T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Vur Irak'ı al doları

"Irak'a karşı düzenlenecek bir operasyonda tek ihtiyacımız Türkiye diyen Woolsey, "ABD zengin ülke. Türkiye'ye yardım etmeyeceğiz de kime yardım edeceğiz" dedi.

Eski CIA Başkanı James Woolsey, öncelikle ABD'nin Irak'a bir askeri operasyon düzenlemesinin kuvvetle muhtemel ve yakın olduğunu söyleyerek böyle bir durumda ABD'nin yanında görmeye ihtiyacı olduğu 'tek' ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Irak'a düzenlenecek bir saldırıda en önemli unsurun askeri üs meselesi olduğunu vurgulayan Woolsey, Türkiye'nin stratejik açıdan en uygun ülke olduğunu söyleyerek "Irak'a düzenlenecek bir operasyonda Afganistan'da olduğu gibi uluslararası bir koalisyona hem coğrafi hem de askeri açıdan ihtiyacımız yok.

Tek Türkiye olsun yeter. Ortadoğu'da Türkiye ve İsrail dışında demokratik ülke yok. Türkiye hem Müslüman bir ülke hem de NATO üyesi. Irak'ın serbest olan tek bölgesi Kuzey Irak'a da sınır komşusu. Türkiye'nin askeri üslerini halihazırda kullanıyoruz. Ayrıca Türkiye, Irak operasyonu sırasında özel kuvvetlerimizin barınması için de uygun. Ancak Türkiye yardım ederse Irak operasyonu başarılı olur" dedi.

İki nedenden duyulan endişe

Türkiye'nin Irak'a yapılacak bir saldırıdan iki nedenden dolayı endişe duyduğunu da belirten Woolsey, "Türkiye'nin en büyük endişesi Irak'a yapılacak bir saldırı sonrası Irak'ın toprak bütünlüğünün bozulması ve Kürtler'in ayrı bir devlet kurmaya kalkışarak Türkiye'de yaşayan Kürtler'e örnek teşkil edecek olması. Bu da Türkiye'deki istikrarı tehdit eder. Türkiye geçmişte de PKK ile uğraştı. İkinci neden ise bir askeri operasyonun Türk ekonomisine vuracağı darbe" şeklinde konuştu. Woolsey, Türkiye'nin desteğinin sağlanması için Türk hükümeti ve Irak'taki muhalif kesimin ABD öncülüğünde bir araya getirilerek bir anlaşmaya varması gerektiğini, bu anlaşmaya göre ise tarafların ABD harekatı sonrası Irak'ın şu anki sınırlarının korunması ve Türkiye'nin Kuzey Irak petrollerinden yararlanması ve bu hakkının garantiye alınmasını kabul etmeleri gerektiğini söyledi.

"40 yıllık dostumuza yardım etmeyip de kime yardım edeceğiz"

ABD'nin zengin bir ülke olduğunu belirten Woolsey, konuşmasında, "Pakistan'a, Afganistan'a şu anki savaşın yükünü azaltmak için yardım ediyoruz da 40 yıllık dostumuz, NATO üyesi Türkiye'ye mi etmeyeceğiz? Bence Türkiye'ye ekonomik anlamda destek için adım atmalıyız" ifadelerine yer verdi. Irak'ın Ortadoğu'da en kötü rejime sahip ülke olduğunu, Saddam ve adamlarının eğlence olsun diye adam öldürdüklerini ve Saddam'ın ülkeyi 30 yıldır işkence ile yönettiğini söyleyen Woolsey, Saddam'ın halihazırda hem güneyde hem de kuzeyde zayıf olduğunu, Irak askerlerinin 1991 savaşında bile sivil ABD araçlarına teslim olmaya kalkacak kadar zayıf bir ordu olduğunu iddia ederek "Bence Irak, ABD'nin 'kitle imha silahı denetçilerini kabul et' önerisini bir şekilde ABD'nin istediği şekliyle kabul etmeye yanaşmayacak. Bush da Saddam ile müzakereye gitmeyecek" diyerek Irak'ı bombalamak için bahane çıkacağını ve bunun hem çok yakın hem de çok yüksek bir ihtimal olduğunu belirtti.

 
Robert Fisk: Şimdi biz savaş suçlusuyuz
Independent gazetesi yazarı Robert Fisk, II.Dünya Savaşı'ndan beri Batı'nın inandığı tüm manevi değerlerin Afganistan Savaşı ile ortadan kaybolduğunu savunuyor.
KUZEY İTTİFAKI: KANDEHAR'A GİRDİK
Irak, elçisini geri çekiyor
Irak'ın, Ankara Büyükelçisi Faruk el-Hicazi'yi geri çekeceği belirtildi. Dün Turkish Daily News'in diplomatik kaynaklara dayanarak verdiği haberde, Irak Büyükelçisi'nin cuma günü Bağdat'a uçmayı umduğu ileri sürüldü. Türkiye'nin Kuzey Irak'ı ilhak senaryolarının sık sık gündeme gelmesi nedeniyle, Irak'ın Ankara büyükelçisini geri çekme kararı aldığı iddia edildi.
BOMBARDIMANDA SAYISIZ KAYIP VAR
Afganistan`da, Amerikan bombardımanlarında "sayılamayacak kadar çok" Taliban milisinin öldüğü bildirildi.Taliban`ın eski İslamabad büyükelçisi Abdüsselam Zaif, Pakistan`ınLahor kentinde gazetecilerle konuşurken, "Şehitlerimizin sayısı çok fazla. Amerikan bombardımanlarında haberleşme ağımız harap olduğu için kurbanlarımızın sayısını bile öğrenemedik" dedi. Zaif, "Taliban milislerinin kaçı yaşıyor, nerelerde saklanıyor, bunu bile bilmiyoruz" diye konuştu. Taliban yetkilisi Zaif, insan hakları örgütlerini de "Afganistan`da işlenen savaş suçları karşısında suskun kalmakla" suçladı. Zaif ayrıca Taliban'ın veya Bin Ladin'in nükleer silaha sahip olmadığını kaydetti.
30 Kasım 2001
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED