AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Irak'ı Israil vuruyor

ABD, Irak savaşında İsrail yapımı geliştirilmiş füzeleri kullanıyor. Arap ülkelerinin tepkisini çekmemek için israil'i savaşın dışında tuttuğunu belirten ABD'nin kullandığı pilotsuz uçaklar da İsrail yapımı.

ABD Başkanı George W. Bush'un, Arap ülkelerinin tepkisini çekmemek amacıyla İsrail'in Irak savaşı dışında kalmasını istemesine karşın Amerikalılar Irak'a karşı savaşta İsrail tarafından geliştirilmiş teknolojiden vazgeçemiyorlar. Amerikan ordusunun Irak savaşında kullandığı İsrail teknolojisine dayalı sistemler arasında, kara kuvvetlerinin yararlandığı pilotsuz küçük uçaklardan deniz kuvvetlerinin elindeki Harrier uçaklarının hedef bulma sistemlerine ve hava kuvvetlerinin F-15 uçaklarının yakıt depolarına kadar kadar pekçok sistem yer alıyor.

İsrail yapısı füzeler

Uzmanlar, Amerikan uçaklarının İsrail yapısı füzeler kullandıklarını da belirttiler. Iraklı yetkililer bir süre önce "yıkıntılar arasında İsrail yapısı füze ve roket parçalarına rastladıklarını" belirterek, "İsrail'in savaşa karıştığını" öne sürmüşlerdi. "Jane's Defense Weekly" dergisi de, İsrail'in askeri teknoloji geliştirme açısından Rusya'nın bile önüne geçtiğini ve tüm dünyada 3. sırada geldiğini yazdı.

İsrail yapısı silahların benzerlerinden çok daha üstün olduğu ve fiyatlarının makul seviyede bulunduğu ifade ediliyor. Amerikan B-52 bombardıman uçaklarının kullandıkları silahlar arasında, İsrail yapısı "Popeye" füzeleri de bulunuyor. Havadan-yere atılan bu füzeler, İsrail hükümetinin kısmen ortak olduğu "Rafael" şirketince üretiliyor.

Amerikan ordusunun elindeki Hunter insansız hava aracının da "İsrael Aircraft İnd." firmasınca geliştirildiği kaydedildi. Bu araç özellikle tankları vurmakta kullanılıyor. Amerikan "Bradley" tanklarında kullanılan bilgisayarların da İsrail "Elbit Systems" firmasınca üretildiği kaydedildi.

Tankların koruyucu zırhının ise yine "Rafael" firmasınca yapıldığı bildiriliyor. Yine Rafael tarafından tasarlanan nokta atışı yapma kapasitesine sahip hedef bulma aygıtlarının da AV-8B Harrier, F-15 ve F-16 uçaklarına monte edildiği ifade edildi.

Amerikan Comanche helikopterlerindeki laser hedef bulma mekanizmalarıyla çok-başlıklı roketatarlar ve havanların da İsrail malı oldukları kaydediliyor. Bu silahların, İsrail firmalarının ABD'deki yan kuruluşlarınca üretildikleri öğrenildi.

YARALI AMERİKAN ASKERLERİ ALMANYA'YA TAŞINIYOR- Irak'ta yaralanan Amerikalı askerler tedavi için Almanya ve Kıbrıs'a götürüldü. C-141 askeri uçakla Almanya'nın güney batısındaki Ramstein ABD Hava üssüne götürülenen onlarca ABD askeri burada tedavi altına alındı. Irak'tan Kıbrıs'a gelen ilk yaralı grubunun, Kıbrıs'taki İngiliz Hava Üssü'ndeki askeri hastaneden tahliye edildiği bildirildi. Son 12 saat içinde 2 İngiliz askerinin, tıbbi yardım için Akrotiri'ye geldiğini, tedavilerinin yapılmasının ardından ülkelerine gönderildiğini ifade etti. Kaynaklar, eğitim sırasında yaralanan onlarca İngiliz askerinin Akrotiri'de halen tedavi görmekte olduğunu, bunlardan bazılarının kemik kırıkları olduğunu, bir tane de zatürree vakası bulunduğu ifade etti.



25 Mart 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED