AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

Yerli 'Bush'lar işbaşında

Irak operasyonu altıncı gününe girerken birinci tezkerenin reddinden itibaren gerginleşen ABD-Türkiye ilişkilerinde Türkiye içinden de Bush'un Ankara'ya bakışını yansıtan tuhaf sesler yükseliyor.

Bölgedeki dengeleri değiştirecek Irak operasyonu altıncı gününe girerken birinci tezkerenin reddinden itibaren giderek gerginleşen ABD-Türkiye ilişkilerinde Türkiye içinden de ABD Başkanı George W. Bush'un Ankara'ya bakışını yansıtan tuhaf sesler yükseliyor.

Gazeteci, yazar, stratejist, askeri uzman, politik yorumcu ve ekonomist etiketleri ile televizyonlarda boy gösteren ve gazetelere demeç veren bazı isimler, Türkiye'nin politikalarıyla çatışan önerilerde bulunuyorlar.

ABD Başkanı Bush'un, "Türkiye'nin Kuzey Irak'taki askeri varlığına ilişkin tavırlarının ne olacağıyla" ilgili bir soru üzerine, "Türkiye'nin Kuzey Irak'a girmesini beklemediğimizi söyledik. Bunu Türk yetkililerle yaptığımız görüşmelerde netleştirdik. Kuzey Irak'a girmeleri konusunda bir bahane oluşmaması için de Kürtler'le çalıştığımızı söyledik" yanıtını vererek, ABD'nin Kuzey Irak'ta güvenliğin tesisi için bölge ülkelerinden hiçbiriyle işbirliğine gitmeyeceğini ortaya koydu.

Bush'un yalnızca Türkiye'ye değil, bölgedeki diğer ülkelere bakışını özetleyen bu yaklaşım, televizyonlarda pek çok stratejist ve yorumcu tarafından dile getiriliyordu.

Bush gibi düşünenler

Yorumcular, ekonomik yardım paketinin geri çekilmesine neden olacağı için birinci tezkerenin reddi sürecinde iktidar ve muhalefet partisi üyelerini eleştirirken, ABD'ye yalnızca Türk hava sahasını kullanma izni veren ikinci tezkerenin kabulünde de geç kalındığı ve 'Türkiye'nin treni kaçırdığı' yorumunu yaptılar. İkinci tezkerenin birinci tezkerenin aksine karadan asker sevkiyatını öngören bir madde içermediğini görmezden gelen yorumcular, "Yirmi gün arayla verilen iki ayrı karar Türk-ABD ilişkilerini zora soktu" dediler. Bu yorumcuların tezkerenin Türkiye için daha fazla önem taşıyan bölümünü oluşturan 'Kuzey Irak'a asker sevkedilmesi' konusuna karşı çıkarken, birinci tezkerenin ABD yararına olan maddelerini yerinde bulmaları göze çarptı.

Bazı yazarlar da tezkerenin reddinin Washington'da yarattığı hayal kırıklığına vurgu yaparak, "Türkiye'nin tarihi bir fırsatı kaçırdığı" tezini işlemeye çalışıyor.

  • HABER MERKEZİ

  •  
    Düşen bombalar köylüleri korkuttu
    Şanlıurfa'nın iki ayrı köyüne yarım saat arayla düşen iki bomba, Ayaklı ve Ağveren köylülerine korku dolu saatler yaşattı. Düşen bombaların türü, uzman ekipler inceleme yaptıktan sonra açıklanacak.
    'Dön' emrini alınca dönecekler
    ABD, Nusaybin'deki askeri görevlilerini geri çekerken, Mardin ve Kızıltepe'deki ABD'liler "dönüş emrini" bekliyor.
    Son 24 saatte 62 Iraklı öldü
    Irak Enformasyon Bakanı, ABD ve İngiltere'nin bombardımanı nedeniyle son 24 saatte 62 Iraklının öldüğünü, 400 kadar kişinin yaralandığını belirtti.
    Bunlar esir değil mi ?
    Iraklı esirlerin fotoğraflarını çarşaf çarşaf yayınlayan ABD, sıra kendi esirlerine gelince Cenevre Sözleşmesi'ni hatırladı.
    Utanmalısın Mr. Bush
    Bush, Oscar töreninde sanatçıların sert tepkilerine hedef oldu. En iyi belgesel film ödülünü alan Michael Moore, "Bu savaşa karşıyız, Mr. Bush utanmalısın" dedi. Adrien Brody ise barış için dua edilmesi çağrısında bulundu.
    Aydın: Yılmaz istifa etmedi emekli oldu
    Kar ve soğuk yüzünden eğitime yine ara verildi
    Bediüzzaman'a şiir gibi albüm
    25 Mart 2003
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED