AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

Sıra konaklama izninde

Kıbrıs'ta iki taraf arasındaki geçişlerin serbest bırakılmasının 5. gününde, sınırda yoğun trafik yaşanırken, Başbakan Derviş Eroğlu, Rumların hafta sonları KKTC'de gecelemelerine izin verilebileceğini söyledi.

KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, NTV'ye yaptığı açıklamada, Rumların hafta sonları KKTC'de gecelemelerine izin verilmesini hükümetin gündemine götüreceğini söyledi.

Geçişlerin yapıldığı sınır kapılarında incelemelerde bulunan Eroğlu, Lefkoşa'da Lokmacı Barikatı'nın açılması ve Rumların öncelikle hafta sonları KKTC'-deki otellerde gecelemesini düşündüğünü ifade ederek, bu düşüncesini hükümete götüreceğini açıkladı.

Eroğlu, Rumların KKTC'de gecelemesine izin verilmesinin, başlatılan sürecin olumlu gitmesi ve verilen fırsatın istismar edilmediğinin görülmesi halinde mümkün olabileceğini kaydetti.

'Yeni adımlar atacağız'

Gelişmeleri NTV'ye değerlendiren Eroğlu, Rumların, beklediklerinden çok daha gelişmiş bir KKTC ile karşılaştığını söyledi. Lefkoşa'daki Ledra Palas sınır kapısında geçişleri yerinde izleyen ve işlemlerle ilgili bilgi alan Eroğlu, uygulamanın istismar edilmemesi halinde Türk tarafının yeni adımlar atacağını belirtti.

'Rum tarafı şokta'

Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş da Milliyet gazetesine verdiği demeçte Rumları şaşırttığını, KKTC'nin boşalacağını söyleyenlerin yanıldığını, otel ve restoranlarda yer bulunamadığını ifade ederek "Ne yapacaklarını şaşırdılar. Şimdi bu şoku atlatmaya çalışıyorlar. Bizi azınlık durumuna sokmak istiyorlardı. Şimdi Rumlar akın akın bu tarafa geçiyor" dedi.

Rum kilisesi 'büyük ayin'e izin vermedi

Sınır kapılarında üç gündür yaşanan izdiham dün de devam etti. Binlerce Rum Türk tarafına geçebilmek için sıraya girdi. Geçişleri hızlandırmak amacıyla, Magosa yakınlarındaki 2,5 Mil Sınır Kapısı da geçişlere açıldı. Rumlar özellikle, büyük Paskalya Ayini için, KKTC'deki kiliselere akın ediyor. Dün akşam saat 17.30'a kadar 11 bin 136 Rum, 1599 araçla KKTC'ye geçerken, 6 bin 802 Türk de Rum kesimine geçti. Rumların gittikleri Dipkarpaz'daki Apastopol Andreas Manastırı'nda ki 'büyük ayin'' Rum kilisesinin engellemesi nedeniyle yapılamadı. Rum kilisesi, Rumları, ''(İşgal) altındaki bölgelerde ayin yapmamaları'' yönünde uyardı.

Simitis 'serbest geçiş'i sahiplendi

Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis, KKTC'nin başlattığı serbest geçişlerin, "ülkesinin dış politikada uyguladığı iki boyutlu bir planın sonucu" olduğunu öne sürdü. Simitis, Paskalya dolayısıyla ziyaret ettiği Andravida Hava Üssü'nde yaptığı konuşmada, serbest geçişlerle Kıbrıs'taki yeşil hattın 30 yıl sonra ilk kez ayırım çizgisi olmaktan çıktığını belirterek "Bu, ülkemizin dış politikada uyguladığı iki boyutlu bir planın sonucudur" diye konuştu. Simitis, Rum kesiminin AB üyeliği ve Türkiye'nin AB'ye katılmak için adaylığı kabul etmesinin bu planın iki boyutunu oluşturduğunu söyledi.



28 Nisan 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED