AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

Avrupa'ya K.Irak mesajı

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin endişelerini ve TSK'nın "işgal" değil "tehdit önleme" amacıyla Kuzey Irak'a hangi hallerde girebileceğini Alman gazetesi aracılığıyla Avrupa'ya bir kez daha anlattı.

"Göç, sivil halka zarar verilmesi, Türkiye'ye yönelik terör, Irak'ın bölünmesi, Türkmenler'e katliam yapılması" endişelerini anlatan Erdoğan, "ABD bunları önleyemezse K.Irak'a gireriz" mesajı verdi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Avrupa'ya, "Türkiye'nin Kuzey Irak'ı işgal etme niyetinde olmadığını" bir kez daha söyledi ve Türkiye'nin "endişelerini" sıraladı.

Erdoğan, Alman Bild am Sonntag gazetesine verdiği demeçte, Türkiye'nin Kuzey Irak'ta birlik bulundurma yönünde kesin bir kararın verilmediğini belirterek, "Ancak, hemen yanıbaşımızda gittikçe şiddetlenen bir savaşın sürdüğü unutulmamalıdır. Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak'ta, ülkemizin güvenliğini tehlikeye sokacak olası gelişmelere karşı önlemler almıştır. Gelişmeleri büyük bir dikkatle izliyoruz" dedi.

Hangi hallerde gireriz

Başbakan Erdoğan, Kuzey Irak'ta büyük çapta mülteci göçü ve çeşitli silahlı gruplar arasında çatışmalar yaşanması ya da terör örgütü PKK'nın bölgedeki iktidar boşluğundan faydalanarak kendi emelleri peşinde koşması durumunda Türkiye'nin buna karşı önlemler alacağını ifade etti. Erdoğan, "Amerikan birliklerinin bu olumsuz gelişmeleri önleyememesi durumunda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sınırlı bir birlikle sınırlı bir bölgede görev yapması mümkün olabilir" diye konuştu.

ABD ile koordinasyon

Böyle bir durumda Türk birliklerinin ABD ile koordinasyon içinde ve bölgedeki grupların bilgisi dahilinde hareket edeceğini kaydeden Erdoğan, "Bu konuda Türkiye karar verecektir. Hiç kimsenin Türk Silahlı Kuvvetleri'nden çekinmemesi gerekir. Tüm taraflar Türkiye'nin, bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanması için 12 yıldan bu yana gösterdiği çabaları bilmektedir. Türkiye'nin Kuzey Irak'la ilgili gizli planları yoktur. Bu nedenle, işgal iddiaları asılsız ve yersizdir" dedi.

Irak'la ilgili endişelerimiz

Erdoğan, "Irak'la ilgili endişelerin" sorulması üzerine de, "Türkiye'ye yönelik 1991 yılında yaşadığımız büyük göç dalgasının yeniden ortaya çıkması, sivil halkın savaştan zarar görmesi, Irak'ın bölünmesi ve tüm bölgenin istikrarsız hale gelmesi, geçmişte olduğu gibi Türkmenler'e katliam yapılması ve terörist grupların bölgedeki güç boşluğundan istifade etmeleri. Ayrıca Irak'taki kitle imha silahlarının yok edilmesini istiyoruz. Türkiye de, savaştan sonra Irak'ta barışın ve özgür, demokratik bir hükümetin tesis edilmesini istiyor" dedi.

Maddi kayba Almanya örneği

Irak'a yönelik yaptırımlardan en fazla etkilenen ülkenin de Türkiye olduğuna işaret eden Erdoğan, "Türkiye, bu yaptırımlardan dolayı en önemli ikinci ticaret ortağını kaybetmiştir. Bu, Almanya'nın ABD ile ticaret yapmaması gibi bir şey" diye konuştu.

 
Yazıcı: Ortak akılla sorunları çözeceğiz
Coni, Türk toprağından Türk gazetecileri kovdu
Mardin OSB'deki malzemelerini İncirlik'e taşımaya başlayan ABD askerleri, durumu izleyen gazetecileri önce fotoğrafını çekerek "fişledi" sonra da zorla uzaklaştırdı
Erdoğan sözünü tutuyor
Başbakan Erdoğan'ın, aralarında "seçilme yaşının 25'e indirileceği" vaadinin de bulunduğu sözleri ile ilgili bazı yasa tasarıları, bu hafta Meclis'te görüşülecek.
OHAL yeniden geri gelmesin
Türkiye, Kuzey Irak'ta demokrasiyi desteklemeli
AKPM Genel Kurulu, Irak ve Çeçenistan'ı görüşecek
'Irak'a katliamla mı demokrasi gelecek?'
Cem: İtibarımız hiç bu kadar düşmemişti
Hükümet zaafa düştü
BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu, AK Parti hükümetinin dış politikada yürüttüğü siyaseti eleştirdi. "Avrupa Birliği, Kıbrıs ve Irak Üçgeninde Türkiye" konulu panede konuşan Yazıcıoğlu, AK Parti hükümetinin 4 aylık dış politika icraatlarını değerlendirdi. Yazıcıoğlu, "AK Parti hükümeti iktidara geldikten sonra ülke içinde sivil toplum kuruluşları ile biraraya gelerek milli bir siyaset, milli bir dış politika siyaseti oluşturmak yerine kendi meşruiyetinin peşine düşerek dışarıda bu siyaseti oluşturmanın peşine düşmüştür" dedi. Yazıcıoğlu AB, Irak ve Kıbrıs konularında açmaza sokulmaya çalışılan Türkiye'nin milli çıkarlarını gözeten yerli bir dış politika anlayaşına sahip olması gerektiğini öne sürdü.
31 Mart 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED