T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Güldüren adam anıldı

Geçtiğimiz yıl ani bir ölümle hayatını kaybeden Türk sinemasının "İnek Şaban"ı Kemal Sunal sevenlerince ölümünün birinci yılında bir dizi etkinlikle anıldı.

Kalp krizi sonucu hayatını kaybeden, Türk sinemasının sevilen sanatçılarından Kemal Sunal, ölümünün birinci yılında Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki kabri başında törenle anıldı. Sunal'ı anma töreni, Beyoğlu Emek sinemasında sanatçının anısına düzenlenen bir dizi etkinlikle devam edecek. Kemal Sunal'ın son filmi "Propaganda" da ücretsiz olarak hayranları ile buluştu.

Kemal Sunal'ın mezarı başında başlayan anma töreninde bir konuşma yapan sanatçı arkadaşı Halit Akçatepe, Kemal Sunal'ı her zaman yanında hissettiğini söyleyerek, "Her telefon çalışında Kemal'in beni aradığını düşünüyorum. O var... Yok olmadı" dedi. Akçatepe, yaşadığı sürece Kemal Sunalíla birlikte olacağını ifade ederek, "1, 10, 50 ve 100 yıl geçse de sen insanlarla yaşıyor olacaksın. Her zaman insanları eğlendirip güldüreceksin. Sen hep bizimle berabersin. Canımın içi, kulakların çınlasın" diye konuştu.

Ücretini alamadan gitti

Törende söz alan bir diğer oyuncu İlyas Salman da, insanların Sunal'ın erken ölümüne üzüldüğünü belirterek, "Ortalık fark edilenlerle değil de, fark edilmek isteyenlerle doldu. Kemal'in fiyatı yoktu. Ücretini almadan gitti. Yerine bir sürü soytarı bıraktı. Ona üzülüyorum" dedi. Oyuncu Sümer Tilmaç ise, Kemal Sunal'ın ölümünden sonra telif haklarının gündeme gelmesine rağmen Sunal'ın filmlerinin yayınlanmaya devam ettiğini ve bu konuda herhangi bir girişimde bulunulmadığını söyledi. Anma törenine sanatçının eşi Gül, oğlu Ali, kızı Ezo, annesi Saime, babası Mustafa ve kardeşleri Cemil ile Cengiz Sunal, sanatçı arkadaşları Ercan Yazgan, Bülent Kayabaş, Zafer Algöz, Cem Davran, Melike Demirağ, yönetmen Ünal Küpeli ve sevenleri katıldı.

Hayatı

Türk Sineması'nın efsaneleşmiş isimlerinden biri olan Kemal Sunal, 1944 yılında İstanbul'da doğdu. Vefa Lise'sinde son sınıf öğrencisiyken Kent Oyuncuları'nda profesyonel olarak çalışmaya başladı. Kent Oyuncuları'nda profesyonel oldu. Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda oynarken 1972 yılında Ertem Eğilmez tarafından keşfedilerek sinemaya adımını attı. Sunal, kariyeri süresince toplam 82 film çevirdi. Türkiye'de özel televizyon kanallarının artışıyla, dizi filmlere yönelen sanatçı, yarım bıraktığı üniversite eğitimini bitirmeyi aklına koyarak, bir yandan öğrencilik hayatını sürdürdü. Marmara Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü'nden yüksek lisans da yaparak mezun oldu. 1977 yılında Antalya Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü aldı.

Önemli filmleri

Zübük, Salako, Süt Kardeşler, Kibar Feyzo, Köyden İndim Şehire, Davaro, Kapıcılar Kralı, Sütçüler Kralı, Öğretmen, Yoksul, Düttürü Dünya, Hababam Sınıf, Tosun Paşa, Polizei, Canım Kardeşim, Devlet Kuşu, Ortadirek Şaban

 
Türkiye'nin 20 yıllık AB serüveni

ABD, AB'ye girmemizi neden istiyor?
"Yeni küresel konsepte göre, eğer toplumlar modernleşecekse, bu devletler istediği için değil, kendileri küresel bir sürece gönüllü olarak katılmak istedikleri için olacaktır. Zaten toplumun önünde 'ya bu sürece katılmak' veya 'tarihin dışına atılmak'tan başka seçenek bırakılmıyor. Dolayısıyla yeni küresel zamanın aktörleri devletler değil, çevrenin merkez-kaç kuvvetleridir. Devletin serasında yetiştirilmiş ve halen devletin desteğindeki türedi burjuvazi hiç değildir; bundan dolayı AB artık bir Batılılaşma da değildir. ABD'nin beklentisi, Türkiye'yi AB içinde standartlarını yükseltecek, tam bir Avrupa ülkesi seviyesine çıkartıp bölgesel güç rolünü oynayabilecek kıvama getirmek. Ancak güçlenmiş bir Türkiye hem Avrupa'nın doğuya sarkmasını önleyebilir, hem de Rusya'nın önderliğinde bir Ortadoks ittifakının kurulmasının önüne geçebilir."
(Eylül Yayınları / Tel: 0212-512 44 01)
5 Temmuz 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED