AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ
Bilgi Vermeyen Kamu Görevlilerine Disiplin Cezası Verilecek

Ziraat Bankası yöneticileri, diğer kamu kurumlarına atanan eski Banka personelinin "Bilgi Edinme Hakkı Kanunu" kapsamındaki başvurusunu, ticari sır kapsamına değerlendirmiş ve olumsuz yanıt vermişti. Olumsuz yanıt alan vatandaşımız Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna itirazda bulunmuştur. Bu itiraz üzerine toplanan Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu önemli bir karar almıştır. Karar uyarınca istenen bilginin ticari sır kapsamına olmadığı belirtilmiş ve en önemlisi Ziraat Bankası yönetiminden başvuru dilekçesi hakkında gereğini yapmayan personele disiplin cezası verilmesi talep edilmiştir.


Aday memur KPSS ile naklen başka bir kuruma atanabilir mi?

5 Nisan atamalarında memur olarak atandım. Bu yılki KPSS'ye de girdim. Şayet bu sınavı kazanırsam nasıl tercihte bulunabilirim?

Memur olarak çalışıp da adaylığı kaldırılmayanların karşılaştıkları en önemli sorunlardan biri de KPSS sonuçlarına göre başka bir kuruma yerleştirilmelerinde nakillerinin yapılıp yapılmayacağı hususudur.

657 sayılı Kanunun Adaylığa Kabul Edilmeyi düzenleyen 54'üncü maddesinde; "Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz." hükmü yer almaktadır.

Bu konuyla ilgili olarak Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı, 21.05.1990 tarihli bir görüşünde; 657 sayılı Kanuna tabi kurumlarda aday memur olarak görev yapmakta iken KPSS-A ile girilen kariyer mesleklere ait (müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı) giriş sınavını kazananların, bu yeni görevlerine atanmalarının 54'üncü ve 74 üncü madde de sözü edilen "nakil" kavramı kapsamında değerlendirilemeyeceğini belirtmiştir. Bu görüş doğrultusunda KPSS-A ile girilen kariyer mesleklere ait kadrolara adaylık döneminde nakil yapılabilmektedir.

Diğer taraftan, Devlet Personel Başkanlığı KPSS sonuçlarına göre yapılacak atamalar için de aynı görüşü vermiştir. Yani memur olarak çalışıp da KPSS ile başka bir memur kadrosunu kazananların da adaylık dönemi içerisinde naklinin yapılabileceği belirtilmiştir. Dolayısıyla KPSS sonuçlarına göre adaylık döneminde naklen atamanın mümkün olduğunu ve tercihte bulunabileceğinizi düşünüyoruz. Fakat, bu konuyla ilgili olarak Devlet Personel Başkanlığına resmi olarak bir dilekçe ile 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde müracaat edip ilgili görüşün bir örneğinin alınması, problemle karşılaşılmaması açısından yararlı olacaktır.


Memurlar Sicil Raporlarını İsteyebilecek

Bilgi Edinme Hakkı Kanununun 27.4.2004 tarihinde yürürlüğe girmesi ile beraber çok sayıda memur, kurumlarından sicil raporlarının bir örneğini istemeye başlamıştır. Bu konuda başvuru yapılan kurumlardan birisi de Adalet Bakanlığıdır. Adalet Bakanlığı bu yöndeki bir başvuruya olumsuz cevap vermiştir. Ancak, talepte bulunan memur 15 gün içinde Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna itirazda bulunmuştur. Kurul vermiş olduğu kararda, sicil raporlarının bilgi ve belge kapsamında olduğunu, bu nedenle talep eden memura verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Diğer taraftan, Başbakanlıkta kurulu bulunan Bilgi Değerlendirme Kurulu'nun kararları herhangi bir yerden yayımlandığı için bu karardan henüz hiç bir kamu kurumunun bilgisi bulunmamaktadır. Ancak, kurul kararları kısa bir süre sonra internetten yayımlanabilecektir. Diğer taraftan Kurul kararı kısa bir süre sonra memurlar.net'ten yayımlanacaktır.


Araştırma Görevlisi Eş Durumundan Nakil Yapabilir mi?

Bir üniversitede araştırma görevlisi olarak çalışan bir bayanın evlenmesi durumunda memuriyet yasalarına göre başka bir ildeki üniversiteye geçmesi için (evlendiği eşinin yaşadığı il) ne kolaylıklar vardır?

657'e tabi memurlar açısından eş durumu nakli ancak kurum içinde söz konusu olabilmektedir. Üniversite tek başına bir teşkilat olup, başka bir üniversiteye yapılacak geçiş kurumlar arası nakil işlemidir. Dolaysıyla sizin açınızdan mevzuatımızda eş durumu özrü açısından ayrıca bir kolaylık bulunmamaktadır. Zira siz diğer üniversiteye eş durumundan dolayı değil kurumlar arası nakil yoluyla başvuruda bulunacaksınız. Kurumlar arası nakilde önemli olan gidilecek kurumun sizi kabul etmesidir. Bunun da oldukça zor olduğunu düşünüyoruz. Çünkü, her üniversite kendi şartlarına uygun araştırma görevlisi almak istemektedir.

Diğer yandan 2004/18 nolu Başbakanlık Genelgesi gereğince, Başbakanlıktan izin alınması kaydıyla başka bir kamu kurumuna da geçilmesi mümkündür. Bu Genelge diğer üniversitelere naklen geçişler için de geçerlidir.



Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

20 Ağustos 2004
Cuma
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED