AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Avrasya zirvesi dünya barışına
katkı sağlayacak

100 Türk işadamını, Avrasyalı işadamları ile biraraya getirmeye hazırlanan Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı'nın Başkanı Dr. Akkan Suver, zirvede bir ufuk turu gerçekleştireceklerini söyledi.

  • OKTAY MEHMET
    Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı İstanbul'da 7. Avrasya Ekonomi Zirvesi" adı altında dev bir uluslararası organizasyona ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Vakfın 2-4 Eylül tarihleri arasında, İstanbul Ticaret Odası Meclis Salonu'nda gerçekleştireceği zirveye katılacak olan 100 Türk işadamı, Rusya Federasyonu, Kırgısiztan, Türkmenistan Azerbeycan gibi Avrasya ülkelerinden gelecek işadamlarıyla biraraya gelerek, yatırım imkanlarını gözden geçirme imkanı bulacak.

    Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı Başkanı Dr. Akkan Suver, bu yılki zirvede, Marmara Grubu'nun gönülden arzu ettiği AB sürecine destek olmak amacıyla, AB ve Avrasya ülkelerinin temsilcilerini buluşturacaklarını söyledi.

    Büyük Ortadoğu Projesi tartışılacak

    Zirvede, Türkiye'nin içine girmek veya değerlerini paylaşmak zorunda olduğu Büyük Ortadoğu Projesi (BOP)'nin de masaya yatırılacağını kaydeden Suver, "Zirvenin son günü Avrasya konusunda uzman olan Rus bilimadamı Prof. Dr. Aleksander Dugini ile, ABD'nin Dışişleri Bakanlığı Askeri Strateji Uzmanı İran asıllı Dr. Ahmet Haşim zirvede görüşlerini ortaya koyarak zirveye renk katacaklar" dedi.

    Suver, iş dünyasına sağlayacağı açılımın yanı sıra BOP Projesi'nin ele alınacağı zirvenin bir ufuk turu niteliğinde olacağını söyledi. Hükümetin her fırsatta önemine vurgu yaptığı (KOBİ)'lerin Türk ekonomisinin can damarı olduğunu vurgulayan Suver, şunları söyledi:

    "KOBİ'ler bence holdinglerden daha önemlidir. Çünkü onlar dar imkanlarıyla geniş ufukları, idealist yaklaşımlarıyla büyük başarılara imza atıyorlar. Bununla da kalkmayan KOBİ'ler Türkiye'nin AB'ye taşınmasına önemli katkıda bulunuyorlar. Yan sanayi ürünlerinden tutun da, Türk ekonomisinin can damarı sayılabilecek ürünleri kendi öz kaynaklarıyla üretenler yine KOBİ'lerdir. KOBİ'ler artık açılarak, Türkiye sınırlarının dışına çıkmak istiyorlar. Avrasya ülkeleri şu anda Türk KOBİ'leri için en ideal ülkelerdir"

    Dünyada Avrasyalı iki ülke bulunduğunu, bunlardan birinin Rusya, diğerinin de Türkiye olduğunu hatırlatan Suver, Balkanların, Ortadoğu'nun hatta, Afrika uzantısının merkezinde olan Türkiye ve İstanbul'un hem BOP hem de Avrasya Projesi'ne ev sahipliği yapabilecek konumda olduğunu ifade etti. Akkan Suver, zirveye ABD'den katılacak olan Haşim ile Rusya'dan katılacak olan Prof. Duguni'nin tezlerini savunmaları esenasında interaktif düşünce oluşumlarının ortaya çıkabileceğini kaydetti.

    Toplantının son günü yapılacak olan bu açık oturuma, ülkemizden Dışişleri Bakanlığı, askeri temsilciler, bilimadamlarnın da katılacağına dikkat çeken Suver, toplantıda iki farklı kutubun birbirlerini daha yakından tanıma imkanı da bulacağını söyledi.



  • 20 Ağustos 2004
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED