|
|
Zayıflamak için Ayurveda
Sağlıksız beslenme sonucu ortaya çıkan aşırı kilo alma, Türk toplumunun tüm kesimlerini ilgilendirdiği gibi dünyanın da önemli sorunlarından biri. Yaşanan yoğun strese ve sıkıntıya bağlı yemek yeme, sağlıklı bir bedene sahip olma olasılığını ortadan kaldırıyor. 21. yüzyılın bu en büyük problemi zayıflama ve strese binlerce yıl öncesine dayanan bir tıp dalı olan Ayurveda, çare buluyor. Ayurveda, binlerce yıl öncesine dayanan, Hindistan kökenli en eski tıp sistemlerinden biri. Kelime anlamı "yaşam bilgisi" olarak tanımlanan Ayurveda'nın amacı hastalıkları ve bozuklukları vücuttan atmak. Ayurveda hekimi olan Dr. Ender Saraç, "Sağlıklı Zayıflamanın Yolları" adlı bir kitap çıkardı. Saraç kitabında, Ayurveda yöntemiyle doğru şekilde zayıflamanın yollarını ve zayıflarken sadece kilo kaybetmeyi değil, mevcut kilonun sağlıklı yapıtaşlarından ve hücrelerden oluşmasına özen göstermemiz gerektiğini anlatıyor. Ayurveda da yiyecek ve içecekler, onların tadı ve kokusunun önemine değinen Saraç, birçok kimsenin 5 duyunun 5'inin de, genel sağlıkta ne kadar etkili olduğunu farketmediğini yazıyor. Dr. Ender Saraç bu etkinin oluşumunu şöyle açıklıyor: "Koku duyumuz, kokuyu algıladığı anda elektriksel bir iletişimle iştah merkezi üzerine mesajlar gönderir. Kokuya göre de iştahımız açılır veya kapanır. İştahı kesmek için çeşitli kokular vardır. Lakin iştah kesici kokular dendiğinde aklımıza kötü kokular gelir. Aslında iştah keseci kokuların hepsi sevimsiz değildir. Bunların arasında bızı özel etkiye sanip, nane, yeşil elma ve zerdeçal gibi kokular da var." YEDİĞİMİZE GÖRE ŞEKİL ALIYORUZ İnsanların yedikleri yiyeceklere göre şekil aldığını iddia eden Saraç, spordan, güneş ışığından faydalanarak sebze ve meyve yiyerek zayıflamaya çalışmanın daha problemsiz ve başarılı olacağını ifade ediyor. Dr. Ender Saraç, bizlere, diyet yaparken hayati önem taşıyan bazı minarellerin doğal yolla dışarıdan alınıp ve bol su içilmesini tavsiye ediyor. Dr. Saraç, aynı zamanda şu önerilerde bulunuyor: "zayıflarken mutlaka çeşitli egzersizler yapmalısınız. Unutmamalı ki hiçbir diyet yalnızca beslenmeyi keserek etkili olamaz. Zayıflamaya yardımcı diğer bir etken ise masajdır. Çünkü masaj vücuttaki kan dolaşımını harekete geçirerek fazla yağları eritiyor. Yalnız, masaj yaptırmadan önce masaj yapacak kişinin etrafına yaydığı elektiriğin pozitif olup olmadığına dikkat edin." ORTAM ÖNEMLİ Ayakta atıştırmanın, diyeti olumsuz etkileyeceğini belirten Saraç, yemek yenen ortamında en az yemekler kadar önemli olduğuna değiniyor. Dr. Erder Saraç, bu önemi de şöyle anlatıyor: "Yemek yediğimiz ortam ne kadar iştah kabartıcı olursa iştahımız da o kadar açılır. Diyet yapan insanların yemeğe konsantre olup ve her lokmayı yavaş yavaş çiğneyerek yemeleri gerekir. Mümkün olduğu kadar çok fazla yemek yiyenlerle bir arada yemek yememeye çalışın. Bu, sizin iştahınızın artmasına sebep olacaktır." Dr. Saraç, önemli bir noktanında stresle başa çıkmak olduğunu vurguluyor. Stresin ağız yoluyla tatmin ihtiyacını ön plana çıkarıp, kişiye yemek yeme hissi vereceğini yazan Dr. Ender, "yemek yediğinde rahatladığını hisseden kişi daha da rahatlamak için fazla yiyecektir" diyor. Saraç, yoğun stres yaşayan kişiye, Ayurveda'daki tedavi ve dinlenme amaçlı Gandarva Veda müziklerini dinlemeyi, dua etmeyi, yoga egzersizleri yapmayı ve nefes teknikleri kullanmayı tavsiye ediyor. ANANAS SALATASI Malzeme: 150 gr taze ananas, 1/4 çay kaşığı nar ekşisi, 75-100 gr taze dilpeyniri veya mozzarella veya lor, yeşillik (roka, tere, marul, dereotu, vb), 2-3 çay kaşığı sızma zeytinyağı, 2 çay kaşığı limon, 1 çorba kaşığı kruton veya kepekli peksimet. Yapılışı: Ananaslar parmak büyüklüğünde kesilir. Yeşillikler irice doğranır. Nar ekşisi, limon ve zeytinyağı ayrı bir kapta karıştırılarak bu karışımın üzerine dökülür. Dilpeyniri veya mozzarella veya lor dilimlenerek salatanın üzerine serpiştirilir. (Vitamini boldur, yağ oranı düşüktür.) FESLEĞENLİ KABAK ÇORBASI
Malzeme: 1kg kabak, 1 yemek kaşığı sade yağ, 1 demet maydanoz, 1 demet fesleğen, 2-3 yemek kaşığı krema, tuz, karabiber. Yapılışı: Kabaklar yıkanır ve doğranır. Çorba tenceresinde sade yağla 10dk çevrilir. Sıcak su, tuz, karabiber eklenir. Kabaklar yumuşayınca maydanoz ve fesleğen eklenir ve hemen ateşten alınır. Mikserden geçirilir ve taze krema eklenir. Birkaç taze fesleğen yaprağıyla süslenerek servis yapılır.
|
|
|
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv Bilişim| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür |
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © ALL RIGHTS RESERVED |