T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

R A M A Z A N

Bayramı paylaşın

'Varlığın şükrü, yaradılışın sadakası' olarak kabul edilen fitrede asıl amaç, birlikte bayram etmek. Uzmanlar, fitrenin bu nedenle bayramdan önce verilmesinin daha uygun olacağını belirtiyor.

Varlığın şükrü, yaradılışın sadakası olan fitreyi, "fitre alması gereken ihtiyaç sahipleri" bile, sevabını umarak kendilerinden daha kötü durumda olanlara veriyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu yıl için 1 milyon 500 bin lira olarak belirlediği fitreyi vermenin bir başka yolu da soframızdaki nimetleri paylaşmak. Bayram namazına gitmeden verilmesi gereken fitrenin, alıcı tarafından daha iyi değerlendirilmesi için zamanlamanın önemli olduğuna dikkat çeken ilim adamlarına göre: "Fitrede asıl amaç, birlikte bayram etmek. Fitrenin uygun zamanda verilmesi daha faziletli ve amaca daha uygun."

İnsan olmanın şükrü

Fitrenin "yaradılış" anlamına gelen "fıtrat"la aynı kökten geldini belirten M.Ü. İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Yeniçeri, fitrenin varlığın şükrü, yaradılışın sadakası olduğunu söyledi. İstanbul Müftüsü Necati Tayyar Taş, halk arasında alınan her nefesin sadakası olarak kabul edilen fitrenin, var olmanın, insan olmanın hürmetine verildiğini kaydetti. Zekat verilen kişilere verilebilen fitrenin, tüm hayırlarda olduğu gibi yakından başlayarak verilmesi gerektiğini söyleyen Taş, "Zekat ve fitre muhtaç olanların hakkıdır. Bu yüzden verilirken ihtiyaç sahipleri gözetilmelidir. Maddi sıkıntılar içinde bulunan ailelerin yanında öksüz ve yetimler, öğrenciler ve doğal afet mağdurları tercih edilebilir" dedi.

Fitrede amaç, bayramlaşmak

Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Çeker, "Eskiden bayram namazına gitmeden verilirmiş fitre. Fakat o zamanlar insanlar buğday, hurma ya da evinde ne varsa ondan verirmiş, fitresini alan kişi de evinde değerlendirirmiş. Bugün para veriyoruz, fitrede asıl amaç, birlikte bayram etmek olduğuna göre zamanında verilmesi daha faziletli ve amaca daha uygundur" dedi. M.Ü. İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Erdoğan: "Fitre, günlük nafakasını temin için ne yapacağını bilemeyen çaresiz insanların derdine çare olmak, hiç olmazsa bir günlerini bizim gibi geçim derdinden uzak olarak geçirmelerini sağlamak amacıyla verilir" şeklinde konuştu.
RAMAZAN GÜNDEMİ

  • Bağcılar Belediyesi'nde "Yerel Yönetimler ve Sorunları" konulu panel düzenlenecek. Panele Ömer Dinçer, Ali Müfit Gürtuna, Aytaç Durak ve Arif Ersoy konuşmacı olarak katılacak. Erkan Mutlu da tasavvuf tarzında konser verecek

  • Avcılar Belediyesi'nde şair Güngör Gencay şiir okuyacak. Best FM'den Nihat Sırdar "İyi Uykular Türkiye" diyecek.

  • Esenler Belediyesi'nde THM sanatçılarından Ramazan Yakar konser verecek. Konserin ardından ayaküstü şov izlenebilecek.

  • Ünver Oral'ın hazırladığı kukla tiyatrosu Pendik Belediyesi'nde izleyenlerin beğenisine sunulacak.

  • Üsküdar Belediyesi'nde Mehteran-ı Eyüpsultan konser verecek.

  • Ümraniye Belediyesi'nin kültür etkinlikleri çerçevesinde düzenlediği Dostlar Meclisi'ne bu akşam Mustafa Kalender konuk olacak.

  • Eminönü Belediyesi'nde Orta Anadolu'ya has halk oyunları oynanacak.

    BİR AYET

    Bana dua ettiğinde dua edenlerin duasına karşılık verir, kabul ederim. O halde onlar da çağrımı kabul etsinler, bana iman etsinler. Olur ki doğru yola ulaşırlar. Bakara, 186

    BİR HADİS

    Sahurda yemek yemeye kalkınız. Çünkü sahur yemeklerinde bereket vardır. Buhari


  •  
    ENDONEZYA'DA RAMAZAN
    Endonezya'nın başkenti Cakarta'da bir İslami Okul'da müslüman öğrenciler, mum ışığında Kur'an-ı Kerim okuyor. Endonezya'da Ramazan ayında öğrencilerin çoğu vakitlerini Kur'an okumakla geçiriyor.
    KISSADAN HİSSE
    Kaybolan gerdanlık
    Hazreti Aişe radıyallahü, anhâ anlatıyor:
    Rasûlüllah aleyhisselâmın seferlerinin birinde kendisi ile beraber yola çıktık. Mekke'ye yakın bir yer olan Beydâ, yahut Mekke ile Medine arasında bir yer olan Zât ile Ceyş'de bulunduğumuz sırada gerdanlığım kaybolmuştu. Gerdanlığımı arayıp bulmak için Allah'ın Rasûlü ile beraber diğer insanlar da burada durdular. Bu mahalde su olmadığı gibi, halkın da yanında su bulunmuyordu. Bu durum üzerine insanlardan bir kısmı Ebû Bekir radıyallahü anh'e gelerek:
    "Aişe ne yaptı, görmüyor musun? Peygamber aleyhisselâm ile beraberindeki insanları da, yanlarında su bulunmadığı halde, su olmayan bir yerde durdurttu" dediler. Bunun üzerine Allah'ın Rasûlü'nün başı dizlerimde olarak uyurken Ebû Bekir radıyallahü anh geldi ve:
    "Peygamber aleyhisselâm ile yanlarında su bulunmayan insanları susuz bir yerde hapsettin" dedi ve dilediğini söyleyerek beni azarladı; yumruğunu sıkarak arkama vurmaya başladı. Rasûlüllah aleyhisselâmın dizimde uyuması sebebiyle yumrukları yiyor, fakat yerimden kımıldayamıyordum. Bu vaziyette Allah'ın Rasûlü susuz olarak sabaha kadar uyudu. Bu hadise üzerine Allahü Teâlâ "Su bulamazsanız temiz torak ile teyemmüm ediniz" meâlindeki âyeti kerimeyi indirdi. Peygamberin rakiplerinden biri olan Üseyd bin el Hudeyr: "Ey Ebû Bekir âilesi! Bu, sizin bereketinizle olanların ilki değildir" dedi.
    Aişe radıyallahü anhâ devam ederek: Bunun üzerine, üzerinde bulunduğum deveyi kaldırdık ve altında kalmış bulunan gerdanlığı bulduk, dedi. (Buharî, Müslüm, Ebû Davud, Nesei)
    30 Kasım 2001
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED