T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

HAZİNE YAĞMASI

Hükümetin, Hazine arazilerinin satışı konusunda net kriterler ortaya koymaması endişeleri artırırken, satıştan yabancıların kazançlı çıkacağı iddia edildi.

Hükümet tarafından Meclis'in son gününde çıkarılan Hazine arazilerinin satışına ilişkin yasa, kamuoyunda 'arazilerimiz yabancılara mı satılacak' endişesine neden oldu.

Hazine arazilerinin satışı ile ilgili kanunu bekleyen yabancılar, bu kanunun çıkması ile birlikte özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki Hazine arazilerini almak için yoğun bir kampanya içine girecekler.

Kanunun konuyla ilgili 4. maddesinin a fıkrasında "Karşılıklı olmak ve Dışişleri Bakanlığı'nın olumlu görüşü alınmak kaydıyla yabancı devletlere satılabilir" ifadesi yer alıyor. Devletin halen tapulu 38 bin binası, 164 bin parça arazisi, 797 bin parça arsası, 10 bin merası, 35 bin orman alanı ve 139 gölünün bulunduğuna dikkat çekilerek, bu malların yabancıların eline geçmesinin ciddi sıkıntılara neden olabileceği belirtildi.

"Uluslararası baskı var"

Aksaray Bağımsız Milletvekili Ramazan Toprak, bu kanun ile birlikte başta Doğu ve Güneydoğu'da olmak üzere yabancıların 'satın alma' projelerini uygulamaya geçireceğini söyledi. Yabancı güçlerin uzun süredir bu yasayı beklediğini vurgulayan Toprak, Türkiye'nin bir ekonomik saldırı ile karşı karşıya olduğunu ifade etti. Toprak, "Hazine arazileri ile ilgili olarak yeşeren siyasi emeller uygun bir şekilde ileriyor. Hazine arazilerinin 120 katrilyonluk gibi büyük bir meblağ tutarında olduğunu hesap edersek, bundan rant sağlamak isteyenlerin iştahlarının ne kadar kabarık olduğunu da anlayabiliriz" dedi.

Yasadaki kolaylıklar dikkat çekici

Öte yandan hükümetin büyük umut bağladığı yasada birçok kolaylık sağlanması dikkat çekici bulundu. Kanun Hazine malı satın alanlara 5 yıl süre ile emlak vergisi ödememe kolaylığı getirirken, satılan arazilerden KDV oranının alınmamasını da hükme bağlıyor. Kanun, "Arazilerin 2 yıla kadar vadeli olarak satılabilmesini, şehir içinde 80 metrekareye, şehir dışında bin metrekareye kadar olan alanlarda arazi eğer devletle vatandaş arasında hisseli ise, devletin kendi hakkını ilgili vatandaşa satabilmesi ve Bakanlar Kurulu'nca belirlenen araziler, gayri menkul satış vaadi veya hasılat paylaşım esasına göre, gayri menkul yatırım ortaklığı şirketlerine devredilebilecek" hükmünü getiriyor.

"PEŞKEŞ KORKUSU YAŞANIYOR"

DYP Grup Başkanvekili Ali Rıza Gönül ise, siyasi baskı, siyasi rant ve siyasi peşkeş konusunda ciddi endişelerinin olduğunu söyledi. Gönül, Türkiye'nin yarısından fazlasının devlet arazisi konumunda olduğuna dikkat çekerek, "Hazine arazilerinin satılması bizde çok ciddi kuşkular oluşturmuştur. Hükümet, Hazine arazilerini satarak acaba birilerine yeni rant kapısı sağlamayı mı amaçlıyor? Bu konuda içimizdeki kuşkuları hâlâ gideremedik. Umarım bu yasa ekonominin kötüye gittiği bir dönemde bir peşkeş aracı olmaz" dedi.

 
Eski TDK'cıdan 'zimmet' itirafı
Akrep Operasyonu davasında yargılanan eski TDK'cı Kurtcuoğlu, zimmetine 140 milyar lira geçirdiğini itiraf etti.
Çirkin saldırıya kınama
Önceki gece gazetemize yapılan çirkin saldırıya her kesimden tepkiler geliyor
Hayata Dönüş yargıda
Hayata Dönüş Operasyonu sırasında Bayrampaşa Cezaevi'nde silahla toplu ayaklanmada bulunmakla suçlanan 155 mahkumun yargılanmasına başlandı.
Faili meçhul katliam
Erzincan'ın Başbağlar köyünde 1993 yılının 5 Temmuz günü meydana gelen katliamın üzerinden sekiz yıl geçmesine rağmen, olayın failleri konusunda halen hiçbir gelişme yok.
Suç yok ki affedelim
Sınıf geçme not ortalamalarının 2'ye indirilmesinin sözkonusu olmadığını belirten Bakan Bostancıoğlu, "Çocuklar için af istiyorlar. Bir suç işlemediler ki affedelim" dedi.
'HAZİNE' BÜYÜLEDİ Restore edilen Hazine Dairesi muhteşem bir törenle ziyarete açıldı. Büyük bir katılımın olduğu açılışta, misafirler paha biçilmez eserlerin güzelliği karşısında adeta büyülendi.

5 Temmuz 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED