AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

  • Irak'ta serbest bırakılan Türk şoför Köksal Türkiye'de
    IRAK'TA kaçırıldıktan sonra dün serbest bırakılan Türk şoför Mustafa Köksal, Türkiye'ye geldi. Alınan bilgilere göre, Irak'ta kaçırıldıktan sonra Türkiye'nin çabaları sonucu önceki gün serbest bırakılan Mustafa Köksal, elçilik vasıtasıyla Türkiye'ye gönderildi. Köksal, Şırnak'ın Silopi İlçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye geldi. Köksal'ın işlemlerinin tamamlanmasından sonra memleketine gideceği bildirildi. Mersin'in Tarsus İlçesi'nde yaşayan Köksal, 14 Ağustos'ta Musul yakınlarında yemek yediği sırada kaçırılmıştı.


  • Zana ve Doğan, Ziraat'ten 'kart' istedi
    Kapatılan DEP eski milletvekilleri Leyla Zana ve Orhan Doğan, TBMM'ye gelerek Ziraat Bankası'ndan kart başvurusunda bulundu. Uzun süre cezaevinde kalan Zana ve Doğan, yıllar sonra TBMM'ye geldi. TBMM'ye Dikmen kapısından giren Zana ve Doğan, Meclis Kampusu içinde bulunan Ziraat Bankası'na giderek, kart başvurusunda bulundu. Zana, bir soru üzerine, "Hayata ve teknolojiye alışmaya çalışıyoruz" dedi. Basın mensuplarının diğer sorularını cevapsız bırakan Zana ve Doğan, kısa bir süre sonra TBMM'den ayrıldı.


  • Bombacılardan biri Suriyeliymiş
    Van'da 8 Ağustos'ta meydana gelen patlamada ölen ve yaralanan 2 teröristin kimlikleri belirlendi. 8 Ağustos'ta İpekyolu Caddesi Havaalanı Kavşağı'ndaki Polis Kontrol Noktası'na yerleştirilmek istenen bombanın patlaması sonucu ölen teröristin, PKK/KONGRA-GEL üyesi Numan kod adlı Malatya nüfusuna kayıtlı Musa Ayhan olduğu belirlendi. Patlamada, yaralanan ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ndeki tedavisinin ardından cezaevine konulan teröristin ise Serhabun kod adlı Suriyeli Derviş İsmail olduğu bildirildi. Musa Ayhan'ın cesedinin Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla kimsesizler mezarlığına gömüldüğü belirtildi.


  • AK Parti'li Ceylan trafik kazası geçirdi
    AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ceylan, Karabük'ün Safranbolu İlçesi'nde trafik kazası geçirdi. Milletvekili Ceylan yönetimindeki 06 AK 466 plakalı otomobil, Emek Mahallesi kavşağında, Ahmet Kolukısa'nın kullandığı 78 AD 809 plakalı kamyonetle çarpıştı. Milletvekili Ceylan ile Kolukısa'nın yaralanmadığı kazada, araçlarda maddi hasar meydana geldi.


  • Dünya izcileri Konya'da buluştu
    15 ülkeden yaklaşık 700 izcinin katıldığı Uluslararası Barış İzci Kampı Konya'da başladı. Türkiye İzcilik Federasyonu Başkanlığı tarafından organize edilen Uluslararası Barış İzci Kampı, Konya'nın merkez Meram Dutlukır Parkı'nda düzenlenen açılış seramonisi ile başladı. Programa, İzcilik Federasyonu Başkanı İbrahim Kurak, İslam Ülkeleri İzciler Birliği Başkanı Abdullah Nasip, Dünya İzciler Federasyonu Arap Bölge Temsilci Mahmut Salim, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve çok sayıda davetli katıldı.


  • Klasik tuvalete alafranga çözüm
    Kayserili girişimci, klasik tuvalet taşlarını klozet gibi kullanmayı sağlayan "Alapratik" adlı aparatı geliştirdi. Kayserili girişimci Necmi Güler, alaturka tuvaletleri alafranga tuvalete dönüştürebilen "Alapratik" adını verdiği aparatın patentini aldı. Türk Patent Enstitüsü'nden "Faydalı Model Belgesi" alan Necmi Güler, "Alapratik" buluşunu, 6 ayda geliştirdiğini belirtti. Alapratik adlı aparatın, klasik tuvaletleri klozet gibi kullanılabilme rahatlığı sağladığını belirten Güler, aparatın seri üretimine başlamak için mali destek aradığını belirtti.


  • Gazeteciye infaz
    Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde, Mücadele Gazetesi'nin sahibi Yaşar Parlak, ensesine kurşun sıkılarak öldürüldü. Edinilen bilgilere göre, önceki gün saat 20.30 sıralarında meydana gelen olayda, Selahattin-i Eyyubi Camii'nin avlusunda oturan Mücadele Gazetesi'nin sahibi Yaşar Parlak'ın yanına kimliği belirlenemeyen bir kişi yaklaştı. Parlak'a arkadan yaklaşan saldırgan, gazetecinin ensesine tek kurşun sıkarak olay yerinden kaçtı. Yaşar Parlak, yaralı olarak Silvan Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Daha sonra Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevkedilen Parlak, yolda hayatını kaybetti. Polis, olaydan sonra geniş çaplı operasyon başlatırken, saldırgan kayıplara karıştı. Daha önce TRT ve Akşam Gazetesi'nde muhabirlik yapan gazeteci Yaşar Parlak, evli ve 6 çocuk babasıydı.


  • 'Orantısız' güce ceza geliyor
    İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, 81 il valiliğine gönderdiği genelge ile "zor kullanma yetkisi sınırlarının aşılması vakalarının bundan böyle en aza, mümkünse sıfıra indirilmesinin vatandaşların dirlik, esenlik ve kamu düzeninden sorumlu bulunan il valilerinin en önemli önceliklerinden birisi olacağını" belirtti. Aksu, toplumsal olaylara müdahale esnasında daha önceden gönderilen genelgelerde belirtilen esas ve usullere uymayanlar ve orantısız güç kullandığı tespit edilen personel hakkında gerekli idari ve disiplin işlemlerinin derhal yapılacağını kaydederek, bu işlemlerin yapılmasında il valileri, il jandarma komutanları ve il emniyet müdürlerinin bizzat sorumlu tutulacağını ifade etti.


  • Manevi dünyamızın mimarlarındandı
    TBMM Başkanı Bülent Arınç, eski Adalet Partisi Erzurum Milletvekili Osman Demirci'nin vefatı nedeniyle, eşi Gülsenem Demirci'ye bir başsağlığı mesajı gönderdi. Demirci'nin vefatını büyük bir üzüntü ile öğrendiğini ifade eden Arınç, şunları kaydetti: "Erzurum halkı tarafından çok sevilen ve saygı duyulan merhum Osman Demirci, Adalet Partisi'nde başarıyla yürüttüğü milletvekilliği görevinin yanısıra, manevi dünyamızın mimarlarından olmuştur. Merhuma Allah'tan rahmet, sizlere ve tüm Erzurum halkına başsağlığı ve sabır diliyorum."


  • Cezaevi raporları açıklanacak
    Adalet Bakanlığı, ceza infaz kurumları ve tutukevleri izleme kurullarının raporlarını, cezaevi güvenliğine ilişkin hususlar dışında, kamuoyuna açıklayabilecek. Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurulları Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı Taslağı görüş alınması amacıyla taraflara gönderildi. Taslakla, ceza infaz kurumları ve tutukevlerinin yönetim, işleyiş ve uygulamalarını yerinde görmek, incelemek, bilgi almak ve tespitlerini rapor haline getirerek yetkili ve ilgili mercilere sunmak amacıyla kurulan izleme kurullarının, daha etkin çalışmasına olanak tanınıyor. İzleme kurullarının 5 olan üye sayısı; faaliyetlerini kesintisiz sürdürebilmeleri amacıyla 3 yedek üye eklenerek, 8'e çıkarılacak. Bir kısmı kamu görevlisi olan izleme kurullarının üyelerinin görevlerinden ayrılmaları, izinli veya raporlu olmaları durumunda faaliyetlerinde aksamalar yaşanıyor. Bu nedenle, üye sayısına 3 yedek üye eklenecek. Kurulların, ceza infaz kurumları ve tutukevleri ile ilgili tespitlere ve aldıkları bilgilere göre hazırlayacakları raporların süresi de 4 aya çıkarılacak.


  • Kayseri-Ankara demiryolu onarılıyor
    Yozgat'ın Şefaatli ve Yenifakılı ilçelerinde, yağışlar nedeniyle ulaşıma kapanan Kayseri-Ankara demiryolunun, saat 18.00'den itibaren ulaşıma açılması için çalışmalar yoğunlaştırıldı. Şiddetli yağmurun demiryolunda neden olduğu tahribatın giderilmesi amacıyla ekipler, önceki gün akşam saatlerinden itibaren onarım çalışmalarını hızlandırdı. Demiryolunun ulaşıma açılmasının ardından, bölgede onarım ve genel bakım çalışmalarına devam edileceğini ifade eden yetkililer, şunları kaydettiler: "Demiryolunun Himmetdede-Şefaatli arasındaki bin 200 metrelik bölümünde sel suları tahribata neden oldu. Aynı bölgenin Sarıkent Beldesi'ndeki 500 metrelik bölümünde hasar, 200 metrelik bölümünde de platform kayması oldu. Bu nedenle de ulaşım Kayseri-Ankara arasında dün (önceki gün) saat 14.00'dan itibaren durdu. Yolcularımız otobüslerle gidecekleri şehre nakledildi."


  • Dinç Bilgin'in teknesi 45 milyar liraya satıldı
    Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF), Etibank'ın devlete olan borçlarından dolayı el koyduğu mallar arasında yer alan, banka eski sahibi Dinç Bilgin'in damadı üzerine kayıtlı tekne, 45 milyar liraya satıldı. TMSF'nin Esentepe'deki merkezinde gerçekleştirilen ve 11 kişinin teminat yatırmadan katıldığı açık artırmada, Beylikdüzü Bayındırbank deposunda bulunan tekne, 18 milyar 350 milyon lira bedelle satışa sunuldu. Çekişmeli geçen açık artırmada tekne, Turan Bayanay tarafından satın alındı. Mesleğini açıklamayan Bayanay, tekneyi kendisi için aldığını söyledi. Turan Bayanay'ın bugün mesai bitimine kadar tekne bedeli olan 45 milyar lirayı TMSF'ye peşin olarak ödemesi gerekiyor. Dinç Bilgin'in damadı Clifford Holmes Polley'in üzerine kayıtlı 8.60 metre boy ve 2.40 metre enindeki fiberglas teknede, küçük bir başaltı kamarası ve 100 beygir gücünde 2 adet içten takma kuyruklu motor bulunuyor.


  • Uzanların helikopteri bugün teşhir ediliyor
    Olumsuz hava koşullarından dolayı ertelenen Uzan Grubu'na ait helikopterlerin basına özel teşhiri, bugün Atatürk Havalimanı E kapısı Batı-4 apronunda bulunan Rumeli Havacılığa ait hangarda saat 11.00' de gerçekleşecek. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Uzan Ailesi'ne ait olan Star TV binasında el konulan Sikorsky S-76 C + tipi TC-HRT tescilli ve Bell 206 L-3 tipi TC-HRH tescilli helikopterleri Eylül ayında açık artırma ile satarak Uzan Grubu'nun devlete olan borçlarının bir kısmını daha tahsil etme kararı almıştı. n İSTANBUL


  • Hatalı sollama iki cana mal oldu
    Tekirdağ'da meydana gelen trafik kazasında 2 kişi öldü, 2 kişi de yaralandı. Kaza Tekirdağ İstanbul karayolu üzerinde bulunan Yeniçiftlik mevkiinde dün saat 00.30 sıralarında meydana geldi. Tekirdağ'dan İstanbul istikametine gitmekte olan Mustafa Kandal idaresindeki 34 AN 659 plakalı otomobil, önündeki aracı sollarken karşı yönden gelen Yücel Koçak yönetimindeki 34 UZ 800 plakalı kamyonetle çarpıştı. Hatalı sollama sonucu meydana gelen kazada, otomobil sürücüsü Mustafa Kandal (30) ile birlikte otomobilde bulunan Niyazi Oruç (41) olay yerinde hayatını kaybetti. Diğer araçta bulunan yaralılar Meryem Can ve sürücü Yücel Koçak ise Çorlu Millet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.


  • Sorgun'da sel: 1 ölü
    Yozgat'ın Sorgun İlçesi'nde sele kapılan 1 çocuk öldü. Alınan bilgiye göre, ilçeye bağlı Gedikhasanlı Beldesi'nde önceki gün öğleden sonra etkili olan yağmur sonrasında kaybolan 12 yaşındaki Kamil Yıldırım'ın cesedi, dün sabah dere yatağında bulundu. Kamil Yıldırım'ın şiddetli yağışın oluşturduğu sel sularına kapılması sonucu boğularak öldüğü belirtildi.


  • Çobana yıldırım çarptı
    Çankırı'nın Orta İlçesi'nde yağmurdan korunmak için ağacın altına sığınan 1 kişi, yıldırım düşmesi sonucu öldü. Alınan bilgiye göre, Elmalık kasabasında çobanlık yapan Murat Dursun, yağmura rağmen hayvanlarını otlatmak için Akçaören Köyü Ağaca mevkiine götürdü. Yağmurdan korunmak için bir ağacın altına sığınan Dursun, yıldırım düşmesi sonucu hayatını kaybetti.


  • SSK bürokrasisi Esin'i öldürecek
    Tedavisi geciktiği için, hastalığı, löseminin en ağır türü olan AML'ye dönüşen Esin Köse, yurtdışında ilik nakli yapılabilmesi için SSK'nın kararını bekliyor. Mahkeme kararına rağmen SSK'dan henüz bir cevap yok. Yakalandığı kan hastalığı, tedavisi geciktiği için löseminin en ağır türü olan AML'ye dönüşen yedi yaşındaki Esin Köse, yurt dışında ilik nakli yapılabilmesi için SSK'nın kararını bekliyor. Baba Ahmet Köse, kızına geçen yıl mart ayında tanısı konulan MDS hastalığının, SSK'nın sigortalı eş ve çocuklarının yurtdışındaki sağlık giderlerini karşılamadığı için tedavi edilemediğini ve bu süreçte hastalığın löseminin en ağır türü olan AML'ye dönüştüğünü kaydetti. SSK'nın yurtdışındaki sağlık harcamalarını karşılaması gerektiği iddiasıyla Kocaeli 2. İş Mahkemesi'ne açtıkları davanın geçen ay sonuçlandığını ve mahkemenin SSK aleyhine karar verdiğini ifade eden Köse, "Mahkemenin gerekçeli kararıyla birlikte 4 Ağustos Çarşamba günü SSK Kocaeli Bölge Müdürlüğü'ne başvurarak, kızımın yurtdışı tedavi hizmetlerinden yararlandırılmasını talep ettik ama henüz yanıt alamadık" dedi. Ahmet Köse şunları kaydetti: "SSK, yurtdışında kemik iliği aranması için temas kurulması gereken İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kemik İliği Bankası ile de temas kurmamıştır. Kızımızın sağlık durumu açısından günlerin bile önemi var. Yetkililerin bu durumu göz önünde bulundurmasını bekliyoruz."


  • Bağcılarda ikizlere sokak ortasında infaz
    İstanbul Bağcılar'da, tekstil işiyle uğraşan ikiz kardeşler, silahlı bir kişi tarafından kafalarından vurularak öldürüldü. Tamer ve Taner Taşçı kardeşlerin, alacak verecek meselesi yüzünden öldürüldükleri iddia ediliyor. Olay, önceki akşam saat 21.00 sıralarında Bağcılar İstanbul Caddesi 6. Sokak'ta bulunan Aşiyan Parkı çıkışında meydana geldi. Evlerine gitmek üzere parktan çıkan ikiz kardeşlere, kimliği belirlenemeyen bir kişi, tabancayla ateş etti. Saldırgan, olaydan sonra kaçarken, başlarına aldıkları kurşunlarla kanlar içinde yere yığılan Taşçı kardeşler kaldırıldıkları hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.


  • Serengil, Hummer cipini teslim etti
    Şarkıcı Seren Serengil, düşük faturayla Türkiye'ye getirilip satıldığı belirlenen, annesinin üzerine kayıtlı Hummer cipini, avukatı aracılığıyla Sirkeci'deki Gümrük Muhafaza Müdürlüğü'ne teslim etti. Serengil'in 34 SS 418 plakalı cipinin teslimi sırasında gazetecilere açıklama yapan avukatı Sefa Şahin, Hummerlar'ın toplatılması kararının sahiplerini zor durumda bıraktığını söyledi. Şahin, Seren Serengil'in cipini yasalara uygun şekilde satın aldığını savunarak, bu ciplerin ithali sırasında devletin hatası bulunduğunu ileri sürdü. Gümrük Muhafaza memurlarının teslim aldığı Hummer cip, gümrük otoparkına çekildi.


  • Recep Usta öldü
    Kahramanmaraşlı 350 kiloluk Recep Karsıkan (Şişman Usta), öldü. Recep Karsıkan (47), üç gün önce, merkez ilçeye bağlı Sarıkaya Köyü'nde rahatsızlanması üzerine, ambulansla Kahramanmaraş Devlet Hastanesi'ne getirildi. Yoğun bakıma kaldırılan Karsıkan, kalp ve solunum yetmezliği nedeniyle hayata gözlerimi yumdu. 25-30 kişinin yardımıyla morgdan alınarak kendisi için özel yaptırılan tabutla Ulu Camii'ne getirilen Karsıkan'ın cenazesi, kılınan namazın ardından Şeyh Adil Mezarlığı'na defnedildi.


  • Restoranda patlama
    Eminönü'nde bir restoranda gaz sıkışması sonucu meydana geldiği sanılan patlamada, bir kişi yaralandı. Hobyar Mahallesi Kömürcü Bekir Sokak'ta bulunan Arafat Köfte Salonu'nda çalışan Sadık Yalçın adındaki işçi, sabah saatlerinde işyerini açtı. Yalçın'ın, içeriye girdikten bir süre sonra çakmağını ateşlemesi sonucu patlama oldu. Patlamada yaralanan Sadık Yalçın, vatan-daşlarca Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Olay yerinde inceleme yapan itfaiye ve bomba uzmanı ekipler, patlamanın, tüpten sızan gazın sıkışması nedeniyle meydana gelmiş olabileceğini ifade ettiler.


  • Karadeniz'in dere yatakları bomba
    Doğu Karadeniz'de sel ve heyelan felaketlerini önlemek için dere yataklarına yapılan yerleşim birimlerinin vakit kaybedilmeden gözden geçirilmesi gerekiyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik-Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Hidrolik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hızır Önsoy, Doğu Karadeniz'de dere yataklarının vakit kaybedilmeden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Önsoy, Türkiye'de yaşanan sel ve heyelanların bilinçsizlikten kaynaklandığını, bu tür feleketlere karşı bilim adamlarının yaptığı uyarıların da dikkate alınmadığını savundu. Özellikle Doğu Karadeniz'de yaşanan sel ve heyelanlara karşı uygulayıcı kurumları her fırsatta uyardığını anlatan Önsoy, "Kimse bizi dikkate almıyor. Bu dikkate almamalarının sonucunda da insanlar canlarından ve mallarından oluyorlar" diye konuştu. Uygulayıcı kurumlarla işbirliği içine giremediklerini ileri süren Prof. Dr. Önsoy, "Dere yatakları patlamaya hazır birer bomba gibi en ufak bir şeyde patlayabilir. Doğu Karadeniz'de dere yataklarının hiç vakit kaybedilmeden gözden geçirilmesi gerekir" dedi. Prof. Dr. Önsoy şöyle devam etti: "Dereler ağızlarına kadar dolu. Dere yataklarındaki suların akacak yerleri yok. Bütün dere yataklarında çarpık ve ruhsatsız yapılaşma söz konusu. Böyle çarpık yapılaşma olunca da en ufak bir taşkında, evler ve işyerleri sular altında kalıyor, insanlar canlarından ve mallarından oluyorlar. Sonra da biz söylediklerimizle kalıyoruz."



    20 Ağustos 2004
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED