AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Beraberlik zamanı

Irak savaşında Türkiye'nin tavrını değerlendiren MÜSİAD Başkanı Bayramoğlu, "Paniklemeye gerek yoktur, zaman birlik ve beraberlik içerisinde bulunulması zamanıdır" dedi.

Türkiye'nin içerisinde bulunduğu sıkıntılı dönemin atlatılabilecek nitelikte olduğunu belirten Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ali Bayramoğlu, "Piyasalarda aşırı dalgalanmalara yol açacak yeni bir gelişme yok. Türkiye'nin Irak politikası özü itibariyle doğru. Türkiye'nin üç kuruş için meşru olmayan bir savaşı desteklemesi beklenemezdi. Sayın Başbakan'ın ULUSA SESLENİŞ konuşmasında, devletin, başta hükümet olmak üzere tüm organlarıyla savaşla ilgili önlemleri aldığı belirtilmiştir. Türk milleti sıkıntıların nasıl atlatılacağını bilen bir millettir. Paniklemeye gerek yoktur, zaman birlik ve beraberlik içerisinde bulunulması zamanıdır" dedi.

Kraldan fazla kralcılığa gerek yok

Savaş lobisinin etkisinde kalarak hareket eden bazı kesimlerle, bu savaş dönemini haksız kazançlarını artırmada aracı olarak gören rantiyeci spekülatörlerin, hükümete aşırı bir şekilde yüklendiğini belirten Bayramoğlu, Türkiye'nin menfaatlerini değil de ABD'nin menfaatini gözettiklerini çağrıştıran bir şekilde kraldan fazla kralcı bir tavra büründüklerini söyledi.

Bayramoğlu "Bu kesimlerin asıl niyeti Türkiye'nin Irak savaşına bir şekilde dahil olmasını sağlamaktır. Bunun için borsa, döviz ve faizleri araç olarak kullanıyorlar. Hükümet ve Merkez Bankası kararlılıkla bu spekülatörlerin üstüne gitmelidir Dün Sayın Başbakan'ın 'Ulusa Sesleniş' konuşması iyi olmuştur. Bu dönemde hükümetin gösterdiği kararlılık ve müdahalelerle varlığını hissettirmesi gerekir" dedi.

ASKON: Savaşı moral kazanacak

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, "Bu istenmeyen savaşın aslında galibi olmayacaktır, ancak en avantajlı çıkanlar sadece, moralini sağlam tutmayı becerenler olacaktır" dedi.

Yazılı bir açıklamada şöyle denildi; "Bizim gibi birinci önceliği ekonomi olan ülkelerin, savaş psikolojisi ile vakit kaybetmesi çok büyük zararlara yol açacaktır. Şu anda bizler ekonomik savaşımızı vermeye devam etmemiz gerekir. Moralini ve heyecanın sağlam tutanlar kesinlikle galip geleceklerdir."

BM Barış Gücü acilen oluşturulsun

Irak savaşı ile insanlığın büyük çabalarla oluşturduğu uluslararası hukuk ilkeleri ile buna bağlı olarak doğan Birleşmiş Milletler, NATO, Avrupa Birliği, Arap Birliği gibi uluslararası kuruluşların büyük yara aldığını söyleyen Ali Bayramoğlu, " Hem haksız bir savaşın durdurulması, hem de bu ilkeler ile kuruluşlara tekrar işlerlik ve itibar kazandırmak için, bu savaşı onaylamayan Türkiye, Almanya, Fransa, Rusya ve Çin gibi ülkeler biraraya gelerek barışın tesisi için çalışmalıdır. Bunun için BM Barış Gücü oluşturularak savaşa müdahale edilmelidir" şeklinde konuştu.

 
Kredi kuruluşları Erdoğan'a güveniyor
Rating kuruluşu S&P ile IMF Türkiye Temsilcisi Odd Per Brekk, Başbakan Erdoğan'ın ekonomi politikasına dair taahhütlerini memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.
Dışa bağımlılıktan hızla kurtulmak şart
ABD ile yapılan müzakerelerden ders alındığını belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, figüran olmamak için dış yardıma bağımlı olmaktan hızla kurtulmak gerektiğini söyledi.
Hükümet savaş tedbirleri aldı
Irak savaşı için Bakanlar Kurulu'nda alınan 7 maddelik tedbirler arasında sıkı nakit yönetimi, kamu alacaklarının affedilmemesi ve TEKEL'in özelleştirme kararının ÖYK'ya sunulması yer alıyor.
Vergide sistem değişiyor
Vergi sistemini yeniden düzenleyen ve vergileme ile ilgili yükümlülükleri değiştiren yasa tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
Vergi barışında uzatma olmayacak
Vergi barışı ile gelir vergisinde beyanname verme ve verginin ilk taksidini ödeme döneminde son 8 güne girildi.
Nüfusun sadece
% 29'unun işi var

Türkiye istihdamın nüfusa oranı açısından, 49 ülke içinde 48'inci sırada yer aldı.
THY'den Doğu seferlerine ara
Ticarî nedenlerden dolayı Ağrı, Erzincan, Batman ve Muş seferleri 29 Mart 2003 tarihine kadar durduruldu.
Borsa yüzde 5 kayıpla başladı
Belirsizlikler yüzünden haftaya kötü başlayan borsa yüzde 5 kayıp yaşanırken faizler 5 puan arttı. Dolar 1 milyon 750 bin liraya çıktı.
25 Mart 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED