T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L

Bomba üzerindeyiz

Ambarlı ve Haramidere'de faaliyet gösteren tesisler şiddetli bir depremde Avrupa yakasını havaya uçuracak güce sahip.

Marmara'yı vuran depremde yüzlerce insanın can verdiği Avcılar'da bulunan doğalgaz ve petrol tesisleri, İstanbul'u tehdit ediyor. Avcılar ilçesine bağlı Ambarlı ve Haramidere'de faaliyet gösteren TEAŞ'a ait Ambarlı Doğalgaz Termik Santrali, Aygaz Dolum Tesisleri ile Petrol Ofisi, Shell, Tabaş, Elf, Türk Petrol ve BP dağıtım tesisleri şiddetli bir depremde Avrupa Yakası'nı havaya uçuracak güce sahip.

Yerbilimciler, Haramidere'nin İstanbul'da deprem riski en yüksek yer olduğuna dikkat çekerken, muhtemel bir depremde dere yataklarına yerleşmiş tesislerin yeni bir Tüpraş facaisana yol açmaması için bir an önce önlem alınmasını istiyorlar.

Deprem sonrasında bu tehlikenin farkına vardıklarını belirten ilçe halkı ise, "Bizler bomba üzerinde yaşıyoruz. Yetkililer, ancak bizi seyretmekle yetiniyorlar" şeklinde konuşuyorlar. Çevre uzmanlar LPG dolum tanklarının patlaması durumda "nötron" bombası etkisi yapacağına dikkat çekiyorlar. Patlama esnasında 25 kilometre alan içerisinde hiçbir canlının yaşamayacağına işaret eden yetkililer, oluşacak hava kirliliği yüzünden İstanbul'un birçok ilçesinde yüzlerce insanın hayatını kaybedeceğini belirtiyorlar.

Avcılar belediyesi yetkilileri de bölgede hiçbir şekilde kontrol yetkilerinin olmadığını söyleyerek topu İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne atıyorlar. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Avcılar Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yazıcı, "Buralara ruhsat iznini biz vermedik. Bizim tek yapabildiğimiz ilçeye giren tankerlerin kontrollu geçişini sağlamak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Valiliği'nin bu konuda duyarlı olup, gereken adımları atması gerekir" diye konuştu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise Haramidere'nin mücavir alan dışında kaldığı gerekçesiyle, müdahale edemeyeceklerini belirtirken, İstanbul Valiliği bu tesislere ancak seyirci kalıyor.

HEMEN MASAYA YATIRILMALI

Faylar üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Prof. Dr. Yılmaz Oktay tüm İstanbul'un deprem riski taşıdığını söyledi. Oktay, özellikle doğalgaz hatlarının muhtemel bir deprem esnasında İstanbul için büyük bir tehdit oluşturduğunu kaydetti. Kobe'de yaşanan depremi buna örnek olarak gösteren Oktay, "Kobe depreminde 6 bin kişi hayatını kaybetti. Bunun 5 binden fazlası çıkan yangınlar sonucu öldü. Bu acı örnek dikkate alınarak, başta Ambarlı-Haramidere tesisleri ve doğalgaz hatları başta olmak üzere tüm İstanbul hemen masaya yatırılmalıdır" dedi.

 
Sigortalanamadık
Deprem riski taşıyan 16 milyon konuttan ancak 2 milyon 425 bin konut zorunlu deprem sigortası yaptırdı.
DEPREM BÖLGESİ UYDUDAN GÖRÜNTÜLENDİ
Bolu Valiliği ile TÜBİTAK tarafından ortaklaşa yürütülen "Coğrafi Bilgi Sistemleri" projesi kapsamında, 12 Kasım ve 17 Ağustos depremlerinin yaşandığı Bolu, 3 ayrı uydu ile görüntülendi. Bolu Kriz Merkezi Başkanı ve Vali Yardımcısı Ahmet Zateroğulları, proje hakkında bilgi verirken, coğrafi bilgi merkezi oluşturacaklarını, bütün kurumların bu merkeze on-line olarak bağlanacağını söyledi. Bu arada Kadıköy Belediyesi ile Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü arasında Mahalle Afet Projesi'ne katılan gönüllülere eğitim verilmesi amacıyla protokol imzalandı.
Yargıtay bilgileri sanal âlemde
Yargıtay'daki dava dosyalarının durumları ve sonuçları hakkındaki bilgiler, sanal ortama taşındı. Yargıtay ve Yargıtay Hizmetlerini Güçlendirme Vakfı, "Hukuk Bilgi Bankası" adı altında bir internet sitesi oluşturdu. Hukukçular ve hukuka ilgi duyanlar, "yargitay" adresindeki site üzerinden, Yargıtay'da süren davaların durumları ve sonuçlarına ilişkin bilgilerin yanısıra emsal kararlara, Anayasa'ya, kanunlara, kanun hükmünde kararnamelere, tüzük ve yönetmelikler ile Resmi Gazete'ye ulaşabilecekler.

30 Kasım 2001
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED