T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

GÜL: HEDEF TEK
BAŞINA İKTİDAR

Halk siyasetten soğumuştur. Hem siyasiler hem de partiler güven bunalımı içine girmiştir. Amprik çalışmalarda bunu görüyoruz.
Türkiye en kötü günlerini yaşamasına rağmen iktidar-muhalefet oy kaybına uğramıştır. Halkın, güvenilir, güçlü bir yönetim beklentisi var

Fazilet Partisi'nin kapatılmasından sonra yeni parti çalışmalarını hızlandıran yenilikçi kanat, önümüzdeki günlerde yeni oluşumu kamuoyunun gündemine taşıyacak. Yenilikçi kanadın önde gelen ismi Kayseri Bağımsız Milletvekili Abdullah Gül, yeni partinin FP'nin devamı olmayacağını ve merkez sağı toparlayacak bir vitrinle kitlelerin önüne çıkacaklarını söyledi.

Abdullah Gül, kan uyuşmazlığı olmayan DYP, MHP ve ANAP kimliği ile tanınan insanların yanısıra dürüst, şeffaf, şaibeye bulaşmamış isimleri aynı partide toplayacaklarını belirtti. Gül, halkın bu yönde büyük bir beklentisinin olduğunu belirterek, "Hedefimiz tek başına iktidara gitmek" dedi. Yenilikçi kanadın önde gelen isimlerinden Abdullah Gül, Yeni Şafak'a önemli açıklamalarda bulundu.

FP kapatıldı. Şimdi ne yapacaksınız?

Türkiye iki realite ile karşı karşıya. Birincisi, Fazilet Partisi haksız bir şekilde kapatıldı. İki, milletvekili arkadaşımız siyasi yasaklı hale getirilmiştir. 100 milletvekili arkadaşımızın ise milleti temsil etme yetkisi devam etmektedir. İkinci realite ise Türkiye, tarihinde hiç görülmemiş bir şekilde derin bunalım içinde. Siyasi partilerin yetersizliği, ilkesizliği kendilerini çürütmüştür. Bu da Türk demokrasisini yıpratmış, siyasetin alanını daraltmıştır. Halk siyasetten soğumuştur. Hem siyasiler hem de partiler güven bunalımı içine girmiştir. Amprik çalışmalarda bunu görüyoruz. Türkiye en kötü günlerini yaşamasına rağmen iktidar-muhalefet oy kaybına uğramıştır. Halkın büyük beklentisi var. Sözüne ve özüne güvenebileceği, arkasından yürüyebileceği, sıkıntılarını çözecek bir siyasi oluşumu dört gözle bekliyor.

Nasıl bir oluşum

Nasıl bir oluşum hazırlığı içindesiniz?

Halkın bütün beklentilerini karşılayacak, güven verecek, iktidara gelebilecek bir parti. Ülkenin sorunlarını artıracak değil, sorunlarını çözecek bir oluşum peşindeyiz. Bunu yaparken 100 milletvekili arkadaşın beraber olmasını isteriz. Sadece FP'den sonra bağımsız kalan arkadaşlar değil, başka partilerden de dürüst, şeffaf, bilgi birikimi olan milletvekili arkadaşlar var. Siyasetin dışında Türkiye'ye hizmet etmiş insanlar var. Başarılı işadamları, bürokratlar ve gençler var. Bütün bu isimlerin toplanacağı güçlü, dürüst, şeffaf bir yeni oluşum.

Şu an yeni oluşum çalışması yapan isimler eski Fazilet Parti'liler. Parti, FP'nin devamı mı olacak?

Kurulacak partinin FP'nin devamı olmaması gerekir. Bunu geçmişimizi, FP'yi reddetme anlamında söylemiyorum. İyi bir muhasebe, özeleştiri yapılmalı. Bütün bunlardan çıkartacağımız neticeleri Türkiye gerçekleri, dünya gerçekleri çerçevesinde ortaya koymalıyız. Başarılı olacak bir siyasi hareket oluşturmamız gerekir.

DYP, MHP ve ANAP'lı isimler

Yeni oluşumda 'dört eğilim'den sözediliyor. Bu konuda görüşleriniz nedir?

Dört eğilim olarak nitelendirmiyorum. Bu rahmetli Özal'ın siyasi hareketinin modelidir. Şunu söylüyorum; bizlerle kan uyuşmazlığa içine girmeyecek herkesi kucaklayan bir parti. Yoksa 'kim gelirse gelsin' zihniyeti içinde olursanız bu bir parti olmaz. Geçmişi tertemiz, şaibe taşımayan, tutarlı, ilkeli, samimi olarak Türkiye'ye katkıda bulunacak herkese açık bir oluşum. Bu hareket, 'açılalım' derken hiç tanımadığı okyanuslara gidip oralarda kaybolmayacak. Aman kendimizi koruyalım derken aynı isimlerle kalmış, yeni katılımlar olmayan bir hareket de olmaması gerekiyor. Etkin olmak için büyük olmak gerekli. Büyük olmak için de prensipler doğrultusunda açılım yapılmalı.

Ecevit bizden korkuyor

Partinin vitrininde MHP, DYP ve ANAP kimliği ile tanınan isimler de olacak mı?

Bu hareket ortaya çıkınca görülecektir. Değişik siyasi partilerde siyaset yapmış, halkın güvenini kazanmış birçok arkadaşımız olacaktır.

Başbakan Bülent Ecevit, "yenilikçilerin neyi yeni?" demişti. Farkınız olacak mı?

Sayın Ecevit aslında bizden çekindiği, korktuğu için refleks halinde bunu söyledi. Geçen gün ise "Anayasa değişikliğini yenilikçiler engelledi" diye bir ifadesi oldu. Bunlar hep Ecevit'in bizden ne kadar çekindiğini gösterir. Bizim birinci farkımız açıklık; Türkiye'nin en açık, şeffaf partisi olacağız. Mali ilişkilerinden tutun politik ilişkilerine kadar Türkiye'nin en açık partisi olacak. İkincisi lider sultası olmayacak; parti başkanı ne derse olur değil. Onun aklı, ortak akıldan üstün olmayacak. Katılımcı bir demokrasi gerçekleşecek. Üçüncüsü bu hareket, halkın sorunlarıyla ilgilenecek. Hareket kendi sorunları, kendi çıkarlarını öne çıkartıp da hem partisini küçülten hem de Türkiye'ye yük olan bir siyasi hareket olmayacak. Halkın sorunlarını çözecek ciddi projelerle ortaya çıkacağız. Türkiye'nin problemleri çok kronik hale gelmiştir. Bunu çözmek için abartılar, sloganlar, popülist söylemler, tüm bunlar fakir halkın sırtına daha fazla yük getirmiştir. Biz gerçekçi siyaset ortaya koyacağız.

Demokratik bir işleyişten bahsediyorsunuz. Bunu parti tüzüğüne koyacak mısınız?

Partinin tüzüğü ortaya çıktığında bütün bunlar görülecektir. Mevcut siyaset stilinin dışında birçok ilkeler tüzükte yeralacak.

Yeni oluşumun lideri kim

Yeni oluşumun lideri kim? Bu anlamda bir sıkıntı var mı?

Liderlik konusunda bir sorun olmayacak. Bu hareket kişisel bir hareket olmayacaktır. Muhakkak lider herkesin önünde olacaktır. Kimin olacağına hep beraber oturup karar vereceğiz.

Erdoğan sevgisi saklanamaz

Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni oluşumdaki yeri neresidir?

Erdoğan bu hareketin en önünde yer alan arkadaşlarımızdan birisidir. Kendisine halkın gösterdiği sevgi saklanamaz. Dolasıyısla, siyasi kimliği belli olan bir arkadaşımıza halkın bu kadar büyük ilgi göstermesi övünülecek bir şeydir.

Eski FP'lilerin bir çatı altında toplanması için Bülent Arınç ismi ön plana çıktı. Arınç'ın adaylığını kim istemedi?

Bülent Bey bizim en sevilen arkadaşlarımızdan birisidir. Bülent Bey'in önünde bulunduğu bir hareketin çalışmasında hepimiz oluruz. Böyle bir teklif olursa bundan memnun oluruz.

Arınç'ın başkanlığında bir oluşum olacağına inanıyor musunuz?

Ben kendi açımdan Bülent Bey'le her yerde beraber olurum. Ama başkalarını bilemem.

Parti yok ki bölelim

İki ayrı parti kurulacağı görülüyor. Erbakan ve arkadaşlarından ayrı parti kurduğunuz zaman 'böldüler' diye eleştirileceksiniz. Bunu nasıl göğüsleyeceksiniz?

Ortada parti mi var? Biz, parti kapatılmasın diye çırpınmışız; 'Bu gidişle bu parti de kapatılır, dikkatli olalım. Hukuk siyasallaşmıştır' dedik. Partinin Başkanlık Divanı'ndan bile ayrılmışız. 'Kendi çocuğumuzu kendimiz korumaz isek elin adamı kendi çocuğumuzu korumaz, birinci derece görev bize düşer' demişiz. Bunun için ne gerekiyorsa yaptık. Bunlar hiç dikkate alınmadı. Partinin davası karar aşamasına gelmiş, mahkeme heyeti karar vermek için toplantılar yaparken salonlarda akla mantığa uymayan toplantılar yapıldı. Böyle bir durumda parti kapatılır, herkes bağımsız hale gelirse, ondan sonra 'sen şuraya gelmezsen, yok buraya gitmedin diye' bir ayrılık olmaz.

Türkiye'de kimi konularda duyarlı hareket eden hassas kurumlar var. Yeni oluşum bu kurumlarla ilişkisini nasıl yürütecek?

Anayasa ve kanunlar çerçevesinde yürütecektir. Türkiye'nin en büyük partisi, ülkeyi yönetmeye talip parti Türkiye gerçeklerini bilip, ekonomik kalkınmasını, demokratik olarak genişlemesini temin edecektir. Bunlar çok hassas bir siyasetle yapılacak. Bazen siyasette usûl ve metodoloji esas kadar önemlidir.

Ne zaman kamuoyunun karşısına çıkacaksınız?

Çok gecikmeyeceği kanaatindeyim.

Yüzde 80 değişim istiyor

Tabandan gelen tepkiler, bir parti olsun yönünde mi, yoksa yeni açılımlarla farklı bir parti yönünde mi?

FP'ye oy verenlerin yüzde 80'i gelişim, değişim, büyüme ve etkin siyaset yapılması gerektiğine inanıyor. Hiçbir şey olmamış gibi devam edileceğine inanmıyor.

Gençler ve kadınların yeni partideki yeri ne olacak?

İnsanların yarısı kadın. Gücünüzün yarısını yok sayarak bir yere varamazsınız. Bütün kadınlar siyasete girecek diye de bir şey olmaz. Ayrıca kota koymak da doğru değil. Durumu müsait olan, arzusu, birikimi olan kadınların önünün açılması gerektiğine inanıyorum. Gençler, siyasetin en temel unsuru olacak. Yüzde 65, 30 yaş civarında. Gençler dikkate alınmaz ise başarı söz konusu değildir. Gençlerin önü açılacak. Sadece oy veren, partinin yükünü çeken değil, temsil eden insanlar olarak ortaya çıkacaktır. Seçilme yaşının 25'e kadar düşürülmesini Meclis'e teklif edeceğiz.

BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ

Geçmişte mensubu olduğunuz RP ve FP Siyasal İslam çizgisini takip etti. Şimdi liberal söylemler kullanılıyor. Bu çizgiyi şartlar mı yoksa aktörler mi belirledi?
İkisi de doğru. Ancak ikincisi daha doğrudur. Ben, dînî söylemleri öne çıkartan ve bir din partisi imajı veren bir siyasi partinin doğru olmadığına samimi olarak inanıyorum. Böyle bir hareketin dine ve dindarlara faydalı olmayacağı kanaatindeyim. Partilerin, yükselme, düşme dönemleri vardır. Bunu dinle eş anlamlı hale getirseniz din zedelenir. Elhamdülillah Türkiye Müslüman bir ülkedir. Herkesin dindarlık ölçüsü değişiktir. Biz herkesi kucaklıyoruz. Türkiye'nin birçok problemi yanında din özgürlüğü ile ilgili problemleri vardır. Dindar insanlar kendi öz vatanında ayrımcılığa tâbi tutulmaktadır. Kendilerini vatanlarında daha az hür hissetmektedirler. Bu problemin çözümüne temel hak ve hürriyetler çerçevesinde yaklaşmak gerekir. Başka partiler bunu gö- zardı edebilir. Başörtüsü onları ilgilendirmeyebilir, ben ise bununla ilgilenirim. Çünkü hak ve hürriyetlerin bir parçasıdır.

 
Akşener yeni oluşumda
Kocaeli Milletvekili Meral Akşener, DYP'den istifa etti. Yenilikçi kanatla hareket edeceğini açıklayan Akşener, "Yeni oluşum, sergileyeceği muhalefetle hükümetin alternatifi olacak" diye konuştu.
Doğru formül bulunacak
Bir grup eski FP'li milletvekili, Necmettin Erbakan'ı ziyaret ederek, yeni parti için alternatif isimler önerdi. Erbakan, "Takip ediyoruz, doğru formül bulunacak" dedi.
Yasaklı olduğumu sanmıyorum
Yeni parti çalışmalarını sürdüren Recep Tayyip Erdoğan: Siyasi yasağım olmadığı kanaatindeyim
TÜSİAD hükümeti uyardı

Büyükelçilere FP kahvaltısı

'Kimseden vaçgeçmeyiz'
Kapatılan FP'nin Genel Başkan Yardımcısı Teoman Rıza Güneri, Tayyip Erdoğan'a getirilen siyaset yasağının haksız olduğunu belirterek bir an önce kalktığının tescilini istediklerini söyledi. Güneri, "Tabanımız Tayyip Erdoğan başta olmak üzere bu camiada tanınmış ve hizmeti geçmiş kimselerden vazgeçmez" dedi. Yasakların siyasetin ve demokrasinin önünü tıkadığını ifade eden Güneri, "Yasaksız bir Türkiye olsaydı FP çok daha farklı bir noktada olurdu. Recep Tayyip Erdoğan bu camianın içinde yetişmiş, bu camianın içinde parlamış önemli bir değerdir. Aldığı haksız ceza nedeniyle siyasetten yasaklanması büyük bir talihsizliktir. Siyasi yasağının kalktığı yetkili makamlar tarafından en kısa sürede tescilllenmelidir. Tabanımızın gönlü Erdoğan'ın da içinde bulunduğu bir oluşumdur."

5 Temmuz 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED