YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Saddam'a destek artar

Arap yetkililer ve uzmanlar, ABD ve İngiliz uçaklarının Irak'ı bombalamasının, "Saddam Hüseyin'e yönelik Arap desteğini güçlendireceği, ABD Başkanı Bush'un Ortadoğu imajını lekeleyeceği görüşünü savunuyor.

Arap yetkililer ve uzmanlar, ABD ve İngiliz uçaklarının Irak'ı bombalamasının, "Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'e yönelik Arap desteğini güçlendireceği, ABD Başkanı George Bush'un Ortadoğu imajını lekeleyeceği ve Bağdat'ın silahsızlandırılmasına yönelik çalışmalara yeniden başlanmasını amaçlayan BM girişimlerini zayıflatacağı" görüşünü savunuyor. Mısır Dışişleri Bakanı Amr Musa, Irak hava savunma sistemlerine yönelik saldırının, kabul edemeyecekleri ve anlayamayacakları ciddi ve olumsuz bir adım olduğunu söyledi.

Irak'ın 10 yıl önce bu ay Kuveyt'ten çekilmesine yol açan ABD önderliğindeki ittifaka asker yollayan Mısır'ın Dışişleri Bakanı Amr Musa, Kuveyt'i işgalinden sonra Irak'a uygulanan önlemlerin yeniden gözden geçirilmesinin zamanı olduğunu kaydetti. El Ahram Siyasi ve Stratejik Araştırmalar Merkezi'nden Muhammed El Sayid Said ise Irak meselesinin, bu ülkeyi sadece bombalayarak değil, akılcı bir şekilde çözülmesi gerektiğini belirtti.

'ABD, Arapları küçük düşürdü'

Mısır'ın en etkili gazetesi El Ahram'ın köşe yazarlarından Salama Ahmed Salama da Arap dünyasından hiç kimsenin uçuşa yasak bölgeleri kabul etmediğini kaydetti. Muhalif azınlıkları korumak amacıyla Körfez Savaşı'ndan sonra oluşturulan uçuşa yasak bölgelerin BM kararlarında yer almadığını belirten Salama, Amerikalı ve İngilizlerin, "Iraklı sivillerin hayatlarını hiç düşünmeden kendi kendilerine saldırılar düzenlediklerini" ifade etti.

Aynı gazetenin diğer bir köşe yazarı Fehmi Hoveydi ise "insanların artık Amerikan ve İngiliz hükümetlerinin canları istediği zaman Irak'ı vurmayı kararlaştırdıklarını düşündüğünü ve bu tutumun Arapları küçük düşürdüğünü" belirtti. Sürgündeki Iraklı muhalefet örgütlerinin temsilcileri de harekatı protesto eden açıklamalara katıldılar. Kuveyt'te de Abdül Muhsin Cemal adlı milletvekili, hava harekatının Kuveyt'in Arap dünyasındaki konumuna zarar vereceğini söyledi.

İsrail üçlü eksen istemiyor

İsrail, İran-Irak ve Suriye'nin eksen oluşturmaması için uyarıda bulundu. İsrail Savunma Bakan Yardımcısı Efrahim Sneh, "İran, Irak ve Suriye arasındaki yakınlaşma tehlikeli olur. Bu üç ülkenin mihver oluşturması şiddeti artırır, biz de buna karşılık vermek zorunda kalırız" diye konuştu. Sneh, "Irak'ın Suriye'ye topraklarını kullandırabileceğini açıklaması, durumun vahametini artırıyor. Bu durumda Suriye ile çatışma kaçınılmaz hale gelebilir" dedi.

Mübarek: Irak süper güç değil

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Irak lideri Saddam Hüseyin'i "dünya için tehdit görmediğini" söyledi. ABD ve İngiltere'nin Bağdat'ı vurmasını İtalyan Repubblica gazetesine değerlendiren Mübarek, "Saddam bütün dünyayı tehdit ediyor değil. Irak süper güç de değil, kıtaları aşacak gelişmiş füzeleri de yok" dedi. Mübarek, bombardımanın durumu içinden çıkılmaz hale sokmaktan başka işe yaramayacağını belirtti.

BM'nin işi zorlaştı

Irak'a yönelik hava harekatının, 26-27 Şubat'ta yapılacak BM-Irak görüşmelerini büyük bir ihtimalle zora sokacağı ve Irak'a uygulanan BM yaptırımlarıyla ilgili çıkmazın çözümünü güçleştireceği belirtiliyor. BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Irak Dışişleri Bakanı ile yapacağı görüşmeler, BM silah denetçilerinin Irak'a geri dönmesi ve Irak'a yönelik ambargonun kaldırılması gibi önemli konularda diyaloğa başlamak için bir fırsat olarak görülüyordu.

'Saddam, Tel Aviv'i vur'

Amerikan ve İngiliz uçaklarının Bağdat yakınlarına düzenledikleri harekatı protesto amacıyla dün Filistin ve Ürdün'de gösteriler düzenlendi. Ramallah kenti sokaklarında 200 Filistinli, Irak bayrakları ve Saddam'ın posterlerini taşıyarak, "ABD'ye ölüm" sloganları attı. Ürdün'ün başkenti Amman'daki Irak Büyükelçiliği dışında yağmurlu havada toplanan 200'den fazla Ürdünlü de "çok yaşa Saddam" sloganları attılar ve Amerikan bayrağını yaktılar. Gazze şeridinde de Irak lehinde gösteri yapıldı. Gösteriye katılan Filistinliler, "Saddam, Saddam Tel Aviv'i vur!" diye bağırdılar.

Bağdat'ta gösteriler

Irak'ın başkenti Bağdat'ta dün binlerce kişi ABD'yi protesto etti. Başkentin güneyinde bir meydanda toplanan 3 bin kişi, Amerikan aleyhtarı sloganlar attı. ABD ve İngiltere'ye "öfke kusan" göstericiler, Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'i desteklediklerini belirttiler. Göstericiler, "Saddam'a evet", "Tutsaklığa hayır", "Yaşasın cihad" gibi sloganlar attılar. Başkentin göbeğinde de 5 bin kişi toplandı ve ABD aleyhinde gösteri yaptı. Bu arada, BM'nin Bağdat'taki sözcüsü George Somerwill, Irak'taki BM görevlilerinin gereksiz seyahat etmelerine sınırlamalar getirdiklerini söyledi.




Kağıda basmak için tıklayın.

Rusya, İslam'a karşı savaş hazırlığında
Rus istihbarat birimlerinin Orta Asya'da İslami gruplara karşı büyük bir savaş hazırlığı içinde olduğu belirtiliyor.
Afganistan soğuk ve açlığın pençesinde

Londra facianın eşiğinden döndü
İngiltere'nin başkenti Londra'da bir eve yapılan baskında, en zehirli sinir gazlarından biri olan sarin ile yapılacak terörist saldırı planları ele geçirildiği açıklandı. The Sunday Telegraph gazetesinin manşetten yayınladığı habere göre, gazın üretim yolundan havaya yayılacağı yere götürülmesinde dikkat edilecek hususlara kadar bütün ayrıntıları içeren planların bulunması, terörist bir grubun Londra'da bir sarin gazı saldırısına hazırlandığını ortaya koyuyor. Havaya salınmasından sadece saniyeler sonra etkisini göstermeye başlayan sarin gazının, 1995'te 12 kişinin ölümüne yol açan Tokyo metrosu saldırısı gibi Londra'da da metroda kullanılmasının planlandığını belirten Londra polisi, başkentin çok uzun zamandır uluslararası teröristler için cazip olduğuna dikkati çekti.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...