T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Üst kurullara ilk darbe ücretle vurulacak

Hükümet üst kurulların yetki ve ücretlerini sınırlayan bir yasa tasarısı hazırlıyor. Bu kapsamda, ilk olarak kamu bankaları ortak yönetim kurulu üyelerinin maaşları sınırlandırılacak.

Hükümet ile Devlet Bakanı Kemal Derviş arasındaki, "üst kurul" krizi büyüyor. Hükümet iktidarına adeta ortak hale gelen hatta bazı durumlarda ele geçiren kurullara, IMF ve Derviş'in tepkisine rağmen, bir disiplin getirmeyi planlıyor.

Bu kapsamda, üst kurulların mali özerkliklerine kısıtlama getiriliyor. İlk olarak kamu bankalarındaki, ücretler geriye çekiliyor.

Maaşlar aşağı çekilecek

Başbakan Bülent Ecevit'in, "özerklikte ipin ucu kaçtı açıklamaları ile gündeme gelen, üst kurul krizi sürüyor. Hükümet, Devlet Bakanı Kemal Derviş'in ve IMF'nin tepkisine rağmen, üst kurulların yetkilerinde ve mali haklarında bazı kısıtlamalar getirmeye hazırlanıyor.

Hükümet, ilk etapta üst kurullardaki ücretlere sınırlama getirmeyi planlıyor. Bu çerçevede hazırlanacak bir yasa tasarısı ile, üst kurullardaki ücretlerin tümü, en yüksek devlet memurunun maaşının altına çekilmesi öngörülüyor. Bunun kapsamda ilk ücret kısıtlamasının Nisan ayı başında yapılacak olan kamu bankalarının genel kurulunda hayata geçirilmesi düşünülüyor.

Genel kurul da, kamu bankalarındaki ücretler 2 milyar 300 milyon lira ile sınırlandırılacak. Bunun üzerinde ücret alan, kamu bankalarındaki sözleşmeli persenelin maaşları, aşağıya çekilecek.

Meclis denetimi için plan

Hükümet, mali özerkliğin yanında, üst kurulları denetim bakımından da kıskaca almayı planlıyor. Üst kurulların, denetimiyle ilgili formül arayışları sürüyor. Bu kapsamda, üst kurullara sembolik olarak bütçeden pay aktarılarak, Meclis denetimine tâbi tutulması planlanıyor.

Düzenlemeye göre, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu, üst kurulları TBMM adına denetleyerek, raporlarını TBMM KİT Komisyonu'na sunacak. Böylece, üst kurulların tüm hesapları siyasetçiler tarafından öğrenilmiş olacak. Bu incemelerde tespit edilen usulsüzlüklerle ilgili, Başbakanlık Teftiş Kurulu harekete geçirilecek.

HÜKÜMET KÖŞK'ÜN DEDİĞİNE GELDİ

Hükümet, üst kurulların denetimi konusunda Cumhurbaşkanı Sezer ile aynı noktada buluştu. Cumhurbaşkanı Sezer, zor durumdaki bankalara kaynak aktarılmasını öngören yasa tasarısının, üst kurulların denetimleri ile ilgili maddesini, üst kurulların Meclis denetimine tabi olması gerektiğini öne sürerek veto etmişti. Ancak, hükümet sözkonusu maddeyi, Meclis'te aynen kabul ederek Cumhurbaşkanı Sezer'in onaylanmasını sağladı. Hükümet, şimdi Cumhurbaşkanı Sezer'in üst kurullarla gerekçelerini kapsayan bir düzenleme hazırlıyor.

 
5 milyar $'lık sermaye kaçtı
Yabancılara gösterilen tolerans Türk girişimcilere gösterilmediği için 5 milyar dolarlık yerli sermaye yurtdışına kaçtı.
Hükümetteki çatlak piyasaya da yansır
MÜSİAD Genel Başkanı Ali Bayramoğlu, "Hükümet içinde oluşan uyumsuzluğun piyasalara menfi yansıyacağı endişesini taşıyorum" dedi.
İhracat Çan'da start aldı
Seramik şehri Çanakkale'nin Çan ilçesi son dönemlerde ülke ekonomisine yaptığı katkılarla göz dolduruyor.
BAYRAM MERAL YUHALANDI
Türk-İş Başkanı Bayram Meral, İzmir'de düzenlenen "Artık Yeter Bu Ülke Bizim" toplantısında, işçiler tarafından yuhalanarak protesto edildi. Bir süre slogan atan işçiler Meral'in konuşmasını 10 dakika boyunca engellediler. Meral protestolar bitince yaptığı konuşmada Türk-İş'in birliğini bozmaya çalışan kişiler olduğunu belirterek "Sizden güç almaya geldik. Bu gücü bozmayın" dedi. Meral Ankara'da 800 sendikacı ile karargah kuracağını ve hükümetin isteklerini yerine getirmemesi halinde, tüm işçileri Ankara'ya toplayacaklarını da sözlerine ekledi.
31 Mart 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED