AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Kutsal Emanetler kitap oldu

Kutsal Emanetler, büyük boy fotoğraflarıyla yayınlandı. Hilmi Aydın'ın "Mukaddes Emanetler" adıyla yayınladığı eserde, Peygamberimiz'in hırkası, sakalı, kılıcı ve mührünün yanısıra yanından ayırmadığı "Ukab" isimli siyah sancak da yer alıyor.

Topkapı Sarayı Müzesi "Hırka-i Saadet Dairesi"nde asırlardır özenle saklanan "Kutsal Emanetler" kitap oldu.

Hilmi Aydın'ın hazırladığı eserde, Hz. Muhammed'in hırkası, sakalı, kılıcı ve mührünün yanısıra yanından ayırmadığı "Ukab" isimli siyah sancağın fotoğrafları da yer alıyor.

Kaynak Kitaplığı'nca özel muhafazası içinde yayınlanan "Hırkai Saadet Dairesi ve Mukaddes Emanetler" adlı kitapta, Türk topraklarına taşındıktan sonra özenle saklanan ve bir kısmı sadece belirli zamanlarda ziyarete açılan İslam dininin değerli hatıraları, büyük boy fotoğrafları eşliğinde bilgileriyle birlikte veriliyor. Hz. Musa'nın Kızıl Deniz'i ikiye ayırdığına inanılan 122 cm uzunluğundaki asasına da yer verilen eserde, Hz. Muhammed'in parmak arası sandaletleri, Hz. İbrahim'in granitten oyulmuş tenceresi, Hz. Yusuf'un sarığı, Hazreti Yahya'nın kol ve kafatası kemikleri, Hz. Fatıma'nın iç gömleği ve duvağı da meraklılarına sunuluyor.

Yavuz Sultan Selim, Mısır seferi dönüşünde Kölemen Devleti'nin, Abbasi Hilafeti'nin ve Hicaz Emareti'nin hazinelerinden intikal eden "kutsal emanetler"i de beraberinde getirmişti. Yavuz Sultan Selim'le başlayan emanet akışı 20. yüzyıl başlarına kadar çeşitli yollarla devam etmiş, padişahlar Hz. Muhammed ve İslam dininin diğer önemli isimlerinin hatıralarını toplamaya özen göstermişti.

KİTAPTA NELER VAR

Hz. Muhammed'in kabrine ait örtülerin de yer aldığı kitapta, Hz. Fatıma'nın beyaz bezden iç gömleği, hırkası, seccadesi, yeşil ince bezden duvağı, Arap üslubunda ve kafes tarzı oymalarla süslü küçük boy ahşap sandığı, Hz. Hüseyin'in üzerinde kana benzer lekeler bulunan üçgen şeklindeki cüppesi de bulunuyor.

Hz. Muhammed, Hz. Ömer, Hz. Ebubekir ve Hz. Osman'ın kılıçlarına da yer verilen kitapta, Hz. Muhammed'in "Hırka-i Saadet" adı verilen hırkası 4 sayfayı kaplayan özel bir tasarımla sunuluyor.

Hz. Muhammed'in yanından hiç ayırmadığı ve zamanla yıpranıp adeta toz haline geldiği için yeşil atlas torba içinde sunulan "Ukab" isimli sancağı, Kur'an-ı Kerim'in vahiy katipleri tarafından yazılmış nüshalarından olduğu tahmin edilen deri üzerine yazılmış çeşitli sureler, Hz. Muhammed'in Kıpt kavminin reisi Mukavkıs'a ve El Ahsa Valisi El Münzir B. Sava'ya gönderdiği mektuplar da kitapta yer verilen kutsal emanetlerden bazıları...



20 Ağustos 2004
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED