AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Sadr'dan ateskeşe ret

ABD güçlerine karşı direnişini sürdüren Mukteda Sadr , Irak hükümetinin ateşkes şartlarını reddetti. ABD tankları Sadr'ın bulunduğu Hz. Ali Türbesi'nin etrafında mevzilenmiş durumda. Türbeye giden yollar Abrams tankları ile kapatıldı. Kuşatma altındaki bölgeden şiddetli çatışma sesleri geliyor.

Şii lider Mukteda Es-Sadr, Irak hükümetinin Necef'te çatışmalara son vermeye yönelik ateşkes şartlarını reddetti. Hazreti Ali Türbesi yakınlarında şiddetli çatışmalar patlak verdi. Irak hükümeti de, kentte askeri operasyona hazırlanıyor. Öte yandan, Hazreti Ali Türbesi yakınlarındaki bir polis karakoluna havan topu isabet etti. Saldırıda en az 7 kişi öldü, 21 kişi yaralandı. Şii lider Mukteda Es-Sadr'ın yardımcısı Şeyh Ahmed El Şabani Irak hükümetinin anlaşma şartlarını kabul etmediklerini açıkladı. Şeybani, barış istediklerini ve barıştan başka bir seçeneği kabul etmediklerini ifade ederek, ''Barışın son adımlarına yönelik görüşme için bir taraf istiyoruz. Bu konuların diyaloğa ihtiyacı var'' dedi. Sadr'ın önceki gün, silahsızlanmayı ve Hz. Ali türbesini terk etmeyi kabul ettiği, ancak önce kenti kuşatan Amerikan güçlerinin saldırıyı durdurmasını ve Şiilerin kutsal alanından çekilmesini istediği bildirilmişti.

Tanklar Hz. Ali Türbesi'ne 200 metre mesafede

Direnişçilerin son kalesi olan Hz. Ali türbesinin etrafında yoğunlaşan çatışmalar sırasında ABD birliklerine ait tankların türbeye 200 metre kadar yaklaştıkları ve çatışmaların yaşandığı bildirildi. Türbeye giden bütün yollar Abrams tankları ve Hummer ciplerle kapatıldı. Mehdi Ordusu, ABD birliklerine karşı roketatarlar ve Kaleşnikof suikast tüfekleriyle saldırıyor. ABD askerlerinin artık türbeye doğru ilerleyemedikleri, ancak kendilerine karşı açılan keskin nişancı ateşine karşılık verdikleri gelen haberler arasında. Şehirde önceki gün yaşanan çatışmalarda 12 Iraklı ve bir ABD askeri vurularak öldürülmüştü.

Sadr'da 50 Iraklı öldü

ABD askerlerinin Bağdat'taki Şiileri hedef alan operasyonları da sürüyor. Sadr semtinde 50'den fazla Şii direnişçinin öldürüldüğünün açıklanmasının ardından sabah saatlerinde de Sadr'ın Bağdat bürosuna baskın düzenledi. Büro tanklarla yerle bir edildi.

Üç ABD askeri öldürüldü

Irak'ın El Anbar vilayetinde, 2 Amerikan deniz piyadesinin öldüğü bildirildi. Irak'ın başkenti Bağdat'ta önceki akşam bir Amerikan askerinin daha öldürüldüğü bildirildi. Öte yandan, Irak'ın Hille kentinde görevli Polonya birliği araçlarının oluşturduğu konvoya ateş açılması üzerine meydana gelen trafik kazasında 2 asker öldü, 5 asker yaralandı. Irak'ta ölen Polonyalı askerlerin sayısı 9'a çıktı.

Petrol kuyularını ateşe verin

Mukteda Sadr'a bağlı direnişçilerle Amerikan kuvvetleri arasında Necef'teki çatışmalar devam ederken, Sadr'ın temsilcilerinden biri, güney Irak ahalisinin bölgedeki bütün petrol kuyularını ateşe vermekle tehdit ettiğini söyledi. El Cezire'ye konuşan Sadr'ın Nasıriye temsilcisi Şeyh Evsel Hafeci, "Sözde Irak devlet bakanının yaptığı açıklamalar üzerine başta Basra ve Amara kentleri olmak üzere Güney Irak ahalisi, bazı petrol boru hatlarını havaya uçurdu'' dedi.

ABD'Lİ GAZETECİYİ ÖLDÜRME TEHDİDİ

Irak'ta Amerikalı bir gazeteciyi kaçırdıklarını öne süren Iraklı grubun, Amerikan birliklerinin Necef'ten çekilmemesi durumunda gazeteciyi 48 saat içinde öldürecekleri tehdidinde bulunduğu bildirildi. El Cezire televizyonu, Amerikalı gazeteci Micah Garen olduğunu belirttiği bir kişinin maskeli ve silahlı beş kişinin önünde diz çökmüş haldeki görüntülerini yayınladı. Grubun kendisini "Şehit Tugayları" olarak tanıttığı belirtildi. Fransız asıllı Amerikalı gazetecinin Iraklı tercümanıyla birlikte geçen hafta Irak'ın Nasiriye kentinde kaçırıldığı bildirilmişti.



20 Ağustos 2004
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED