AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

H A Y A T

Safra kesesi taşında Laparoskopi

Safra kesesi taşının kesin tedavisinde laparoskopik yöntemle safra kesesi alınıyor. Kansız veya kapalı ameliyat olarak da bilinen laparoskopi ile hasta, kısa sürede normal hayatına dönebiliyor.

Toplumda her yetişkin yüz kişiden en az 15'inde rastlanılan, 55 yaşın üzerinde olanlarda, kadınlarda, şişmanlarda, çok doğum yapmış kadınlarda ve açık tenlilerde daha çok görülen safra taşı genellikle sindirim şikayetleri ile belirti veriyor. Bu nedenle mide hastalıları ile çok kolay karıştırılabiliyor. Ancak teknolojik gelişmeler sayesinde eskiye nazaran daha kolay teşhis edilebiliyor.

Ultrasonografi ile kolay teşhis

Safra kesesindeki taşın günümüzde kolaylıkla anlaşılabildiğini ifade eden İstanbul Medipol Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Servet Yetgin; "Safra kesesi taşı şüphelenilen bir hastada, üst batın ultrasonografisi ile taş kolayca tespit edilir. Birçok görüntüleme metodu ile tanı konulabilinirse de ultrosonografi en uygun yöntemdir" diyor.

Dr. Servet Yetgin'den aldığımız bilgiye göre hastanın yağlı yemeklerden sakınması, sindirimi kolaylaştırıcı ilaçlar kullanması, ancak kesin tedavi için de mutlaka ameliyat olması gerekiyor. Bu durumda hastanın karşısına iki tür ameliyat çıkıyor. Bunlardan birincisi; açık yani cilt kesisi yapılan ameliyat, ikincisi ve en çok tercih edileni kapalı yani laparoskopik ameliyat.

Ameliyat geciktirilirse...

Her hastalık için olduğu gibi safra taşında da tedaviyi geciktirmemek gerekiyor. Ameliyatın gecikmesi; ağrı atakları, safra kesesinde iltihaplanma, taşın ana safra kanalına düşmesi sonucu sarılık, karaciğer bozukluğu, pankreas bezi iltihaplanması gibi ciddi problemlere, acil ameliyat gereksinimlerine yol açabilir.

Karın ağrısı, şişkinlik, hazımsızlık, bazen de sırta vuran ağrı gibi şikayetleriniz mi var? Şikayetleriniz özellikle yağlı yemeklerden sonra daha da mı artıyor? Yoksa kendinizi mide hastası gibi mi hissediyorsunuz? Eğer tüm bu sorulara cevabınız 'evet' ise safra kesenizde taş olma olasılığı yüksek demektir.

TEDAVİDE İLK TERCİH: ALTIN STANDART LAPARASKOPİ

Laparoskopi ameliyatının genel anestezi altında; karın bölgesine açılan 3-4 adet 5-10 mm'lik küçük kanallardan girilen cihazlar yardımıyla, televizyon görüntüsü eşliğinde yapıldığını söyleyen Op. Dr. Servet Yetgin , "Laparoskopik ameliyatta karın cildi kesilmediği için hasta ameliyattan sonra ağrı çekmemekte, işine hemen dönebilmekte, ayrıca açık ameliyatın oluşturabileceği yara açılması ve yara yeri enfeksiyonu gibi sorunlar görülmemektedir" diyor. Ameliyat sırasında safra kesesi içindeki taşla birlikte çıkarılıyor. Safra kesesinin alınması hastada bir eksiklik oluşturmuyor. Safra kesesi alındıktan sonra da safra yapımı ve akışı normal olarak devam ediyor.

  • Op. Dr. Servet YETGİN
    İstanbul Medipol Hastanesi
    Genel Cerrahi Uzmanı

  •  
    El bileği sinir sıkışması
    (Karpal tunel sendromu)

    Çocuk yaşta fazla televizyon seyretmek şiddet eğilimini arttırıyor
    Çocuklara fazla tv izlemek zararlı
    Haber Devam Spot Haber Devam Spot Haber Devam Spot Haber Devam Spot
    LİPOSUCTİON (Liposakşın)
    Liposuction (liposakşın); bir tür vakum ve tüp yardımıyla vücut şeklinin düzeltilmesidir. Çene altı, yanak, boyun, üst kollar, göğsün üst kısmı, karın çevresi, kalçalar, uyluk iç ve dış kısımları, diz çevresi ve ayak bileklerine uygulanabilir. Hasta ameliyatı ile aynı gün
    taburcu olup, iki gün sonra normal hayatına dönebilir. Herhangi bir iz kalmaz. Sonucu geçici değil, kalıcıdır. Tek seansta yapılır. Ağrılı bir işlem değildir.
    Liposuction hakkındaki sorularınız için;
    Estetik, Plastik ve
    Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
    Op. Dr. Fatih DAĞDELEN
    28 NİSAN - 5 MAYIS 2003 tarihleri arasından bir hafta boyunca, 09.00-18.00 saatleri arasında telefonla sizlerle birlikte olacak.
    28 Nisan 2003
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED