AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
'Müzakereci yardımcılığı kadrosu yok'

"Başmüzakereci yardımcılığı diye sivil bir görev tanımı yok. Rıfat Bey o açıklamayı yanlış yaptı. Yoksa her STK gelir, 'ben de istiyorum' der..."

Başbakan Erdoğan, Başyazarımız Ahmet Taşgetiren ile Başbakanlık Konutu'nun bahçesinde gezinti yaparken, son günlerin tartışmalı konularını konuştu.

Ali Babacan'ı başmüzakereci olarak atadınız. Buradaki strateji ve kendisine yüklediğiniz fonksiyon nedir?

Başmüzakerecinin Ali Bey olması, Başbakan'ın başmüzakereci olmasının ortadan kaldırmıyor. Süreci takip edecek olan, süreci üstlenmiş olan Ali Bey olacaktır. Ali Bey'in yükü 3 Ekim'den itibaren artacak. Hemen süratle AB Genel Sekreterliği'ni kendime bağladım. AB Genel Sekreterliği'nde bir yapılanmaya gideceğiz. Bu yapılanma, oradaki statükocu anlayışla yürümez. Oraya farklı bir yapı getirmemiz gerekiyor. Arkadaşlarımız onun çalışmasını yapıyorlar. Akademisyenler, sivil toplum örgütleri, sermaye çevreleri, medya katılımını alabilecek şekilde bir yasal düzenlemeye bile gidebileceğiz ki, orayla sürekli bir diyalogu oluşturalım. Fasıllar malum ağırlıklı olarak ekonomik. Başmüzakerecinin yöneteceği kısmı, zaten ekonomi kısmı. Siyasi kısmını beraber yürüteceğiz.

Babacan'ın güçlü yardımcıları olacak mı? Mesela, Hisarcıklıoğlu bu göreve talip...

Rıfat Bey'in yaptığı açıklama, çok yanlış. Böyle bir yasal yapı yok. Başka sivil toplum örgütleri de, bu işi en iyi ben biliyorum der. Nitekim bu konuyla ilgili bazı sivil toplum örgütleri açıklama yapıyor, bu konunun mütehassısı biziz diye. Böyle bir şey yok. Şu anda biz teşkilat şemasını hazırlıyoruz. Hatta son 10 ülke gerek ondan önceki ülkeler onların şemaları üzerinde de arkadaşlar çalışma yapıyor. Kendi modelimizi oluşturacağız.

"MİT'in dinlemeleri hakkında bilgi aldım"

Devlet eliyle yapılan bazı uygulamalar var. Kaymakamın kitap toplatması, şiir okuyan gencin gözaltına alınması, Adalet Bakanı'nın konuşmasından sonra sempozyumun iptali, MİT'in telefon dinlemesi... Burada devlet eliyle diyebileceğim sadece MİT'le ilgili haberdir. İstihbarat teşkilatının müsteşar vekilinden dün bilgileri aldım. 'Bana anlattıklarınızı kamuoyuna açıklayın' dedim. Anlattığı olay şu: Diyelim ki bir teröristin izini süreceğiz. Ama bunu bir telefonla takip edip, yakalamak mümkün değil. Onun için genel bir ifadeyle izni almamız gerekiyor. Çünkü bağlantıları var. Bu bağlantıları sürmemiz lazım. Yoksa bütün halkımızı dinlemeye almak gibi bir şey söz konusu değil, mümkün de değil. İşin tekniği açısından ancak böyle olursa, olur diyor. 'O zaman, siz bu durumu açıklayın' dedim.

Siz ikna oldunuz mu?

Size şöyle bir şey söyleyeyim. Yarın bir gün başınıza şöyle bir olay geldi. Candan sevdiğiniz birini terör grupları öldürse. Güvenlik gücünün elinde böyle bir imkan var mı? Elinde bu imkan varsa izleyebilir. Bu olmadığı zaman takip etmenin imkanı yok. Tamamıyla ilgili böyle bir müsaade verilmesi doğru olmayabilir. Ama bütün yasaların da art niyetli olduktan sonra kötüye kullanılma şansı var. Mesela benimle ilgili bir mahkeme olumlu karar verirken, gidiyorlar bir başka mahkemeye, o mahkeme olumsuz karar veriyor. Hukukun matematiği yok. İki kere iki dört değil.

'İstihbarat birimleri ortak çalışacak'

... Ama burada bir sıkıntı daha var. Bizdeki istihbarat sisteminin çokluğu. Bizde istihbarat tek elden yürümüyor. Çok başlılık sıkıntı. Burada kollektif bir çalışma yapmaları konusunda iki üç kez toplandık, ayda bir İçişleri Bakanlığı'nda toplanılıyor. Ama henüz o istenen şeyi, aralarındaki kurumsal rekabeti kaldırılabilmiş değiliz. Aralarındaki kurumsal rekabet kalkmalı. Kollektif çalışma ya da havuz oluşturmak suretiyle yürütülmesi gerekir. Nitekim bazı ülkelerde bu başarıldı.

İstihbarat birimlerinin birleştirilmesi yönünde bir çalışma var mı?

Var, arkadaşlarımız bu konuda çalışıyor. Yalnız kurumlarımızın yapılanmasında aksilikler olmuş. Bir insicam söz konusu değil. Bu sıkıntılar tabi yaşanıyor. Birisi kendisine göre bir internet ağı oluşturmuş o ağla herkese servis yapıyor. İçerideki mevcutlar ondan rahatsız. Bakanlıklarda bürokratik oligarşi oluşmuşsa bunun arkasında bu var. Bir işi yaptırmakta zorlanıyorsunuz. İdeolojik yaklaşımı nedeniyle direnç koyuyor.

  • 'Bazı konuları paket olarak referanduma götürebiliriz'
    Başbakan Erdoğan, kamu reformu, YÖK ve 2-B konusunda ilk kez 'referandum'u telaffuz etti ve "Gerekirse paket olarak referanduma gidilir" dedi. Cumhurbaşkanlığı seçimini zamanında konuşacaklarını belirten Erdoğan, "Bunu gündeme düşürmem" dedi.

  • 'Kabine gerekirse yine değişir'
    "Kabine değişikliğinden bakanların bile haberi yoktu. Cumhurbaşkanımız da kendisine sunduğum listeyi aynen onadı. Değiştirme yok."

  • 'Cumhurbaşkanlığı konusunu tartışmam'
    En çok merak edilen konulardan birisi sizin Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda nasıl bir tavır takınacağınız. Hatta, bu merak nedeniyle bir gerilim de doğuyor.



    4 Haziran 2005
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED