AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
CHP trenin peşinde

Tren kazalarına neden olan teknik aksaklıkların araştırılması istemiyle TBMM Başkanlığı'na araştırma önergesi veren CHP adına açıklama yapan Kemal Anadol, kazalardan ve selden hükümeti sorumlu tuttu.

CHP, son zamanlarda meydana gelen tren kazalarının nedenleri ve teknik aksaklıkların araştırılması amacıyla hazırladığı önergeyi TBMM Başkanlığı'na sundu. CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, araştırma önergesini hazırlayan Bursa Milletvekili Kemal Demirel ile parlamentoda basın toplantısı düzenledi. AK Parti iktidarı döneminde ardarda felaketler yaşandığını savunan Anadol, İstanbul'daki sel felaketinin verdiği zararın sorumlusunun da "Son 10 yıldan beri İstanbul'u yöneten AK Parti zihniyeti olduğunu" öne sürdü.

Anadol, AK Parti'in "yeni bir parti" izlenimi vermeye çalıştığını, ancak bunun doğru olmadığını savunarak, "AK Parti, Milli Görüş geleneğinden gelen bir kadro tarafından yönetilmektedir. Hiçbir yeni tarafı yoktur. Alibeyköy'de selle birlikte istimlak tartışması yaşanıyor. Bu gecekondular, ruhsatsız yapılar kimin döneminde yapıldı?" diye sordu.

Raylara okunmuş su

Hızlandırılmış tren kazasıyla ilgili tartışmalar sırasında AK Parti'lilerin "kem göz" değerlendirmesi yaptığını kaydeden Anadol, "Kazalar karşısında 'kem göz' diyen AKP'lilere tavsiyem, Fenerbahçe Stadı'nda olduğu gibi raylara okunmuş su dökerek sorunu kendi inançlarına göre çözmeye çalışsınlar" dedi. Kemal Demirel ve arkadaşlarınca verilen araştırma önergesinde cumhuriyetin ilk yıllarında gelişen demiryollarının 1950'den bu yana ülke yönetimindeki sağ iktidarlar tarafından "üvey evlat" muamelesi gördüğü savunuldu. Önergede, Türkiye'nin dünya demiryolu teknolojisindeki olumlu gelişmelere uyum sağlayamadığını ve bütün Avrupa'da yaygın olarak oluşturulmaya çalışılan yüksek hız şebekesine entegre olacak somut adımlar atılamadığına vurgu yapıldı.

Son zamanlarda demiryollarıyla ilgili aşama kaydedileceği yönündeki açıklamalar yapıldığı oysa kazalar ve aksaklıklar yönünden aşama kaydedildiği görüşüne yer verilen önergede, "Son zamanlarda meydana gelen tren kazalarının nedenleri, teknik personel, rayların ve lokomotiflerin durumu, sinyalizasyon ve fren sistemleriyle ilgili aksaklıkların tespiti amacıyla Meclis araştırması açılması" istendi

'MİT ve Yargıtay yıpratılmamalı'

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, "AKP iktidarı MİT ve Yargıtay'ın yıpratılmasına izin vermemelidir" dedi. Anadol, Çakıcı soruşturmasıyla ilgili gündeme gelen iddialar konusunda hükümetin tavrına ilişkin bir soru üzerine, MİT'in doğrudan Başbakanlığa bağlı olduğuna dikkati çekti. İktidarın, özellikle de Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "bu konudaki suskunluğunun hayret verici olduğunu" savunan Anadol, "Başbakan suskun, AKP iktidarından çıt çıkmıyor. Yargıtay bu olayda sorumluluğunu yerine getirmiş ve iddiaların kendisiyle ilgili bölümü hakkında düğmeye basmış, Yargıtay Başkanı ile ilgili dosya işleme konulmuştur. Öbür taraftan MİT'deki gelişmeler, MİT Başkanı'nın konuşmaları karşısında bir suskunluk var. Bu nereye kadar sürecek?" diye konuştu.



20 Ağustos 2004
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED