AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

T E L E V İ Z Y O N
İngiliz kaşığıyla Türk çorbası içilmez!

Eurovision Şarkı Yarışması'na gidecek sanatçının 'atama'yla tayin edilmesi ve şarkının İngilizce seslendirilecek olmasına gösterilen tepkiler büyüyor

Eurovision şarkı yarışmasına bu yıl İngilizce sözlü bir şarkıyla katılmamız ve yarışma öncesinde Türkiye finalinin yapılmamış olmasına gösterilen tepkiler büyüyor. Sezen Cumhur Önal, Türkiye'yi temsil edecek şarkının İngilizce seslendirilmesine, "İngiliz ve Amerikan kaşığıyla Türk çorbası içilmez" şeklinde tepki koyarken, Türk Hafif Müziği'nin son 45 senesini kapsayan bir zaman dilimi içerisinde TRT ile mecburi bir ilişkisi olan Özdemir Erdoğan da, TRT'nin Eurovizyon Şarkı Yarışması konusunda hiçbir zaman düzgün strateji geliştiremediğine dikkat çekiyor.

Hayat memat meselesi...

Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından 48 yıldır düzenlenmekte olan Eurovisiyon Şarkı Yarışması, bu yıl 26 ülkenin katılımıyla Letonya'nın Riga kentinde yapılacak. Şimdilerde popülaritesini kaybetmiş olan yarışma, bir zamanlar Türkiye için hayat memat meselesi haline getirilir, adayımız sıralamada beklenen yerleri alamadıkça gerginlik yaşar, öfkemiz yükselirdi.

Bu arada farklı stratejiler deneyerek Petrol ve Opera gibi şarkılarla yarışmaya katılarak komik durumlara da düşerdik. Yarışmada, dereceye girmekten çok, tanıtımın önemli olduğunu unuturduk çünkü. Tam yarışmanın amacını öğrendik derken, TRT'nin yeni uygulamasıyla tartışma tekrar başlayıverdi.

"Bu iş seçimle olmaz!"

Yarışmada mutlaka derece almamız gerektiğini düşünenler 'seçim ve jüriyle bu işin olmayacağını', batılıların bizi anlaması için de yarışmaya katılacağımız şarkı sözlerinin 'melodi açısından çok daha iyi bir dil' (!) olan 'İngilizce'yle olması gerektiğine karar verdi.

25. kez katıldığımız yarışmada Türkiye'yi, Yücel Yener'in atadığı Sertap Erener "Everyway I Can" adlı şarkıyla temsil edecekti. Şarkının sözlerinin İngilizce olması ve yarışma öncesinde Türkiye finalinin yapılmamış olması eleştirilere neden oldu.

İlk tepki Türk Dil Kurumu'ndan gelirken, POPSAV Genel Başkanı Hakan Peker bir basın toplantısı düzenleyerek, hem şarkının İngilizce seslendirilmesine, hem de seçim şekline karşı olduklarını açıklamıştı. Ve ilerleyen günlerde eleştiri sesleri giderek yükseldi.

TRT'nin yaptığı kanıma dokunuyor

Konuyla ilgili en sert tepkiyi ortaya koyan isimlerden biri olan Sezen Cumhur Önal, adı Türkiye ile başlayan TRT'nin İngilizce bir şarkıyla yarışmaya katılmasının kanına dokunduğunu söylüyor. "İngiliz ve Amerikan kaşığıyla Türk çorbası içilmez" diyen Önal, "Amaç batılılara şirin görünmekse, o zaman folklor yarışmasına da Çarliston'la gidelim daha modern ve daha batılı oluruz" diyor.

Şarkının klibinin Topkapı Sarayı'nda çekilmesini de eleştiren Önal, "Bu şarkı Türkiye'yi temsil edemez. Topkapı Sarayı'nda çekecekleri filmi de klibi de gitsinler Buckingham'da çeksinler" şeklinde konuşuyor. Seçim şeklinin atamayla yapılmasını da antidemokratik bulduğunu ifade eden Sezen Cumhur Önal, yüzlerce besteci ve şarkıcının hakkının 10 kişinin eline verilemeyeceğini kaydediyor.

TRT, hiç düzgün strateji geliştiremedi

Özdemir Erdoğan, şarkının sözlerinden çok seçim şekli üzerinde duruyor ve TRT'yi ağır bir dille eleştiriyor. Eurovision şarkı yarışmaları konusunda TRT'nin hiç düzgün strateji belirleyemediğine dikkat çeken sanatçı, şimdi de tepeden inme bir kararla Sertap Erener'in seçilmiş olmasını popülist bir karar olarak değerlendiriyor.

Türkiye'deki müzik gelişmeleri açısından talihsizlik olarak gördüğü TRT'nin yöntemlerine alışkın olduğunu söyleyen Erdoğan, bütün bunların da adam kayırmacılıktan kaynaklandığını ifade ediyor.

TRT'nin kendisine sunulan imkanları hep kötü değerlendirdiğine dikkat çekiyor Erdoğan ve bu kurumun elinde her ay milyarlarca lira para ödediği TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası'nın Eurovision'da değerlendirilebileceğini söylüyor.

  • MUSTAFA NİZAMOĞLU

  •  
    Ne mafya, ne ağa! Bekarlar geliyor
    Ekrandaki sit-com dizilere bir yenisi daha katıldı. Senaryosunu Uğur Uludağ'ın yazdığı, rejisini Şafak Bakkalbaşıoğlu'nun üstlendiği Bekarlar adlı dizide Sümer Tilmaç, Pelin Körmükçü, Yosi Mizrahi, Deniz Pulaş ve Binnur Kaya gibi isimler rol alıyor. Senarist Uğur Uludağ, Bekarlar'ı 'alternatif dizi' olarak tanımlayarak, amaçlarının hem oyuncu kadrosu, hem de mizah tarzıyla ekrana mafya, ağa ve mahalle dizilerinden farklı bir hava getirmek olduğunu vurguluyor. Dört bekar arkadaşın başlarından geçen maceralarla, aralarındaki komik çatışmaları anlatan Bekarlar, Show TV'de ekrana gelecek. Dizinin ilk birkaç bölümünde dünyaca ünlü bilardo ustası semih Saygıner de yer alıyor.
  • SEVDA ALKAN


    Şoray'da bol müzik, eğlence
    Şoray Uzun'un sunduğu Şoray'ın Altın Günü'ne bugün, fantazi müziğinin başarılı seslerinden Hamiyet ile yine aynı tarzda müzik yapar Erkan Yılmaz ve Latif Doğan konuk oluyor. Şarkıcıların en sevilen şarkıları seslendireceği programda Şoray Uzun'un ve Hala Gamze Gözalan'ın esprileri ve canlı telefon bağlantıları da yeralıyor.
    Kanal 7 / 13.30

    Türüt Show'da âşıklar atışıyor
    Ekranların sevilen eğlence programı Türüt Show'da bugün aşıklar atışıyor. Birbirinden değerli aşıklar türkülerle, atışmalarla izleyenlere müzik ziyafeti çekiyorlar. Aşıklar Nuri Çırağı, Selahattin Kozanoğlu, Zeki Erdalı ve Erol Ergani'nin konuk olacağı programda, aşıklar yörelerine ait türküleri seslendiriyor ve birbirleriyle atışıyorlar.
    Kanal 7 / 21.15

    Taş Fırın Dede, geri gelince...
    Çocuklar Duymasın'da, Haluk'un babası göz kontrolüne geliyor. Havuç ile bir olan dede Mustafa yine evdeki düzeni alt üst ediyor. Dede ile Havuç'un bozduğu tek şey düzen de değildir. Torunu ile top oynarken bozdukları TV'yi de tamir etmeye kalkınca işler içinden çıkılmaz hal alıyor. Diğer yandan Haluk ve Meltem yine tartışıp birbirlerine küserler.
    Atv / 20.30

    Melek'in rüyası gerçekleşince...
    Melek'te bugün, Rüstem Melek'in hamile olduğunu öğrenir. Melek beklemediği bir tepkiyle karşılaşır. Ferhan Fazilet'le evlenmek istediğini Osman'a açıklar. Osman bundan dolayı mutludur. Bekir ise ölmüştür. Melek rüyalarının gerçeğe dönüştüğünü görünce dehşete düşer. Sonunda Ferhat ve Fazilet evlenir.
    Show TV / 23.30
  • 25 Mart 2003
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED