AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

B İ L İ Ş İ M
Linux'un dönüşüm yılı

Türkiye'de Linux işletim sistemi konusunda çözümler sunan Gelecek A.Ş.'nin Genel Müdürü Mustafa Akgün, 2003 yılının Linux ve açık sistemler için çok önemli bir dönüşüm yılı olacağını söyledi. Akgün'le, Linux'u yaygınlaştırmak için misyoner gibi çalışan Gelecek A.Ş.'nin hedeflerini konuştuk.

Serbest yazılım nedir?
Serbest yazılım, açık kaynak mimariye ve geliştirmek isteyen herkese açık geliştirilen belli bir kontrol yapısına sahip yazılım anlamına geliyor.

Gelecek A.Ş.'nin projeleri nelerdir?

Şu an iki ana ve süreklilik arzeden projemiz var: Gelecek Linux ve OpenOffice. Fakat bu yıl içerisinde hizmet ve ürün olarak 8 yeni ve farklı lisanslara sahip çözüm daha sunacağız. Bunları "Toplam Linux Çözümleri" olarak isimlendirileceğiz. Bunların ilki her sistem için antivirüs olacak. İkincisi Linux'un yapılandırılma ve yönetimini kolaylaştıran, Linux admin yerine geçen ürünümüz olacak. Üçüncüsü ise Linux çözümü için güvenlik duvarı ve iletişim denetimi ürünü. Bunun dışında Linux ve Open Office kurulum ve kullanımını VCD veya herhangi bir bilgisayarda çalışacak formatta öğreten görsel eğitim ürünü yer alacak. Diğer dört ürünü ise yaz aylarında açıklayacağız.

Ne gibi eğitim ve destek çalışmalarınız var?

Biz Linux'u platform olarak görüp her alandaki tüm hizmetleri veriyoruz. "Toplam Linux Çözümleri" adı ile tanımladığımız çözümlerde, sistem entegrasyonu ile başlayan hizmet zinciri, kurulum ve kurulum sonrası teknik desteğe kadar devam ediyor. OpenOffice, Linux yazılımları, Linux Donanımları ile sadece bir dağıtıcı olmanın ötesine geçen şirketimiz, Yıldız Teknik Üniversite'sinde bulunan Ar-Ge bölümünde yeni ürünler geliştirmeye de devam ediyor. Türkiye'de uzmanlığına güvenilen Gelecek A.Ş, donanımların Linux'a uyumluluk testlerini de gerçekleştiriyor. Örneğin Vestel ve Escort bilgisayarlarının Linux uyumluluğu, şirketimiz tarafından test edildi.

Kamu kurumlarıyla temaslarınız oldu mu?

Evet oldu. Yavaş yavaş geçme kararı alanlar var. Ama özel sektör kadar hızlı değiller. Oradaki yetkililer istekli fakat sanırım ihaleler ve bürokratik yavaşlık nedeniyle bu tür işlemler çok hızlı ilerlemiyor. Son bir senede "ulusal işletim sistemi" söylemimiz çok büyük ölçüde olumlu yankı ve destek buldu. Eğitim konusunda bazı özel üniversitelerle kontaklarımız devam ediyor. Önümüzdeki günlerde duyurusunu yapacağız. Geçen yıl okullara ücretsiz olarak 300 kutu Gelecek Linux ulaştırdık. En son Trakya Üniversitesi'ne web sunucu hizmeti verdik. Kadir Has Üniversitesi'nde 8-10 Mayıs'ta düzenlenecek Bilişim Teknolojileri Etkinlikleri'nin sponsorları arasındayız. Bu ivme giderek artacak ve bu yıl Linux ve açık sistemler için çok önemli bir dönüşüm yılı olarak yazılacak.

Open Office yeteri kadar yaygılaştı mı?

Evet bu konuda çok geniş bir şekilde Türkçeleştirme çalışması yapıldı. Son olarak EGO Genel Müdürlüğü ile imzalanan anlaşma ile EGO'da bulunan 300 bilgisayarın tamamına OpenOffice kuruldu. Bunun dışında adını yazamayacağımız kadar çok şirket ve kişi artık Open Office kullanıyor.

Şu anda Linux ve Open Office konusunda destek verdiğiniz kamu kuruluşları hangileri?

Son 4 yılda çok fazla referans ürettik. 200'ün üzerinde kurumsal müşteri ile çalıştık. Merkez Bankası'nın kendi imkanları ile Linux ve açık sistemlere geçme niyetini biliyoruz. Bizim referanslarımızın belli başlıları; Emniyet Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK, Çekmece Nükleer Araştırma Merkezi, EGO, çeşitli belediyeler, Beykent Üniversitesi, Trakya Üniversitesi ve çeşitli özel üniversiteler. Özel sektörden ise CNR, Compex, Hunca, Schering, Ümran Çelik A.Ş., Alman Hastanesi, AGB Anadolu, Colins, Ritz-Carlton, Abbate, Bozkurt Tekstil, Infomag'i sayabiliriz.

Türkçe işletim sistemi geliştirme çabanız var mı?

1998 yılında, Linux kurumsal anlamda destek sağlamayı ve arkasında durmayı hedefleyen şirketimizin ilk amacı "Türkçe Linux işletim sistemi" idi. Bunun 1999 yılının sonunda başardık. Ve Gelecek Linux 1.0 sürümüyle bilişim dünyası ve halka sunduk. Gelecek Linux bundan sonra 1.1 ve 2.0 sürümleri ile daha çağdaş ve endüstri standartlarını kapsadı. Bu dağıtım tamamıyla Türkçe kurulum ve kullanım ilkesine dayanıyor.

Türkçeleştirilmiş Linux türevlerini kullanmak yerine yerli bir işletim sistemi geliştirmek arasında karar vermek gerekirse siz hangisini tercih edersiniz?

Tabi ki bunun cevabı Gelecek Linux olacaktır. Sebebi ise Türkiye'nin lokal ihtiyaçlarına dikkat edilerek geliştirildiği için. Diğer dağıtımların desteği dokümanları hep başka dillerde olması da diğer bir eksi nedendir. Gelecek Linux, Türkiye'deki insanlara kendi konuştukları dil üzerinde ihtiyaçlarına göre her türlü destek ve hizmeti sağlıyor. Bu aynı zamanda diğer Linux veya işletim sistemlerine döviz anlamında herhangi bir harcama yapmadan tasarruf ve özgürlük getirmektedir. Aynı zamanda Gelecek Linux, Türki Cumhuriyetlerinin dillerine de çevrilme çalışmalarının yapıldığını biliyoruz.

MUSTAFA AKGÜN KİMDİR?

1967 yılında İstanbul'da doğdu. 1994 yılında Kabataş Ticaret Lisesini ve 1998 yılında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirdikten sonra ABD'ye MIS masterı için eğitime gitti. Daha sonra yurda dönüp iş hayatına atıldı. Bir ilaç firmasında genel müdür yardımcılığı yaptıktan sonra ilerleyen yıllarda bilişim dünyasına giriş yaptı. İnternete yönelik bir takım projelerle uğraştıktan sonra 1998 yılında Gelecek A.Ş'nin kuruluşunda yer aldı.

Linux'a odaklanan bir firma: Gelecek A.Ş.

1998 yılında ilk temelleri atılan Gelecek A.Ş, Mart 1999 yılında aktif olarak faaliyete geçti. 1998 yılında dünyada esen açık bilişim rüzgarını Türkiye'ye çeviren Gelecek, Linux'a odaklanan ilk firma unvanına sahip. Yıldız Teknik Üniversitesi'nde bir Ar-Ge departmanı bulunan şirketin, New York'ta da yurtdışının nabzını tutan bir ofisi mevcut. Bugüne kadar 300'ün üzerinde kurumsal müşteri ile çalışan şirket, Türkiye çapına yayılmış 60'ın üzerindeki dağıtım noktası ile hizmet veriyor. Gelecek, kurumların Linux işletim sistemlerine geçmeleri yönündeki operasyonlarını, sistem entegrasyonundan başlayarak yardım hatları aracılığıyla ve yerinde olmak üzere her türlü teknik desteği sağlıyor.

  • http://www.gelecek.com.tr

  •  
    WEB GEZGİNİ
    Ödev yardımcısı
    Yaklaşık bir yıl önce yayın hayatına başlayan odevonline.com, kısa sürede öğrencilerin internette ziyaret ettiği en güvenli eğitim sitesi haline geldi. Ödevlere yardımcı olmayı amaçlayan site, bu hizmetin yanında ÖSS rehberlik ve üniversite tanıtımları konusunda da bir rehber niteliğinde.
    odevonline

    Olayların arkaplanı
    Son dönemde dünyada özellikle de bölgemizde büyük jeopolitik gelişmeler yaşanıyor. Bu gelişmeleri daha iyi anlayabilmek, olayların arka planına inebilmek geniş perspektifli bir okumayı gerektiriyor. "Siyasal Araştırmalar" (SİYAR) web sitesi de bu ihtiyaçtan hareketle kurulmuş. Sitede, oldukça yararlı uluslararası ilişkiler, siyaset, analiz, yorum ve makaleler bulabilirsiniz.
    siyar


    NET KİTAP
    Dreamweaver MX
    Web tasarım editörlerinin bir numarası Dreamweaver MX'i etkin bir şekilde kullanabilmek için gereken tüm bilgileri bulabileceğiniz bu kitap, Alfa Yayınları'ndan çıktı. Özellikle veritabanı bağlantılı web sayfaları tasarlayabilmek için Dreamweaver büyük kolaylıklar sunuyor. Dreamweaver MX, ASP, ASP.NET, PHP, JSP, ColdFusion ve ColdFusion MX destekli siteler tasarlayıp yönetmek için gereken tüm araçları bünyesinde barındırmasıyla da ayrıcalıklı bir yazılım.
    alfakitap
    BMD BAŞKANLIĞINA MEHMET SAKİN YENİDEN SEÇİLDİ
    Bilişim Muhabirleri Derneği'nin (BMD) başkanlığına, Mehmet Sakin yeniden seçildi. 1998 yılında kurulan BMD'nin 3. Olağan Genel Kurulu, Esentepe'deki İnterpro A.Ş'de gerçekleştirildi. Mehmet Sakin'in yeniden başkanlığa getirildiği toplantıda, Yönetim Kurulu; Dinçer Karaca, Şahin Ekşioğlu, Ömer Serkan Bakır, Güneş Kazdağlı, İbrahim Özdemir ve Melih Çelik'ten oluştu. Denetleme Kurulu'na ise Suat Koyuncu, Cem Kıvırcık ve Ali Halaç seçildi.

    BİLGİTEK FUARINI ERDOĞAN VİDEO KONFERANSLA AÇACAK
    1 - 4 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek Bilgitek 2003 Bilgi Teknolojileri Kongre ve Fuarı'nı Başbakan Tayyip Erdoğan açacak. Başbakan Erdoğan, etkinliğin video konferans sponsoru OYTELNET'in sağlayacağı video konferans altyapısı sayesinde, 1 Mayıs Perşembe günü saat 10:00'da makamından yapacağı bir konuşmayla Denizli'deki BİLGİTEK 2003 katılımcı ve ziyaretçilerine seslenecek.
    bilgitek

    TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ BİLİŞİM HAFTASI DÜZENLİYOR Bilişim Kurultayı'nın adı değiştirilerek, etkinlikler Bilişim Haftası adı altında gerçekleştirilecek. Türkiye Bilişim Derneği (TBD), her yıl düzenlenen Bilişim Kurultayı'nın adını değiştirerek, etkinliklerini Bilişim Haftası adıyla gerçekleştirecek. TBD'den verilen bilgiye göre, bilişim sektörünü biraraya getiren Bilişim Kurultayı'nın kapsamı genişletilerek, 1-7 Eylül 2003 tarihleri arasında Türkiye Bilişim Haftası-Bilişim '03 adı altında yapılacak.
    22 Nisan 2003
    Salı
     

    Melih B. Dede


    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED