T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Dünya faşizme yenildi

Sığındığı odada elektrik ve suyu kesilen Arafat'ın telefonu da kesildi. Bataryası biten cep telefonunun da devredışı kalmasıyla Filistin liderinin dünya ile bütün irtibatı sona erdi. Dünya, yeryüzünün tek ırkçı devletinin cinayetlerini önleyemiyor.

İsrail ordusunun karargahını ve ofisini kuşatarak tecrit ettiği Filistin lideri Yaser Arafat'ın, telefon hattının kesilmesi ve cep telefonunun bataryasının da bitmesiyle dünyayla ilişkisi kesildi. Ancak akşam saatlerinde Reuters ajansına mum ışığı altında uydu telefonu ile görüşlerini açıklayan Arafat, "İsrail'i durdurun" çağrısında bulundu. Adının açıklanmasını istemeyen bir Filistinli yetkili, İsrail ordusunun Arafat'a ait telefon hatlarını kestiğini ve elektrik olmadığından bataryalarını şarj edemediği için cep telefonlarının da çalışmadığını belirtti. Arafat'ın karargahında bir Amerikalı gönüllü sağlık çalışanı da önceki geceyi abluka altında geçirdi. Amerikalı gönüllü Adam Shapir, dün karargahtan çıktı. Gönüllü sağlık görevlisinin Hüveyda Aras isimli Detroitli nişanlısı ile telefon görüşmesi yaptıktan sonra karargahtan çıktığı bildirildi.

Arada sadece bir kapı kaldı

Arafat'ın karargahı çevresinde gece boyunca devam eden ateş ve bombalamanın ardından, İsrail askerleri dün Arafat'ın özel bürosunun kapısına dayandı. Danışmanları, elektriğin kesilmesinden sonra Arafat'ın geceyi karanlıkta geçirdiğini kaydettiler. Batı Şeria'daki Filistin istihbaratının başkanı Tevfik El Tiravi, İsrail özel birliklerinin Arafat'ın özel bürosuna daha da ilerlediklerini ve Arafat'n iki korumasını yaraladıklarını kaydetti. Tiravi, "İsrail askerleriyle Arafat'ın özel bürosu arasında sadece bir kapı kaldı. Geceyi sadece kuşatmayla değil, yoğun bombardıman ve ateş altında geçirdik. Dış dünyayla iletişimimizi kesmemizi istiyorlar" dedi. Arafat'ın danışmanlarından birinin, moralleri yüksek tutmak için duvarlara ve Arafat'ın kapısına, Arafat'ın bir konuşmasında söylediği ünlü "Geçemeyecekler" sözünün yazılı olduğu pankartlar astığı belirtildi. Arafat ve danışmanlarının, elektrik, su, gıda ve tıbbi yardım olmadan kuşatmaya uzun süre dayanamayacağı kaydediliyor.

Küreselleşme karşıtları bütün dünyayı suçladı

Filistinliler'e destek için Ramallah'ta bulunan Fransız Köylü Konfederasyonu Başkanı ve antigloballeşme lideri Jose Bove, Fransız ve Avrupa hükümetlerini, Arafat'ın karargahına girişilen saldırıya kayıtsız kalmakla suçladı. Avrupa ve Amerikalı 100 kadar barış yanlısıyla Ramallah'ta bulunan Bove, Fransız ve Avrupa hükümetlerinin olup bitenlere gözlerini kapadıkları ve birer bildiri yayınlamakla yetindikleri eleştirisini yöneltti.

Radyo ve tv yayını da kesildi

İsrail ordusunun, Ramallah kentindeki Filistinliler'in radyosunu da işgal ederek yayınını kestikleri bildirildi. İsrailli yetkililer de Başbakan Ariel Şaron'un bugün kabinesini toplayarak, Arafat'ın karargahının işgali ve askeri operasyonların sonuçlarını görüşeceğini belirttiler. İsrail askerlerinin, megafonla bina içindeki muhabirlere binayı terketmeleri yönünde yapılan çağrı sonrası binaya girdikleri belirtildi. Görgü şahitleri, 2 İsrail tankının radyonun önünde bulunduğunu kaydetti. İsrail birliklerinin, kentteki yerel televizyon kanallarının binalarını da işgal etti.

Yabancıların tahliyesi istendi

İsrail'in Filistin topraklarındaki yabancıların tahliye edilmesini istediği bildirildi. Filistin Uluslararası İşbirliği Bakanı Nebil Şaat, İsrail'in Tel Aviv'deki yabancı askeri ataşelerden, "tamamen işgal" düşüncesiyle Filistin topraklarındaki vatandaşlarını tahliye etmesini istediğini belirtti. Gözlemciler Ramallah'a yirmi bin asker yığan İsrail'in Filistin'i toptan işgal etmeye hazırlandığını belirtiyorlar. İsrail topraklarındaki bir Arap yerleşim bölgesinde çıkan çatışmada bir Filistin öldü, bir İsrail askeri de ağır yaralandı. Beyrut'ta da BM temsilciliği önünde toplanan binlerce Lübnanlı ve Filistinli, İsrail tankları, Batı Şeria'daki Filistinli güvenlik şefi Cibril Receb'in karargahını kuşattı.

Güney Lübnan'da çatışma

İsrail askerleri, Ramallah'ta, Filistin lideri Yaser Arafat'ın El Fetih örgütünün yaşlı bir liderini esir aldı. Filistin güvenlik yetkilileri, İsrail askerlerinin, El Fetih Devrim Konseyi'nde yer alan ve örgütün kurucu üyelerinden Şakir Habaş ile birlikte aralarında Filistin polisinin de bulunduğu çok sayıda Filistinliyi gözaltına aldığını söylediler.

Hizbullah gerillaları ve İsrail askerleri arasında Güney Lübnan'daki Şebaa çiftliklerinde dün çatışma çıktı. Hizbullah kaynakları, gerillaların Şebaa çiftliklerindeki İsrail mevzilerine saldırı düzenlediğini, İsrail askerlerinin saldırıya topçu ateşi ve hava saldırılarıyla karşılık verdiğini bildirdi.

BU KEZ TEL AVİV'İ VURDULAR

Aviv'de şehrin merkezindeki bir restoranda meydana gelen saldırıda bir kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı. Saldırının sorumluluğunu, El Fetih'e bağlı "El Aksa Şehitleri Tugayları" üstlendi. Polis, görgü tanıkları ve hastane kaynakları, saldırının, Allenby caddesindeki "My Coffee Shop" adlı bir restoranda düzenlendiğini söylediler. İsrail televizyonu Channel Two, saldırıyı düzenleyen intihar komandosunun, Batı Şeria'nın Nablus kentinden geldiğini bildirdi.

İsrail 'son darbe' tehdidinde bulundu

Bu arada, İsrail güçleri, Filistin lideri Yaser Arafat'ın bürosuna "son darbeyi" indirecekleri tehdidinde bulundu. Filistin Enformasyon Bakanı Yaser Abdrabbo, Ramallah'ta Arafat'ınkarargahını kuşatan birliğin komutanının bu bilgiyi kendilerine ilettiğini duyurdu. Abdrabbo'nun El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamasına göre, İsrailli komutan "ültimatomu" verirken, karargahın tümünü ele geçirip, istedikleri her kişiyi tutuklayacaklarını öne sürdü.

UKALA GAZETECİYE ARAFAT FIRÇASI

Filistin lideri Yaser Arafat, CNN muhabiri Christian Amanpour'u frçaladı. Arafat, Amanpour'un, "Filistinli militanları dizginlemek için ne yaptığı" yönündeki sorusunun ardından sinirlenerek, röportajı aniden kesti. Filistin lideri, "General Yaser Arafat ile konuşurken doğru davranmalısınız. Bu sorularla, İsrail işgali ve İsrail'in işlediği suçların getirdiği terörist faaliyetleri haklı çıkarıyorsunuz. Adil olun. Teşekkür ederim, hoşçakalın" ifadelerini kullandı.

Arafat-Powell tartışması

Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın, İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Arafat, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ve ABD Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile telefon görüşmeleri yaptığı bildirildi. Üst düzey bir yetkili, görüşmenin sert geçtiğini ve Powell'ın Filistin liderine, önceki gece yaptığı açıklamayla benzer mesajlar verdiğini söyledi. Powell, İsrail işgalinin ve saldırılarının "terörle mücadele" olduğunu iddia etmişti.

 
Kim takar BM kararını
BM Güvenlik Konseyi, İsrail'in hiçbir zaman uygulamadığı kararlardan birini daha aldı ve İsrail'in Filistin kentlerinden çekilmesini istedi ancak saldırıyı kınamadı.
Bütün dünya ırkçı saldırıyı kınadı
İsrail'in Ramallah'ı işgaline ve Arafat'ın karargahına yönelik saldırısına tüm dünyadan kınama gelmeye devam ediyor. Irak, Kuveyt, Yemen, Bahreyn, Cezayir ve Çin, Arafat'ın karargahına yönelik saldırıyı kınayarak, İsrail'i barışı torpillemeyi istemekle suçladılar. Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Mahir de İsrail'in Kahire Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırarak, ülkesinin işgali reddettiğini bildirdi. İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi de Lübnan'ın Devlet Başkanı'yla durumunu görüştü. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, ABD ve AB'ye harakete geçmeleri çağrısı yaptı.
Musa: Bu ortamda barış görüşülmez
Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, İsrail güçlerinin Arafat'ın karargahına yönelik saldırıları sürerken, Araplar'ın İsrail ile ilişkileri normalleştirmek için bir barış girişimi konusunu görüşemeyeceğini söyledi. Musa, Kahire'de Arap Birliği büyükelçileri toplantısından, "Tanklar ve askerler Arafat'ın odasına santimetrelerle ölçülecek mesafedeyken barıştan konuşamayız. Bizim barış girişimimize İsrail'in yanıtı buysa o zaman bütün dünya ve siz, kimin barıştan yana, kimin saldırgan tarafta olduğunu görmeli'' dedi. Musa, "Filistinliler'i daha fazla suçlamayın. Bu bir terör sorunu değil, bütün şiddetli tepkilerin kaynağı olan yabancı askeri işgal sorunudur" dedi.
Kaddafi: Filistin'e asker gönderelim
Libya lideri Muammer Kaddafi, "Arap ülkelerinin, Filistinliler'i korumak için Filistin topraklarına asker göndermesi gerektiğini" belirtti. Kaddafi, El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, Filistinliler'i İsrail güçlerinden korumak için, Mısır ordusunun Gazze Şeridi'ne ve Ürdün askerlerinin de Batı Şeria'ya girmesi gerektiğini söyledi. Kaddafi, Arap liderlere, onaylanan barış girişimini iptal etmeleri çağrısında bulundu.
Çin: İsrail'in saldırısı 'barbarca'
Çin, İsrail'in Ramallah'a düzenlediği saldırıyı "barbarca" olarak nitelendirdi. Dışişleri Bakanı Tang Jiaxuan, Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad Bin Casim Bin Cabbar El Tani ile yaptığı telefon konuşmasında, İsrail'in bu "barbarca" baskınını kınadı. İsrail ve Filistin arasındaki çatışmayla ilgili olarak bugüne kadarki en sert açıklamasını yapan Tang, şunları söyledi: "İsrail'in barbarca baskınına karşıyız ve kınıyoruz. İsrail'in hemen askeri harekatı durdurmasını ve Filistin topraklarından çekilmesini diliyoruz" dedi.
Fransa: Çok tehlikeli sonuçlar doğurur
Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, İsrail Başbakanı Ariel Şaron ve Filistin lideri Yaser Arafat'a "şiddetin durdurulması için derhal bütün tedbirleri almaları çağrısında bulunurken, Arafat'ın kendisine ya da hareket yeteneğine bir saldırının, çok tehlikeli sonuçlar doğuracağını vurguladı. Avrupa Birliği dönem başkanı İspanya'nın Başbakanı Jose Maria Aznar, İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un Filistin halkının lideri Yaser Arafat'ı yok etmekle hiçbir şey kazanamayacağını söyledi. Aznar, İsrail'in Arafat'ın karargahını kuşatmasının varolan durumu daha da kötüleştirdiğini söyledi. Aznar, İsrail-Filistin çatışmasının, şiddeti yok ederek, ateşkes ilan ederek ve Filistin Yönetimi'nin Filistin halkının yasal temsilcisi olduğunu kabul ederek sona ereceğini söyledi.
31 Mart 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED