YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Bu kez gazeteciler yürüyecek

İşsiz gazeteciler dertlerini dile getirmek için Ankara'ya yürüyecek. Gazeteciler Meclis Girişimi tarafından 23 Şubat'ta düzenlenecek olan yürüyüşe katılacak gazeteciler, Ankara'da Bakan ve milletvekili meslektaşlarına sorunlarını anlatacaklar.

Son yıllarda işten çıkarılmanın yoğun olduğu basın sektöründe işsiz kalan gazeteciler Gazeteciler Meclisi Girişimi (GMG) çatısı altında sürdürdükleri mücadelenin ilk somut eylemini önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecekler. GMG'nin açıklamasına göre işten çıkarılan gazetecilerin Ankara'da toplanmalarına karar verildi. Problemlerini gazeteci kökenli Bakan ve milletvekilerine anlatma kararı alan gazeteciler, ayrıca Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'la görüşerek 'sosyal haklar'dan' yeterince yararlanamadıklarını anlatacaklar.

Yurdun her yanından katılım

23 Şubat Cumartesi günü yapılması beklenen görüşme için yurdun dört bir yanından aynı saatlerde hareket edecek olan gazeteciler Ankaralı meslektaşları tarafından karşılanacaklar. Türkiye'nin içinde bulunduğu kötü ekonomik durumdan etkilenen sektörlerin başında basın geldi. Son bir yılda basın sektöründe yaşanan şok gelişmeler birçok gazete ve televizyonun el değiştirmesine, medya patronlarının zor durumda kalmasına, dahası iletişim sektöründe asıl rolü oynayan yaziişleri ve muhabir kadrosunun işsiz kalmasına neden oldu. Sabah Gazetesi'nde yaşanan ekonomik sıkıntı bundan bir yıl önce başgösterdi. Ancak Sabah çalışanlarının maaşlarını alamamaları Sabah'ın sahibi Dinç Bilgin'in gazeteyi bıraktığı döneme rastladı. Dinç Bilgin'in tekrar Sabah'ın başına dönmesine rağmen çalışanların hâlâ maaşlarını gecikmeli olarak aldıkları biliniyor. Dinç Bilgin'in ekonomik olarak zor durumda kalması ile birlikte Sabah'ta adeta bir yaprak dökümü yaşanmaya başladı. Kimi işten çıkarmalardan nasibini aldı, kimi de yönetimin hışmına uğradı. Ve bu kervana katılan son halka, Can Dündar oldu. Can Dündar'ın ayrılığı, bu gerekçelerden hangisine giriyor bilemiyoruz ama, bilinen gerçek, artık Can Dündar ne Sabah, ne Aktüel'de yazacak; ne de Atv'de Ali Kırca'ya destek olacak.

Ekonominin kötü gidişinden etkilenen basın holdingleri arasında İhlas A.Ş. de geliyor. Bünyesinde TGRT, İHA ve Türkiye Gazetesi gibi büyük gazete, televizyon ve ajansları barından İhlas Holding'in son olarak finans alanında girdiği sıkıntı birinci derecede basın çalışanlarını etkiledi. 'TGRT, İHA ve Türkiye Gazetesi'nde küçülmeye gidilsin' talimatı veren İhlas Holding sahibi Enver Ören'in bu talimatı sonucunda başta İstanbul olmak üzere Ankara ve diğer bürolarda küçülmeye gidiliyor.

Televizyonlar da çıkarıyor

Gazetelerde yaşanan bu yoğun gazeteci çıkarma furyasından nasibini alan televizyon muhabirleri de bulunuyor. TV-8, BRT, Kanal 6, Flash TV ve Star TV'de çalışan birçok muhabir işsiz kaldı. Bu süre içinde TV 8'den 7, BRT'den 14, Kanal 6'dan 9, Flash'tan 4 ve Star'dan 17 kişinin işine son verildi. Maç yayınlarının Teleon'dan alınması üzerine Star Spor Servisi'nden birçok muhabirin işine son verildiği belirtildi.

Kıyım GMG'yi harekete geçirdi

"Son yılların en büyük meslek kıyımına tanık oluyoruz" diyerek yola çıkan Gazeteciler Meclisi Girişimi(GMG), yeniden toplanıyor. Özellikle Sabah grubunda işten çıkarılan gazetecilerin sayısının 1200'ü bulması sektörde işsiz kalan gazetecilerin de 2000 civarında olması,

GMG'nin tekrar harekete geçmesini sağladı. Buna bir de işten çıkarılan gazetecilerin kazanılmış yasal haklarının ödenmemesi de eklenince GMG önce 12 kişiden oluşan 'dönem sözcülerini' belirledi. Dönem sözcüleri bir aydır çalışmalarını yoğun olarak sürdürdü.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...