AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
Kıbrıs'ta kayıplar sorunu tekrar çözüm sürecinde

Kıbrıs'ta kaybolan Türklerle Rumlar'ın sorununu çözmek için Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi yeniden toplanıyor. Rum tarafı bugüne kadar 22, Türk tarafı da 4 mezar hakkında bilgi verdi.

KKTC ile Kıbrıs Rum kesimi arasında 1963'te başlayan çatışmalarda kaybolan Türkler ve Rumlarla ilgili çözümlenemeyen kayıplar sorunu, farklı bir boyutuyla yeniden gündeme geliyor. Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirinin haberine göre, Kıbrıs'ta 1963'te Rumların Türklere karşı giriştiği silahlı saldırılarla başlayan toplumsal çatışmalar, 1974'te Rum-Yunan cuntasının, Makarios'a karşı yaptığı darbe sonucu Rumlar arasında yaşanan iç savaş ve ardından Türkiye'nin Barış Harekatı ile yaşanan süreçte kaybolan Türkler ve Rumlar, yıllardan beri "kayıplar" adıyla gündemde. Bu çerçevede Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi 4 yıl aradan sonra gelecek hafta toplanması öngörülüyor.

Rum tarafı bugüne kadar 4'ü kuzeyde toplam 22 mezar yeri hakkında Türk tarafına bilgi verdi ve buralarda 201 kişinin gömülü olduğunu bildirdi. Türk tarafı ise kuzeydeki 4 mezar yeri hakkında Rum tarafına harita üzerinde bilgi verdi.

Türkiye mahkum edildi

BM kararıyla 1981 yılında kurulan komitenin Türk üyesi Rüstem Tatar'in verdiği bilgiye göre, Rum yönetiminin 1996 yılında yaptığı başvuruyu 10 Mayıs 2001'de karara bağlayan AİHM, kayıplar konusunda Türkiye'yi mahkum etti. Geçen yılın ağustos ayında KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, sorunun çözümü için BM Genel Sekreteri'ne bir yazı gönderdi. AİHM kararlarının uygulanmasını sağlamakla yükümlü Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi, 1-2 Haziran günlerinde Strasbourg'da toplandı. Bu toplantıya Türkiye delegasyonu altında katılan Tatar, mezarların açılması dahil, sorunun çözümü için her türlü işbirliğine hazır olduğu konusunda yazılı teminat verdi.

Mezarlar açılacak

Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi'nin 23 Ağustos Pazartesi günü toplanmasının beklendiğini söyleyen Tatar, yeni süreçte mezarların açılmasının öngörüldüğünü anlattı. Tatar, bu süreçte Türk tarafının en büyük sorununun gerekli alt yapı ve organizasyon eksikliği olduğunu kaydetti. Tatar, "Mezarları kim açacak, DNA testi için örnekleri kim alacak. Bu sorunu çözmemiz gerekir" dedi. Resmi rakamlara göre, kayıp Türklerin sayısı, 211'i 1963'e ait olmak üzere 500. Bunların tümü sivil ve yüzde 26'sı kadın ve çocuk. Kayıp Rumların sayısı ise 1450 civarında olduğu tahmin ediliyor. Resmi rakamlara göre kayıp Rumların yüzde 60'ı asker. Toplam rakam içinde kadın ve çocukların oranı yüzde 9.



20 Ağustos 2004
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED