T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Kriz altın bozduruyor

Hanımların kolları hafifliyor. Tasarruf amacıyla yastık altlarında saklanan ve kollara takılan yüzük ile bileziklerin bozdurulmaya başlanması üzerine piyasa hurda altına boğuldu.

Ekonomik krizi fırsata dönüştüren kuyumculuk sektörü, hurda altından döviz kazanıyor. Krize giren çalışanlar kolundaki, yastık altındaki altınlarını bozdurmaya başlayınca altın piyasasında hurda altın bolluğu yaşanmaya başlandı.

Dünya Altın Konseyi Türkiye Genel Müdürü Murat R. Akman, "Normalde altını ithal ederiz. Ama kriz dönemlerinde piyasaya hurda girişi artıyor. İnsanlar ekonomik durumlarını dengelemek için ellerindeki altını piyasaya sürüyorlar. Geçen yıl ayda 10-20 ton altın ithal ederken, şimdi 1-2 ton ithal ediliyor. İhtiyacın gerisi, hurda altından karşılanıyor" dedi.

İthalat azaldı

Türkiye'den geçen yıl 3 milyar 700 milyon dolarlık altın ithali yapılırken resmi olarak 4 milyar dolarlık da altın ihracı gerçekleştirildi. Gayri resmi ihracatın da 3 milyar dolar civarında olduğu ifade ediliyor.

Piyasaya satılan ve takı endüstrisinin hammadde olarak kullanmak üzere erittiği Cumhuriyet altını ve bilezik gibi her türlü altının hurda altın olarak işlem gördüğünü anlatan Akman, geçen yıl 205 tonluk altın ithalatı yapıldığını, hurda girişinin de 60 ton civarında olduğunu kaydetti. Akman, "Bu yıl 100-150 ton civarında ithalat yapılmasını bekliyoruz. Hurda girişi de 100 tona çıkabilir" diye konuştu.

Hurda girişinin sektöre kazancına dikkati çeken Akman, 2000 yılında 1 milyar 750 milyon dolarlık ihracat geliri sağlandığını ve ihracatın üçte birini işlenen hurda altının oluşturduğunu bildirdi. Akman, "Bu yıl gelirin, 2 milyar dolar veya üzerinde gerçekleşmesini bekliyoruz" dedi.

Kriz hâlâ sürüyor

"Kriz, kuyumculuk sektöründen bakıldığında hâlâ sürüyor. Bu, hurda altın girişinden belli" diye konuşan Akman, kriz döneminde kuyumculuk sektörünün iç satışların düşmesi nedeniyle kapasiteyi azaltmak yerine, yurtdışına yöneldiğini söyledi.

"Bu yıl, daha büyük boyutlu kriz yaşıyoruz. Ama, ihracatımız gene büyük bir hızla devam ediyor" diyen Akman, 2001 sonunda yurtdışına doğrudan satışların 75 tona, turistlere satışların 49-50 tona, Laleli'de ise geçen yılki seviyede satışa ulaşılabileceğini kaydetti. Akman, Almanya'dan Japonya'ya, Çin'den Portekiz'e kadar 35'e yakın ülkeye altın takı ihracatı yapıldığını söyledi.

 
Köstebek şoku
Telekom yönetimine kendi istediği adamları alamayan Derviş'in, IMF'den krediyi ertelemesini bizzat ben istedim" dediği iddia edildi
Diplomalar iş bulmaya yaramıyor
Ekonomide yaşanan daralma diplomalı işsiz sayısını artırdı. Vasıfsız elemanlar iş bulma sıkıntısı çekmezken üniversite mezunları iş bulamıyor.
Akaryakıt zammı tüpgazla sürdü
Akaryakıt ürünlerinden benzine yüzde 1.65, gazyağına yüzde 1.5, motorine yüzde 1.29, kalorifer yakıtına yüzde 0.88, fuel oil 6 numaraya ise yüzde 0.37 oranında yapılan zamdan sonra tüpgaz ve otogaza da yüzde 0.4 ile yüzde 0.8 arasında zam yapıldı. İstanbul'un Avrupa yakasında kurşunsuz benzin 1 milyon 68 bin lira, süper benzin 1 milyon 69 bin lira, normal benzin ise 1 milyon 23 bin lira oldu. 12 kiloluk ev tüpünün fiyatı 13 milyon 630 bin liraya yükseldi. LPG fiyatları da yeni zammın ardından İstanbul'da 653 bin, Ankara'da 661 bin, İzmir'de 651 bin 200 lira oldu. Dün demire de zam geldi.
5 Temmuz 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED