AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
İşsizliğe ortak savaş

İşsizlikle mücadele için devlet ve ihracatçılar işbirliği yaptı. "Bilişim Çırakları Projesi" ile, ihracat yapan KOBİ'lere ara eleman temin edilecek. 14 ilde 1020 kişiyle başlatılan projede öğrencilerin masrafları da karşılanacak.

  • BEHÇET GÜNGÖR /ANKARA
    Devlet Bakanı Beşir Atalay, ''Bilişim Çırakları Projesi''nin ihracat potansiyeli yüksek 14 ilde 1020 kişiyle başlatılacağını belirterek, projeye, dar gelirli ailelerin lise mezunu çocuklarının başvurularının kabul edileceğini bildirdi. "Bilişim Çırakları Projesi''ne ilişkin protokol, Devlet Bakanı Beşir Atalay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı ile Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanı (KOSGEB) Erkan Gürkan'ın katıldığı törenle, Başbakanlık Yeni Bina'da imzalandı.

    Devlet Bakanı Atalay, burada yaptığı konuşmada, bugün hem yoksullukla mücadelede hem de istihdama katkı sağlayacak önemli bir sosyal projenin imzalandığını belirtti. Yıllık kaynağı 1 katrilyon lirayı bulan SYDTF'nin hiçbir sosyal güvenlik şemsiyesi altında olmayan en dar gelirli kesimlere yardım ve destek vermeye çalıştığını ifade ederek,"İlk defa hükümetimiz döneminde fona bütçeden 400 trilyona yakın kaynak aktarılmıştır'' dedi.

    İhracatçı firmalara ara elaman

    Bakanlığı'nın yaptığı yardımlarla ilgili bilgi de veren Bakan Atalay, vatandaşa iş kurma ve gelir elde etme imkanı sağlama çabalarının devamı niteliğinde ''Bilişim Çırakları Projesi''ni başlattıklarını belirterek, şöyle konuştu: "Burada nüfusumuzun en dar kesimine hitap eden istihdama yönelik bir çalışma söz konusu. Bilişim alanında eğitimli, e-ticaret konusunda bilgili ihracatçı firmalarda ara eleman olarak çalışacak kişilerin yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

    İlk etapta ihracat potansiyeli yüksek 14 ilimizde eğitim programı başlatılacak. Bu eğitim programına bu safhada 1020 kişi alınacak. Daha sonra ihtiyaca ve ihtiyaç türlerine göre devam edecek. Bu kişiler, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'nun hedef kitlesinden seçilecek. Hiçbir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmayan, dar gelirli veya geliri olmayan ailelerin lise mezunu çocuklarının başvuruları alınacak.''

    Bakan Atalay, İŞKUR'un bu özellikleri taşıyan kişilerin başvurularını değerlendirerek, sınava tabi tutacağını ve eğitim programı düzenleyeceğini belirterek, KOSGEB ve TİM'in bu programın en iyi şekilde oluşmasına katkı vereceğini, SYDTF'nin de öğrencilerin iaşe ve cep harçlıklarını ve diğer maliyetleri karşılayacağını söyledi.

    Her 3 eğitimli gençten birisi işsiz

    Çalışma Bakanı Başesgioğlu da Türkiye'nin en önemli yapısal sorunlarının başında işsizliğin geldiğini belirtti. İşsizliğin, özellikle gençler arasında yüksek oranda olduğuna işaret eden Başesgioğlu, her 3 lise mezunu gençten birisinin işsiz olduğunu söyledi.

    İşsizliği kısa sürede çözmenin gerçekle bağdaşmayacağını kaydeden Başesgioğlu, "Bilişim Çırakları Projesi'' ile, ihracat yapan KOBİ'lere ara eleman temin edileceğini belirtti. Başesgioğlu, projeye, TİM gibi önemli bir sivil toplum örgütünün de ortak olmasının anlamlı olduğunu dile getirdi.

    Uyuyan kaynakları harekete geçiriyoruz

    TİM Başkanı Satıcı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'nun artık sadece düşük gelirli vatandaşlara yardım etmediğini, aynı zamanda onların gelirini arttırmaya da çalıştığını ifade etti. Kendilerinin, özellikle Türkiye'nin uyuyan kaynaklarını harekete geçirmeye çalıştıklarını söyleyen Satıcı, proje çerçevesinde eğitilenlerin, sanayi ve ticarette, bilişim alanında yaşanan boşluğu dolduracağını kaydetti. Satıcı, eğitime alınanların ''ara eleman'' olarak anıldığını, ancak, çalıştıklarında ''anahtar eleman'' olacaklarını söyledi. KOSGEB Başkanı Gürkan da, projeyle işletmelerin internet ortamında küreselleşen dünyaya açılabilmelerine olanak sağlayacağını söyledi. Bakan Başesgioğlu, bir gazetecinin, istihdamın arttırılmasına ilişkin başka çalışmaları olup olmadığını sorması üzerine, işsizliğin önlenmesi ve istihdamın arttırılması konularında hazırlanan raporların, eylül ayında toplanacak Çalışma Meclisi'nde değerlendirileceğini, ardından da bir politika oluşturulacağını bildirdi. Daha sonra, İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara, Kocaeli, Manisa, Denizli, Sakarya, Gaziantep, Adana, Mersin, Konya, Kayseri ve Trabzon'da 4 ay sürecek eğitim ve işe yerleştirmeyi içeren ''Bilişim Çırakları Projesi''nin protokolü imzalandı.



  • 20 Ağustos 2004
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED