T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Aydın'a ANAP vurgunu

'Vurgun Operasyonu' nedeniyle bakanlıktan istifa eden Koray Aydın hakkında verilen Meclis soruşturma önergesi kabul edildi.

Vurgun Operasyonu'nın ardından Bayındırlık ve İskan Bakanlığı görevinden ve milletvekilliğinden istifa eden ancak 15 gün önce yapılan oylamada milletvekilliği düşürülmeyen Koray Aydın'a Yüce Divan yolu göründü. AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Şahin ve 55 arkadaşı tarafından Meclis soruşturması açılmasına ilişkin verilen önerge; 196 red oyuna karşılık 231 oyla kabul edildi. Oylama sonucu iktidar ortaklarının ağzını bıçak açmaz oldu. Aydın hakkında Meclis soruşturması açılmasına ilişkin oylamaya 443 milletvekili katıldı. Oylama sonunda 196 red oyuna karşılık Aydın hakkında 231 oyla Meclis soruşturması açılması kabul edildi. 11 oy çekinser, 4 geçersiz, 1 oy ise boş çıktı.

Milletvekilliği düşürülmemişti

Milletvekilliğinin düşürülmesi konusunda yapılan oylamada iktidar ortaklarının desteğini alan Aydın'ın, 15 gün sonra farklı bir akibete uğraması Anayasa'nın 100. maddesinde yapılan değişikliğe bağlandı. Geçtiğimiz ay yürürlüğe giren Anayasa'nın 100. maddesinde yapılan değişiklikle Meclis soruşturmalarının gizli oyla yapılacağı hükmü getirilmişti.

Oylama öncesi DSP Meclis Grubu'nun basına kapalı bölümünde milletvekillerini uyararak, hükümet ortağı MHP'nin bu oylamada yalnız bırakılmasını isteyen Başbakan Bülent Ecevit, buna rağmen hedefine ulaşamadı. DSP 9 fire verirken MHP'den 10, ANAP'tan 14, DYP'den 17, SP'den 13 AK Parti'den 7 ve bağımsızlardan 6 milletvekili oylamaya katılmadı.

Koray Aydın böylece hakkında Meclis Soruşturma Komisyonu kurulan 51. siyasi oldu.

Aydın'a Yüce Divan yolunu açan süreci başlatan oylamanın ardından hükümette panik başgösterdi. ANAYOL Hükümeti'nin de bu tür bir Meclis araştırması sonucu sonunun geldiğini savunan hükümet ortağı parti kurmayları, Anayasa'nın 100. maddesinin suistimal edilebileceğinden endişe etmeye başladılar.

AK Parti'ye çattı

Aydın'a Yüce Divan yoluna açan Meclis soruşturmasının Genel Kurul'daki görüşmelerinde MHP ile AK Parti arasında müthiş bir savaş yaşandı. Aydın, bakanlıktaki ihalelerin kırım ve davetiye usulü yapıldığını kabul ederek, "Davetiye usulü yapılan ihalelerde ise kanun bakanlara büyük yetki vermiştir. Kırım ihalelerinde en yüksek kırımı veren firma ihaleyi alır. Firmalar bakanları ziyaret ederek kendilerine davetiye çıkarılmasını isterler. Bana da yüzlerce firma gelmiştir. Ben de bu firmalara bir bakın demişimdir. Şu firmaya ihaleyi verin diye bir talimatı vermedim" dedi.

AK Parti lideri Tayyip Erdoğan'a yüklenerek kendisini haklı çıkarmaya çalışan Aydın, AK Parti Grup Başkanı Bülent Arınç'ı 'bürokratları tehdit etmekle' suçladı. Erdoğan'ın Belediye Başkanlığı dönemindeki genel sekreterinin kayıp olduğunu iddia eden Aydın, ticari ilişkilerinin varlığını bir kez daha itiraf etti. Aydın, şirketinin ticari ilişkileri şu şekilde anlattı:

"Bu işe 26 Mayıs 1982 yılında başladım. 1995 yılında inşaat malzemeleri satan işyerimin Sincan'da bir şubesini açtım. Bakan olduktan sonra şirket kurduğum yok. Yeni kurduğu dedikleri şirket, ta 1998 yılında şube olarak kurduğumu işyeridir" derken bu şirketin kriz ortamında 7 trilyon ciro yapmasına açıklık getirmedi. Aydın, deprem bölgesinde iş alan firmalara kendi şirketinden malzeme sattığını da kabul etti.

Eski Bakan Koray Aydın, "Bakan olduktan sonra hisselerimi devretmedim. Ama hiçbir mesaim de olmadı. Hisselerimi devretseydim, kime devredecektim? Yakınlarıma bunu yapsam bile yine dedikodu yapılacaktı. Deprem bölgesinde 200 firma iş yapmış. Sadece 3 firmam benim işyerimle iş yapmış" dedi.

Koray Aydın ayrıca MHP grubunun iyi bir imtihan verdiğini kaydetti. Aydın, "Oylamaya 10 milletvekili katılmadı. Bunların ikisi yurdışında iki arkadaşta mazeretli olarak gelmedi. Yüksek oranda katılım sağlanmıştır" dedi.

MHP şok geçirdi

Bayındırlık eski Bakanı Koray Aydın için soruşturma komisyonu kurulması yönünde çıkan Meclis kararı MHP'yi şok etti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, oylamadan sonra "Meclis kararına saygılıyız" derken, Başbakan Ecevit "Hiçbir şey söylemeyeceğim"demekle yetindi. Aydın'dan koltuğa oturan Abdulkadir Akcan ise sorular karşısında "Konuşmak istemiyorum" dedi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Sazak da "Hayırlı olsun" demekle yetindi. Öte yandan soruşturma önergesinin kabulü yönünde bir grup MHP milletvekilinin de önergenin kabul edilmesi yönünde olumlu oy kullanmış olması ihtimali üzerine MHP içinde araştırma başlatıldı. Aydın, MHP'nin iyi bir imtihan verdiğini belirterek, "Kendi isteği ile oylamaya gelmeyen 5 arkadaşımız var" dedi. Oylamadan sonra grup başkanvekilleri ve bakanları ile Meclis'teki odasına çıkan MHP lideri Bahçeli kurmayları ile durum değerlendirmesi yaptı. Koalisyon ortaklarından da evet oyu geldiğini düşünen MHP kurmayları, özellikle Beyaz Enerji operasyonu başta olmak üzere birçok konuyu gündeme getirmeye hazırlanıyor. MHP'nin uzun süredir elinde bulunan THY ile ilgili dosyayı gündeme getireceği öğrenildi. Uşak Milletvekili Armağan Yılmaz tarafından hazırlanan ve ANAP'lı özelleştirmeden sorumlu bakanları hedef alan dosyanın Bahçeli'nin önünde olduğu belirtiliyor.

SÜRPRİZ OLMADI

MHP Grup Başkanvekili Koray Aydın, soruşturma önergesinin kabul edilmesini değerlendirirken, "Üç ay sonra bu işin suyu çıkar" dedi. Aydın, gazetecilerin sorusu üzerine bugün TBMM'de bir basın toplantısı yaparak Genel Kurul'un kararını değerlendireceğini söyledi. Kararın sürpriz olup olmadığı sorusuna Aydın, "Bekliyordum" karşılığını verdi. Aydın, Anayasa değişikliğinden sonra ayda bir bu tür önergeler beklediğini ifade ederek, "Üç ay sonra bu işin suyu çıkar" diye konuştu. Aydın, "Ortaklarınıza dargın mısınız?" şeklindeki soruya da "Kimseye dargın değilim" karşılığını verdi. "Bundan bir şey çıkmaz" diyen Aydın, "İsteyen istediğini soruştursun. Savcılar 500 kişiyi soruşturdu, bir şey çıkmadı" dedi. Aydın, Genel Kurul'un kararının "siyasi" olduğunu savunarak, "Dolayısıyla siyasi yönünü değerlendireceğiz" diye konuştu.

 
Bizi başbaşa bırakın Başbakan Ecevit, "Rumlar ve AB elini Kıbrıs konusundan çekerse Denktaş'la Klerides arasında görüşmeler başlayabilir" dedi.
Masaya otur demekle olmaz
KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, "Ne konuşulacağı ortaya konulmaksısız sadece otur" demenin maalesef AB'de 'Türk tarafı diz çöktü' şeklinde yorumlanacağını kaydetti.
'Korkunun ecele faydası yok'
Barajı yüzde 10'dan aşağı düşürme çabaları için DYP lideri Çiller, "Korkunun ecele faydası yok" dedi.
Erdoğan: Türkiye tezini savunuyoruz
Kutan Denktaş'a destek verdi
Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın, Kıbrıs meselesini milli bir mesele olarak savunduğunu söyledi. Bazı açılışlara katılmak üzere Tokat'a gelen SP Genel Başkanı Kutan, gazetecilere yaptığı açıklamada, TÜSİAD'tan yapılan açıklamayı hatırlattı. Kutan, 'Denktaş'ın uzlaşmaz tutum içerisinde olduğu' beyanını kabul etmelerinin sözkonusu olmadığını belirterek, şöyle konuştu: "1974'ten itibaren Sayın Denktaş, Kıbrıs meselesini, milli meselemiz olarak savunan bir kimsedir. İlla ki uzlaşmaz bir grup aranıyorsa bu, Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimidir. Şu anda onlar, Avrupa Birliği'ni arkalarına alarak herhangi bir uzlaşmanın kendi lehlerine olmadığı görüşündedirler. Dolayısıyla TÜSİAD'ın Sayın Denktaş'a yönelik 'uzlaşmaz bir tutum içerisindedir' beyanı, gerçeğe yüzde yüz aykırıdır." Gazetecilerin, Melih Gökçek'in parti kurmasını nasıl değerlendiriyorsunuz sorusuna karşılık ise Kutan, demokratik bir ülkede herkesin parti kurabileceğini söyledi.
Denktaş'la sonuna kadar beraberiz!
MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın sonuna kadar yanında olduklarını ve Denktaş'a yönelik iddiaların sonuna kadar da karşısında olduklarını söyledi. MHP Meclis Grup toplantısında konuşan MHP Genel Başkanı Bahçeli, Kıbrıs konusunda Türkiye'nin geleneksel politikalarını terketmesini isteyenler olduğunu, bunların arasında, AB'ye muhtemel üyelik için Kıbrıs Türk halkının varlığı ve hukukunun bir kenara itilmesini hararetle savunanlara da rastlandığını savundu. MHP'yi gizli bir AB karşıtı olarak göstermek isteyenlerin olduğunu ifade eden Bahçeli, Türkiye'nin temel dönüşüm projesi olan Ulusal Program'ın altında MHP'nin de imzasının olduğunu hatırlattı.

30 Kasım 2001
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED