T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

'ABD İsrail'i durdurmalı'

Başbakan Ecevit, ABD'yi "İsrail'i durdurmaya" çağırdı. Ecevit, Arafat'la telefonla görüştü ve durumunu sordu.

Başbakan Bülent Ecevit, Filistin topraklarının işgali ve Filistin Başkanı Yaser Arafat'ın tutsak durumuna getirilerek, can güvenliğinden yoksun bırakılmasının bölgede ağır yaralar açacağını belirterek, "çatışmanın bütün Ortadoğu'yu tehdit eden bir savaş niteliği kazandığını" kaydetti.

Başbakanlık Basın Merkezi'nden "Başbakan Bülent Ecevit'in İsrail yönetimine uyarısı" başlıklı yazılı bir açıklama yapıldı. İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın bütün Ortadoğu'yu tehdit eden bir savaş niteliği kazandığını ifade eden Ecevit, "Filistin topraklarının işgaliyle ve Filistin Başkanı Yaser Arafat'ın tutsak durumuna getirilmesi, can güvenliğinden yoksun bırakılması bölgede ağır yaralar açacaktır" dedi.

BM Güvenlik Konseyi'nin İsrail'i son günlerde işgal ettiği topraklardan çekilmesi için uyarmasının olumlu bir gelişme olduğunu belirten Ecevit, ancak bu kararın uygulanabilmesinin öncelikle "ABD'nin İsrail Başbakanı'nı ciddi olarak uyarmasına" bağlı olduğunu vurguladı.

Arafat: Su ve yiyecek bitti

Açıklamasında Yaser Arafat ile telefon bağlantısı kurmaya çalıştığını ancak Arafat'ın bütün iletişim olanaklarının kesildiğini öğrendiğini bildiren Ecevit, bu açıklamadan bir süre sonra Arafat ile telefon bağlantısı kurabildi. Bunun üzerine Başbakanlık'tan ikinci bir açıklama yapıldı ve Ecevit'in, saat 15.00'te Yaser Arafat ile telefonla görüştüğü bildirildi. Açıklamada, Ecevit'in Arafat'a durumunu, önerilerini ve isteklerini sorduğu belirtildi.

Arafat'ın Başbakan Ecevit'e teşekkür ettiği, kaldığı yerde elektrik, su hatta yiyecek bile bulunmadığını söylediği kaydedilen açıklamada, "Sayın Arafat, BM Güvenlik Konseyi'nin son aldığı kararın ve Mitchell Raporu ile Tenet Planı'nın uygulanmasını, derhal ateşkes ilanını ve İsrail'in işgal ettiği topraklardan derhal çekilmesini istedi. Başbakan Ecevit de, Türk Hükümeti'nin gerekli girişimlerde bulunacağını söyledi" denildi.

Cem de İsrail'e güvenemiyor

Dışişleri Bakanı İsmail Cem, İsrail'in, "Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat'ın can güvenliğinin garanti altında olduğunu" kendilerine ifade ettiğini, ancak böyle bir ortamda olaylara ihtiyatla yaklaşmak gerektiğini bildirdi. Cem, Yunanistan'dan Türkiye'ye dönüşünde Esenboğa Havaalanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Uğur Ziyal'in önceki gün İsrail'in Ankara Büyükelçisi David Sultan'ı bakanlığa davet ederek, Ankara'nın hassasiyet ve taleplerini ilettiğini belirterek, "Bu görüşmede Devlet Başkanı Arafat'ın can güvenliğinin garanti altında olduğu tarafımıza ifade edildi. Ama böyle bir durumda gelişmeleri ihtiyatla beklemek lazım" dedi. Başta ABD olmak üzere ilgili ülkelerle temas içinde olduğunu söyleyen Cem, İsrail Dışişleri Bakanı Şimon Peres'le de bir telefon görüşmesi yaptığını bildirdi. Bakan Cem, "Bugünkü durumu tanımlamaya kelime bulunamıyor, ama her şeye rağmen aklı selimin hakim olmasını diliyoruz. BM Güvenlik Konseyi'nin kararı derhal uygulanmalı" dedi.

 
'Türkiye müdahale etmeli'
AK Parti lideri Erdoğan, Türkiye'nin Filistin konusunda ciddi bir görev üstlenmek zorunda olduğunu söyledi.
'Türkiye'yi 11 Eylül kurtardı'
Abdullah Gül, "11 Eylül saldırısından sonra Türkiye'ye verilen krediler, bizi Arjantin olmaktan kurtardı" dedi.
'Hükümet güven vermiyor'
TÜSİAD Başkanı Özilhan, parti hesapları yüzünden hükümetin kriz sürecinde piyasalarda güven uyandıramadığını söyledi.
'Türkiye'nin her yerinde OHAL uygulanıyor'
Batman'da konuşan SP lideri Kutan, "Türkiye'nin tümünde olağanüstü hal var" dedi.
'Etnik uyum için çaba göstermeliyiz'
Balkan Siyasi Kulübü toplantısında konuşan Demirel, Balkanlar'da çok kültürlü ve çok dinli dokunun yaşatılması gereğine dikkat çekti.
Türk gazeteciler 3 gün esir tutuldu
İsrail askeri tarafından gözetim altına alınan 4 Türk gazeteci kurtarıldı.
Fuat Yasin: Her çocuk bir Arafat'tır
Cumhuriyet Kadınları Derneği, Filistin'in Ankara Büyükelçisi Fuat Yasin'i ziyaret etti. Dernek Başkanı Şenal Sarıhan, Filistin halkının yaşadığı acıları yüreklerinde hissettiklerini belirterek, "Yapabileceğimiz ne varsa yapmak istiyoruz" dedi. Filistin halkına destek verdiklerini ifade eden Sarıhan, "Zalim uluslar bilmeli ki; mazlum uluslar da çok güçlüdür. Başaracağınıza inanıyoruz" diye konuştu. Büyükelçi Yasin de, ziyaretin kendisini çok duygulandırdığını dile getirerek, şöyle konuştu: "Filistin halkı asla teslim olmayacak. Oğlunu kaybeden annelerimiz, 'taziyeye gelmeyin, beni tebrik edin' diyor. Böyle anneleri olan bir halk asla yenilmeyecektir. Her kadın, her erkek, her çocuk birer Arafat'tır. Atatürk'ün verdiği Kurtuluş Savaşı gibi bir örnek var önümüzde" dedi.
31 Mart 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED