görevlisi Prof. Dr. Enis Ahmed, Ortadoğu'yu istila etmek isteyen George Bush ve Tony Blair ikilisinin hem dünyada, hem de kendi ülkelerinde yalnız kaldığını söyledi.
    Amerikan rüyası kâbusa dönüşecek
    Uygarlık tarihi profesörü Ali A. Mazrui, uygulanan yanlış politikalar sebebiyle dünyadaki tek süper güç olan ABD'nin ilk kurbanının kendisi olacağını söyledi.
    Irak'ta 5 canlı kalkan kayıp
    Ürdün'da bir basın toplantısı düzenleyen Batılı canlı kalkanlar, 5 arkadaşlarından haber alamadıklarını açıkladı.
    Türkiye'den insanî yardım
    Sınırda beklenen sığınmacı akını olmayınca, Türkiye Irak halkına insanî yardım için harekete geçti.
    Suikast sanıkları Türkiye'ye geliyor
    Türkmenistan Devlet Başkanı Saparmurat Türkmenbaşı'na yönelik suikast olayıyla ilişkisi olmadığı anlaşılan 6 Türk'ün Türkiye'ye iadesine karar verildi
    Ekşi'den 'rapor' sitemi
    Hapisteki gazetecilerle ilgili hazırladıkları raporun hiçbir yazılı ve görsel basında yer almadığını ifade eden Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi, "Bundan böyle bu raporu hazırlamayacağız" dedi.
    Arınç: Siir yazsalardı savaşmazlardı
    TBMM Başkanı Arınç, "Eğer sayın Bush ile Saddam Hüseyin, hayatlarında iki satırlık şiir yazmış olsalardı, bu savaşı yapmazlardı" dedi.
    Osmanlı'yı savaşa Enver Paşa soktu
    Osmanlı Devleti'nin 1. Dünya Savaşı'na girmesine Enver Paşa'nın verdiği emir neden oldu. CHP milletvekili Kemal Anadol, Enver Paşa'nın Goben ve Breslav adlı Alman savaş gemilerine Rus Donanması'nı vurma emri verdiğini belgesiyle ortaya koydu.
    Yolsuzluğa af darbesi
    Geçmiş döneme ait yolsuzluk dosyalarının ANASOL-M hükümetinin çıkardığı af kapsamına girdiğini belirleyen Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, yasayı aşmaya çalışıyor.
    Kaçakların faturası ağır
    Edirne Emniyeti'nin, bu yılın ilk 3 ayında, sınırda 2 bin 18 kaçak yakaladığı ve bunlardan 390'ının ülkelerine gönderilmesi için 25 milyar lira harcadığı belirtildi
    Şirketlere özel enerji sözleşmesi
    BOTAŞ ile ABD'li enerji şirketi El Paso arasında, sıvılaştırılmış doğalgaz için, özel sözleşme imzalandı.
    TEDAŞ, kaçak elektrik avında
    TEDAŞ Mersin İl Müdürü Necati Hançerlioğlu, kaçak elektrik kullananlarla mücadelede kararlı olduklarını ve bunu ortadan kaldırmak için yoğun bir çalışma başlattıklarını bildirdi.
    Milyonlar dün yine haykırdı
    Barış

    Dünya dün de Irak halkı için ayaktaydı. Sokaklara dökülen milyonlarca insan ABD'ye bir kez daha seslendi: Savaşı durdur
    'Asmalı Konak' turizmi
    Yaz turizmi, kış turizmi, inanç turizmi derken Türkiye 'Asmalı Konak' turizmi ile de tanıştı. Dizi sayesinde birçok meslek erbabının kazancında kayda değer bir artış oldu
    31 Mart 2003
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED