YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Sezer TEAŞ'a el attı

TEAŞ'taki bazı yolsuzluk ve usulsüzlükler ortaya çıkartılırken, Yatağan-Kemerköy-Yeniköy termik santrallerindeki 'şaibe' iddiaları üzerine Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer devreye girdi.

Yatağan-Yeniköy-Kemerköy termik santrallerinin devir işlemlerinde alıcı firmaların 'kayırıldığı' iddiaları üzerine Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer bu termik santrallerin devrini incelemeye aldırdı. Tes-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Erol Soğancı tarafından sunulan rapor üzerine Sezer, Enerji Bakanlığı'ndan bilgi ve belge istedi.

Tes-İş Yatağan Şube Başkanı Erol Soğancı tarafından Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e 27 Kasım 2000 tarihinde 'Yatağan-Kemerköy-Yeniköy' termik santrallerinin özel sektöre devredilmesi ile ilgili bir rapor sunuldu. Sezer'e sunulan raporda bu santrallerin Güney Ege Enerji Şirketi'ne devredileceği belirtilerek, "Devir aşamasında santrallere ve tesislere son bir yıl içerisinde aşırı bir harcama yapılmıştır. Malzeme, yedek parça ve araç-gereç alımı son yıllara göre çok yüksek miktardadır. Bu işlemleri yapan yetkililer alıcı şirketlerin çıkarlarını gözetmekte ve daha sonra bu şirketlerde görev almayı ummaktadırlar. Devre tabi sosyal sitelerde trilyonlar varan harcamalar yapılmıştır" denildi.

Santrallerin devri ile ilgili hazırlanan sözleşmede alıcı şirketler lehine hükümlerin bulunduğu belirtilen raporda, "Mücbir nedenlerle üretim yapılmadığı zaman üretim yapılmış gibi kapasite bedeli üzerinden TEAŞ tarafından şirkete ödeme yapılacaktır. Santrallerin mahkeme kararı ile çalışmalarının durdurulmaş olmasın rağmen korsan olarak çalışmaktadırlar. Santraller devredildiği zaman mahkeme kararı nedeniyle kapatılacak ve kapasite bedeli üzerinden şirketlere ödeme yapılacaktır" görüşlerine yer verildi.

Önal: Şimdi devredilmemeli

Termik santrallerin devrine Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal da karşı çıkıyor. Devlet Bakanı Recep Önal imzası ile Enerji Bakanlığı'na 19 Aralık 2000 tarihinde gönderilen yazıda, Aydın İdare Mahkemesi kararları ile santrallerin çalışmasının durdurulduğu hatırlatılarak, "Adı geçen santrallerin işletme haklarının sözkonusu santrallerin yasal engel olmaksızın üretim yapabilir hale gelmelerinden sonra devredilmelerini yerinde olacağı düşünülmektedir" görüşüne yer verildi.

Bakanlık ve TEAŞ'ta panik

Tes-İş Sendikası Yatağan Şube Başakanı Erol Soğancı tarafından sunulan rapor üzerine harekete geçen Sezer, Cumhur Ersümer'in başkanlığını yaptığı Enerji Bakanlığı'na bir yazı yazarak gerekli bilgi ve belgeleri istedi. TEŞ tarafından gönderilen yazıda sendika yetkililerince Cumhurbaşkanlığı'na sunulan rapordaki ifadelere atıf yapılarak, "Konunun ivedilikle incelenerek Cumhurbaşkanlığı'na verilecek cevaba esas olmak üzere görüşünüzün acilen bildirilmesini rica ederim" denildi.



Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...