AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

SARS KAMPLARI

Çin'in başkenti Pekin'de SARS kurbanları için prefabrik kamplar yapılmaya başlandı. Hastalar bu kamplarda karantina altında tutulacak

Çin'in başkenti Pekin'de, Akut Solunum Yetmezliği Sendromu'nun (SARS) yayılmasını engellemek için kentteki tüm tiyatroların, sinemaların, internet kafelerin ve halka açık diğer eğlence yerlerinin kapatılması talimatı verilirken, SARS kurbanları için prefabrik kamplar yapılmaya başlandı. Pekin'in kuzeyindeki yerleşim birimi Xiaotangshan'da yapılmaya başlanan kampın 1000 yataklı olması planlanıyor. Çin hükümeti bu şekilde SARS hastalarının izole edileceğini ve hastaların karantina altında tutulacağını belirtiyor.

Pekin'de geçen hafta da ilk ve orta dereceli okullar, SARS'ın yayılmasını durdurma girişimleri kapsamında kapatılmıştı. Başkentte şu ana kadar SARS'tan 48 kişi hayatını kaybederken, 988 kişi de hastalığa yakalandı. Ülke genelinde ise hastalık yüzünden 122 kişi öldü, 2753 SARS vakası tespit edildi.

Üniversite karantinaya alındı

Bu arada Pekin'deki üçüncü büyük üniversite, Halkın Üniversitesi, SARS hastalığı sebebiyle kapandı. Öğrenciler yaptıkları açıklamada, üniversitenin bütün kapılarının kapatıldığını ve kimsenin ne içeriye alındığını ne de dışarı çıkartıldığını belirttiler.

Kanada'da 1 kişi daha öldü

Öte yandan dün Çin'de 9, Hong Kong'da 12 Kanada'da ise 1 kişi daha SARS nedeniyle hayatını kaybetti. Kanada'da ölen kişinin, daha önce hastalığı kapan bir sağlık görevlisinin kocası olduğu belirtildi. Tayvan'da ise SARS yüzünden ilk kez bir kişinin öldüğü bildirildi. Tayvan Sağlık Bakanlığı, başkent Taipei'de 56 yaşında bir kişinin SARS'tan hayatını kaybettiğini, bunun ülkede bilinen ilk SARS kurbanı olduğunu açıkladı.

Havalandırmadan mı yayılıyor?

Ayrıca Hong Kong'da, SARS'ın günde milyonlarca kişiyi taşıyan metro trenlerinin havalandırma sistemlerinden yayıldığını öne süren elektronik-posta mesajları araştırılıyor. Toplu taşımacılıktan sorumlu yetkili Phil Gaffney, iddianın asılsız olduğunu belirtirken, metro trenlerinde SARS testi yapılmadığını söyledi.

SARS hastası kadın intihara kalkıştı

Tayvanlı SARS hastası bir kadın intihara kalkıştı. Karantina altına alındığı için ailesinden uzak kaldığını ve psikolojisinin bozulduğunu ağlayarak anlatan kadın tam pencereden atlamak üzereyken görevliler tarafından tutuldu.

SARS ÖNLEMLERİNE UYMAYANLARA HAPİS

FİLİPİNLER'DE, SARS'ın yayılmasını engellemek için alınan karantina önlemlerine uymayanlara hapis cezası verilebilecek. Filipinler Devlet Başkanı Gloria Arroyo, ülkede SARS'ın yayılma tehlikesi bulunduğunu belirterek, bunun ticaret ve turizme darbe indireceğini söyledi. Ülkede SARS'tan ölenler olması üzerine alınan karantina önlemlerine uyulmasını isteyen Arroyo, bu önlemlere uyulmamasının, yasanın ihlali anlamına geleceğini ve yasayı ihlal edenlerin hapse atılabileceğini belirtti.



28 Nisan 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED