YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Batıkçılar sıkıştı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bankaları incelemeye alması, batık banka sahiplerini, bunları koruyan siyasileri, nüfûz casuslarını ve medya patronlarını korkuttu.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, kendisine bağlı Devlet Denetleme Kurulu'na, başta kamu bankaları olmak üzere, bankalarla ilgili inceleme talimatı vermesi batık banka sahiplerini, batık banka sahiplerini koruyan siyasileri ve nüfus casuslarını telaşlandırdı. Bankalarla ilgili Köşk incelemesinin, Bankacılık Üst Kurulu'nun çalışmalarına destek olacağı belirtilirken, siyasi baskılardan uzak olarak yürütülecek olan inceleme sonucunda, bir çok siyasetçi ve bürokrat hakkında suç duyurusunda bulunabileceğini belirtiliyor.

Hükümetin, "Bankacılık Üst Kurulu'nun denetlenmesi olarak" nitelendirdiği operasyonun, banka skandalının siyasi ve bürokrasi ayağını ortaya çıkarması bekleniyor. Sezer tarafından başlatılan, banka operasyonun, Bankacılık Üst Kurulu'na baskı yapıldığına ilişkin iddialar üzerine start aldığı belirtildi. Edinilen bilgiye göre, Devlet Denetleme Kurulu'nun bankalarla ilgili incelemesi, Bankacılık Üst Kurulu'nun denetlenmesini değil, Üst Kurul'un çalışmalarına destek verilmesini öngörüyor. Devlet Denetleme Kurulu'nun, incemelerini ağırlıklı olarak kamu bankalarından batık bankalara açılan krediler ile bu kredileri açan siyetçiler ve batık bankaların el konulmasını geciktiren bürokratlar üzerinde yoğunlaştıracağı bildirildi. Devlet Denetleme Kurulu tarafından bankalarla ilgili başlatılan incelemeden, en çok hükümetin etkilenmesi bekleniyor. İnceleme kapsamında, mercek altına alınan kamu bankalarının görev zararları son beş yılda yaklaşık 150 trilyon liradan 20 milyar dolara yükseldi. 55. hükümet bir banka skandalı nedeniyle yıkıldı. Yine, bir çok batık bankaya bu dönemde, kamu bankalarından milyonlarca dolarlık kredi verildiği gündeme geldi.

Beş yıllık inceleme

İncelemenin son 20 yıllık dönemi kapsamasına rağmen, sözkonusu dönemin büyük kısmı zaman aşımına uğradığı için, incelemenin ağırlıklı olarak son beş yıllık dönemi kapsaması bekleniyor. Bu kapsamda, Devlet Denetleme Kurulu müfettişlerinin, kamu bankalarından açılan kredileri, Egebank ve Etibank gibi el konulması sürekli ertelenen batık bankaların dosyalarını sümenaltı eden siyasetçi ve bürokratları, Etibank, Sümerbank, Türkbank gibi bankaların özelleştirilmelerini inceleyeceği bildirildi. Bu inceleme sonunda, son dönemde kamu bankalarından sorumlu devlet bakanları ile ekonomiden sorumlu devlet bakanlarının, Hazine Müsteşarı ve banka yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunabileceği belirtiliyor.

Patronlarda Köşk korkusu

Köşk'ün, batık bankaların siyasi ve bürokrasi ayağını ortaya çıkarmak için başlattığı banka operasyonundan kamu bankalarından aldıkları kredilerle gündeme gelen medya patronlarının da etkileneceği belirtildi. Son dönemde kamu bankalarından aldıkları kredilerle, banka sahibi olan medya patronlarının da, incelemeden etkileneceği kaydedildi. Öte yandan, Cumhurbaşkanı Sezer'in bankalarla ilgili inceleme başlatmasının, başta hükümet olmak üzere, siyasetçilerden bürokratlara kadar birçok kişiyi telaşlandırdığı öğrenildi.

Kimler etkilenecek?

Banka operasyonundan son dönemde ekonomiden sorumlu Devlet Bakanlığı yapan Güneş Taner, Hikmet Uluğbay, Recep Önal'ın, kamu bankalarından sorumlu devlet bakanlığı yapan, Hüsamettin Özkan, Metin Gürdere, Yüksel Yalova ve Refaiddin Şahin'in, Hazine Müsteşarlığı yapan Selçuk Demiralp, Cüneyt Sel, Yener Dinçmen ve Mahfi Eğilmez'in de zor durumda kalacağı belirtiliyor. İnceleme kapsamında, bürokratların da mercek altına alınacağı belirtiliyor. Ve bu endişe içinde yaşayan bürokratlar şimdiden kara kara düşünüyorlar.




Kağıda basmak için tıklayın.

Sezer TEAŞ'a el attı
TEAŞ'taki bazı yolsuzluk ve usulsüzlükler ortaya çıkartılırken, Yatağan-Kemerköy-Yeniköy termik santrallerindeki 'şaibe' iddiaları üzerine Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer devreye girdi.
Mehmet Elkatmış'dan şok açıklamalar... "Susurluk", Susurluk Komisyonu'na bile sızmış!
Oyuna getirildim!
Koman'ı, Komisyon'a, Jandarma Genel Komutanı olarak çağırmıştık. Arkadaşlar, "Komutanların birtakım endişeleri var. İnat etme, MİT Müsteşarı olarak çağıralım" dediler. Bunun üzerine yazıyı değiştirdim. O yazıyı alınca, "oh" demişler. Ve hemen cevap geldi: "MİT Kanunu'na göre Başbakan'a karşı sorumluyum. Bunun dışında kimseye bilgi veremem..."
Şalk: Soruşturma darbeyi önledi

İhale krallığı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca dağıtılan trilyonlarca liralık enerji ihalelerinde, medya patronları büyük bir nüfuza sahip.
Anadolu'da 'bor' direnişi
Türkiye'nin dünyada öten tek 'bor'usu için iki Bakan arasında kıyasıya çekişme sürerken, yöre halkı 'Geçmesin bor'un pazarı' diyerek Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel'e destek veriyor.
ORTAK DÜŞÜNCE: Yasak kalksın
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde bir ayı aşkın süredir devam eden başörtüsü yasağını Mazlum-Der rapor haline getirerek, bütün çıplaklığıyla gözler önüne serdi.
Bu kez gazeteciler yürüyecek
İşsiz gazeteciler dertlerini dile getirmek için Ankara'ya yürüyecek. Gazeteciler Meclis Girişimi tarafından 23 Şubat'ta düzenlenecek olan yürüyüşe katılacak gazeteciler, Ankara'da Bakan ve milletvekili meslektaşlarına sorunlarını anlatacaklar.
İHD'den siyah protesto
Bir grup İHD üyesi siyah elbiseler giyip oturma eylemi yaparken İHD İstanbul Şube Sekreteri Gülseren Yoleri, ölüm oruçları konusunda devletin sorumlu davranması gerektiğini ifade etti. İHD İstanbul Şubesi'nin önünde dün açıklama yapan Yoleri, ölüm oruçlarının 122'nci gününe girdiğini vurgulayarak "Ölümlerle karşı karşıya olduğumuz bu dönemde Adalat Bakanı bütün girişimlerimize rağmen duyarsız kalmıştır. Bu durum kaygılarımızı artırmaktadır" dedi. Siyah elbiseler giyen İHD üyeleri 5 dakika oturma eylemi yaptıktan sonra sessizce dağıldılar. Bu arada tutuklu yakınları, tutukluların resmi bir heyetle görüşmeye hazır olduklarını ve insan hakları çerçevesinde geliştirilecek her türlü çözümü kabul edeceklerini söylediklerini kaydettiler.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...