T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

500 firmaya siyasi linç

28 Şubat sürecinde sermayeyi renklere ayıran ANASOL-M hükümetinin Anadolu sermayesine yönelik baskıları her geçen gün artarak büyüyor. "İstanbul Yaklaşımı" gibi formüllerle, kamu ve fon bankalarından aldıkları kredi borçlarını ödemeyen holdingleri desteklemenin yollarını arayan hükümet, ekonomik krize rağmen ayakta kalmayı başarmış olan ancak kendine yakın olmayan sermaye kesimini akla hayale gelmedik baskılarla bitirmeye çalışıyor. Maliye Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve kamu bankaları, sermayeyi desteklemek yerine batırmak için harekete geçti.

İstikrar programları ile Türk ekonomisini IMF'ye teslim eden 57. hükümet, kendisini desteklemeyen sermayeye gruplarını yoketmenin yollarını arıyor. 28 şubat sürecinde sermayeyi renklere ayıran hükümet, şimdi de sermayeye "hortumcu" ve "hortumcu olmayanlar" olarak ayırdı.

Kamu ve fon bankalarından aldıkları kredileri ödemeyen ancak hükümet üyelerinin yanında yeralan holdinglere yeni kredi açabilmek için formüller aranırken, Anadolu sermayesi ile kurulan işletmelere ise denetim terörü uygulanıyor. Edinilen bilgiye göre, hükümet Anadolu sermayesini susturmak için Maliye Bakanlığı'nın uzmanları ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerini kullanıyor. Müfettişler hiçbir hata bulamamasına rağmen firmalar hakkında hemen soruşturma açıyorlar, taciz ediyorlar. Gecikmiş vergi borcundan dolayı da memurlar kapıya dikiliyor, banka hesaplar bloke ediliyor. Bu şekilde kıskaca alınmış yaklaşık 500 kadar firma bulunuyor ve bu firmalarda çalışan 250 bin kişi işinden olma korkusuyla yaşıyor.

Yanlıştan biran önce dönün

Hükümetin, sermayeyi İstanbul ve Anadolu sermayesi olarak ayırmasına büyük tepki geldi. Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Genel Başkanı Ragıp Gültekin, hükümetin İstanbul Yaklaşımı ile 63 şirketi kurtarmayı amaçladığını belirterek, ekonominin yüzde 99'unu oluşturan küçük işletmelere ise hiç bir desteğin verilmediğini bildirdi. Gültekin, "Yetkilileri sesleniyoruz. Asıl desteklenmesi gereken küçük ve orta ölçekli işletmelerdir. Bu konu asla göz ardı edilmemeli ve yanlışlıktan biran önce dönülmelidir. Veya KOBİ'lerin de dikkate alındığı bir alternatif hazırlanmalıdır" diye konuştu.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün de, 'İstanbul yaklaşımı' adı altında holdinglerin desteklenmesini eleştirerek, "Kayseri, Adana, Gaziantep'teki işletmeleri dikkate almayan hiç bir yaklaşıma destek vermeyiz. İstanbul yaklaşımı adı altındaki formüllerle, holdinglere peşkeş mi çekilmek isteniyor, bilmek istiyoruz" dedi.

HÜKÜMET DÜRÜST FİRMALARI YILDIRIYOR

İşte, 57. hükümetin çeşitli birimlerince Anadolu sermayesine uyguladığı baskılar:

Hazine Müsteşarlığı: Devlet Bakanı Derviş'e bağlı Hazine, Anadolu sermayesine geçit vermiyor. Derviş, Anadolu sermayesinin usulüne uygun olarak istediği yatırım teşvikleri için MİT'ten "rapor" istiyor.

Maliye Bakanlığı: Vergi gelirlerinin büyük kısmını küçük ve orta ölçekli Anadolu işletmelerinin ödediği vergilerden sağlayan Bakanlık, denetim elemanları vergisini ödeyen mükelleflerin üzerine gönderiyor.

Çalışma Bakanlığı: Bakanlık müfettişleri, katrilyonluk prim borcu olan holdinglerin yerine, SSK primini düzenli olarak ödeyen işletmelerin açıklarını arıyor.


 
Verilmedik söz kalmadı
IMF'den kredi alabilmek için sunulan niyet mektubunda 2004 yılana kadar devam edecek acı reçeteler ortaya konuldu.
Borsa 10.500'den döndü
Önceki gün Irak'a operasyon yapılacak endişesiyle yüzde 5 düşen borsa dün de yoğunlaşan satış baskısıyla yüzde 2,5 düşüş kaydetti.
SANAYİ ÜRETİMİ YÜZDE 10 AZALDI
Bu yılın Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan üçüncü üç aylık diliminde sanayi üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.1 oranında azaldı. Sanayi üretimindeki düşüş, yılın 9 aylık döneminde ise yüzde 7.8 olarak gerçekleşti. DİE verilerine göre üçüncü üç aylık dilimde sektörel bazda madencilik sektöründeki üretim yüzde 8.8 oranında azalırken, imalat sanayindeki azalış yüzde 11.1 oldu. Bu yılın 9 aylık dönemine ilişkin verilerine bakıldığında da, sanayi üretimi yüzde 7.8 geriledi. Söz konusu dönemde, geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında madencilik sektöründe üretim yüzde 5 azalırken, imalat sanayiinde yüzde 8.6 oranında oldu.
BAĞ-KUR AYLIĞA DÖNÜYOR
Bağ-kur Genel Müdürü Ferhan Kaptan, 3 ayda bir yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı alanların, Ocak 2002'den itibaren aylıklarını her ay alacaklarını bildirdi. Kaptan açıklamasında, 2926 Sayılı Kanun'a göre yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı almakta olanların aylıklarının, 3'er aylık dönemlerde ödenmekte iken, Ocak 2002'den itibaren, 1479 Sayılı Kanun'a göre aylık alanlarda olduğu gibi, her ayın 25, 26, 27 ve 28'inde, ödeneceğini kaydetti.
30 Kasım 2001
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED