AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ

Irak'ta savaşın uzaması ABD ekonomisinin sonu

Savaşın uzaması ABD'nin özellikle üretim ve finans sektörlerini vuracağı gibi işsizlik oranını yüzde 15'ler düzeyine çıkararak Bush ekibinin başını ağrıtacak.

Irak savaşının ABD ekonomisine etkisini değerlendiren ekonomi uzmanları, sonunda ABD galip gelse bile savaşın uzaması durumunda ABD ekonomisinin büyük zarar göreceğini belirttiler. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi (İÜİF) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haşmet Başar, ABD ekomosinin savaşın uzamasının çok büyük zarar göreceğini söyledi. Savaşın uzamasının ABD'nin özellikle üretim ve finans sektörlerini vuracağını kaydeden Başar, savaş sürecinin her halükârda ABD'nin aleyhine işlediğini savundu.

Durgunluk sürecine giren ABD ekonomisinin en büyük derdinin üretimin de ötesinde yüzde 12-13'lere çıkan işsizlik olduğunu belirten Başar, şunları söyledi: "Savaşın uzaması, bu rakamın yüzde 15'lere çıkması anlamına gelir. Bu da yeni bir siyasi kriz ortaya çıkmasının ilk sinyalleridir. Nitekim Perle'nin istifası bu siyasi bunalımın ilk adımlarını temsil ediyor. Ben şahsen gelecek birkaç gün içerisinde yeni istifalar bekliyorum."

ABD, karizmasını kaybetmek üzere

Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sudi Apak ise savaşın uzamasının doların, euroya göre biraz düşük seviyede gitmesine yol açacağını ancak, ABD ekonomisinin savaştan fazla etkilenmeyeceğini görüşünde.

ABD ekonomisinde büyüme hızının yüzde 1.5-2 olduğunu, enflasyon ve faizlerin çok düşük seviyelerde bulunduğu belirten Apak, "ABD ekonomisinin toplam büyüklüğü aşağı yukarı 10 trilyon dolar civarında. Ek bütçe istiyorlar 75 milyar dolar. Ancak görünen o ki ABD zorlanacak gibi. Maça 5-0 galip gelecek gibi çıkıp, 1-0 zor kazanmak gibi bir şey olacak bu. Savaştan ABD'nin zararı, uluslararası arenadaki saygınlığını, imajını kaybetmesi olacaktır" dedi.

Doların hegemonyası bitecek

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaya Ardıç ise Irak savaşının ABD ve doların dünye ekonomisi üzerindeki hegemonyasının sonunu hazırlayacak bir başlangıç olduğunu söyledi. Ardıç, "Dünyanın dört bir köşesinde insanlar dolar alarak ABD ekonomisine trilyonlarca dolar kredi veriyor. Şimdi dünya bunun farkına vardı. 60'lı-70'li yıllarda De Gaulle yaptı. Şimdi de bu tür bir gelişme olabilir; doların dünya hegomonyasını kırıcı. Çünkü ikinci bir kutup olarak euro oluşuyor" dedi.

 
Yatırımcıya fon koruması
Faaliyeti durdurulan AKS Menkul Değerler'in yaklaşık 160 yatırımcısına Yatırımcıyı Koruma Fonu'ndan yaklaşık 1.3 trilyon liralık ödeme yapılacak.
GÖNÜL HAVUZU
Türkiye'nin iç ve dış borcunun ödenmesi için gönüllü bağışlarının toplanacağı bir (gönül havuzu) oluşturulması yönünde halktan yoğun talepler geliyor.
Türkiye'yi sadece öz kaynakları kurtarabilir
Dış yardımların bir çare olmayacağını belirten Ali Bayramoğlu, ekonomiyi ancak ülkenin kendi iç dinamiklerinin kurtarabileceğini söyledi.
Rekabetin yolu 'kalite'den geçer
'Çin ve Uzakdoğu ülkelerinin Türkiye'ye gönderdiği ucuz, ancak oldukça kalitesiz mallara karşı korunmanın tek çaresi kaliteli üretime yönelmek ve ürünleri markalaştırmak.'
Praktiker Türkiye'den ve hükümetten umutlu
Türkiye'de satışa sundukları ürünlerin yaklaşık yüzde 80'ini Türkiye'den satın alan 'Praktiker' önümüzdeki dönemde, ihracatta da önemli oranda atılım yapmayı planlıyor.
İlk hatırlanan bilgisayar markası Casper oldu
'ABD'den para almayın'
Faiz dışı fazla krize kurban gitti
31 Mart 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED