YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


İnce ayar yine gündemde

IMF ile imzalanan stand-by anlaşmasıyla uygulamaya konulan istikrar programının aksak giden yönlerini gidermek için yine ince ayar yapılması gündeme geldi.

Enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmek için geçen yıl uygulamaya konulan üç yıllık istikrar programdaki sıkıntıların arkası kesilmiyor. Geçen yılın sonunda mali piyasalarda yaşanan kriz ile sarsılan programda, şimdi de özelleştirme sorunu yaşanıyor. IMF'nin, ikinci kez iptal edilmesi gündeme gelen Türk Telekom'un, yerine yeni gelirlerin bulunmasını istediği belirtildi. Edinilen bilgiye göre, reel sektöre yönelik destek paketini IMF'ye kabul ettirmeyi planlayan hükümet, IMF'nin yeni gelir talepleri ile karşılaştı.

IMF yeni vergiler istiyor

Hükümetin, vergi borçlarına ödeme kolaylığı getirmesi ve reel sektör temsilcileri ile ekonomik zirve toplantıları düzenlemesi üzerine, ziyaretini öne alana IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli başkanlığındaki teknik heyetin, programın ikinci yılına ilişkin uygulamalarından rahatsız olduğu belirtildi. IMF'nin, Türk Telekom A.Ş.'nin özelleştirilmemesinden rahatsız duyduğu ifade ediliyor. IMF'nin, Türk Telekom'un satışının iptal edilmesi halinde, yeni gelir kalemlerine ihtiyaç duyulacağını söylediği bildirildi.

Yine, Hazine yetkililerinin, Türk Telekom'un ihalesinin iptal edilmesinden doğacak gelir kaybının, Petkim, THY ve Tüpraş özelleştirmeleri kapatılacağı yolundaki önerilerini mantıklı bulmayan IMF'nin, boşluğun, vergi gibi yeni sağlıklı gelir kalemleri ile doldurulmasından yana olduğu belirtiliyor.

IMF reformlardaki gecikmeden rahatsız

IMF'nin, sürekli geciken yapısal reformlardan da rahatsız olduğu vurgulandı. IMF'nin, Ocak ayı sonuna kadar çakırılması gereken Enerji Piyasası Kanun Tasarısı'nın Meclis'teki görüşmelerinin yarım kalmasından ve işletme hakkı devirleri için 31 Mart tarihinin üç ay daha uzatılmasından endişelendiği belirtiliyor. IMF'nin, enerji piyasası tasarısında yaşanan gecikmenin, tütün ve şeker yasa tasarılarında da yaşanmasından korktuğu ifade ediliyor. Hükümet ise, bir taraftan reel sektörü destekleneminin yollarını ararken, diğer yandan da IMF'nin istediği ince ayar düzenmeleri konusunda formül arıyor.

Demiralp: Programı görüşeceğiz

Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, G-20 toplantısı için Türkiye'ye gelen IMF Birinci Başkan Yardımcısı Stanley Fischer ile uygulanan programa ilişkin görüşmelerde bulunacaklarını ifade ederek, toplantıların ardından kendisini Ankara'ya da götürebileceklerini söyledi. Bugün başlayacak Maliye bakan yardımcıları ve merkez bankası başkan yardımcıları düzeyindeki G-20 toplantısı için dün İstanbul'a gelen Demiralp, bir soru üzerine toplantıda Türkiye'nin konuşulmayacağını, ancak her ülkenin kendi deneyimini anlatacağını belirterek, "Biz de Türkiye ile ilgili, özellikle finansal sorunlar konusunda alınan tedbirleri anlatacağız" dedi.




Kağıda basmak için tıklayın.

Hazine'ye güven yok
A ve B tipi yatırım fonları ellerindeki Hazine bonosu miktarını yüzde 99.3 oranında azaltarak adeta sıfır noktasına indirdiler.
Yimpaş'tan dev yatırım
Krize rağmen yatırımdan vazgeçmeyen Yimpaş'ın açacağı 56 milyon marka malolan iki tesisle Kırıkkale ve Yozgat'ta binlerce kişiye istihdam imkanı sağlayanacak.
Irak'la bozuşmak istemiyoruz
Devlet Bakanı Tunca Toskay, Irak ile başlatılan ve son bir yılda bir hayli iyi sonuçlar alınan ilişkinin sekteye uğramamasını arzu ettiklerini söyledi. Bakan Toskay, Johannesburg'da gazetecilerle yaptığı toplantıda, ABD'nin Irak'ı bombalamasının Türkiye-Irak ilişkilerini etkileyip etkilemeyeceği yolundaki bir soru üzerine, "ekonomiyi siyasetten ayırmanın pek mümkün olmadığını kaydederek, "ancak bu durumda bir global değerlendirmeyi her zaman yaparız'' dedi. Toskay, son bir yılda iyi sonuçlar alınan ilişkinin sekteye uğramaması yönünde gayretlerinin olacağını da kaydetti. Bir başka soru üzerine de, KDV iadesinde ihracatçının ciddi problemleri bulunduğunu belirten Toskay, bu konuyu Maliye Bakanlığı ile ciddi bir şekilde görüştüklerini belirterek şöyle devam etti: "Maliye Bakanlığı'ndan da, iyi niyetle çözme istikametinde gayretlerinin olduğunu söylüyorlar, ancak, ihracatçının içinde de şikayet devam ediyor."

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...