AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Nasırıye'ye saplandılar

Şiddetli çatışmaların yaşandığı Nasırıye'nin hemen dışında saplanıp kalan Amerikan askerlerihareket edemiyor. Şiddetli çatışmaların yaşandığı Nasırıye'de 25 Amerikan askeri öldürüldü.

Amerikan deniz piyadelerinin, Bağdat'a ulaşmak için aşmak zorunda oldukları ikinci yol olan Nasırıye kenti dışında hala bekledikleri bildirildi. Askerlerle birlikte olan Reuters muhabiri Sean Maguire, deniz piyadelerinin bulundukları yere saplanıp kaldıklarını, Fırat üzerindeki Nasıriye köprülerinden savaşarak geçmek ya da şehrin etrafından dolaşmak konusunda kararsız kaldıklarını söyledi. Maguire, "Nasıriye'yi uzaktan görebiliyoruz, ancak hareket edemiyoruz. Komutanlar, ne yapmamız gerektiğini düşünüyorlar. Birlikte olduğumuz tüm alay buraya saplanıp kaldı" dedi. Nasıriye'de 25 Amerikan ve İngiliz askerinin öldürüldüğü açıklanmıştı.

Kuzeyde püskürtüldüler

Irak Enformasyon Bakanı Muhammed es-Sahaf, Kerkük yakınlarında ve güneydeki Necef ve Kerbela'da, Amerikan birliklerinin çekilmek zorunda bırakıldıklarını belirtti. Es Sahaf, "Önceki gün Necef ve Kerbela'ya asker indirmeye çalıştılar ve kaçtılar" dedi.

6 savaş gemisi Körfez yolunda

ABD'ye ait 6 savaş gemisinin, dün Süveyş Kanalı'ndan geçerek Körfez'e yöneldiği bildirildi. Gemilerin, MV Cape Trinity, Cape Wrath, Cape Domingo, Cape Kennedy, Cape Victory ve Cape Ray olduğu belirtildi.Tank destekli Kuveyt birliklerinin, Irak sınırına konuşlanmaya başladığı bildirildi. Sınırın Kuveyt tarafındaki AFP muhabiri, adının açıklanmasını istemeyen Kuveytli askeri yetkilinin, "Kuveyt, 50 tank desteğindeki 2 taburu, sınıra konuşlandırma kararı aldı" dediğini söyledi.

Yoğun çatışma yaşanıyor

Irak'ın güneyindeki Nasırıye kasabasını ele geçiremeyen Amerikan birlikleriyle Irak kuvvetleri arasındaki çatışmalar gece boyunca sürdü. Bir türlü kasabayı düşüremeyen Amerikan kuvvetleri, gece boyunca ve sabah saatlerinde Irak mevzilerini havadan ateş altına aldı. ABD ordusu, bölgeye takviye birlikleri gönderdi. Takviye kuvvetleri arasında Apaçi ve Huey helikopterleri de var. Siperler kazılan Bağdat'ın hemen dışında ham petrol yakılıyor. Çıkan dumanlar şehrin üstünü kaplarken, Amerikan ve İngiliz savaş uçuklarının alçak irtifadan uçmasını ve Irak uçaksavarlarına hedef olmasını amaçladığı belirtiliyor.

19 İngiliz askeri kayıp

Irak savaşında ilk defa bir İngiliz askerinin öldüğü doğrulanırken, ölü ve kayıp İngiliz askerlerinin sayısı da 19'a yükseldi. Savaşın 5. gününde ölü ve kayıp sayılarının 19 olduğunu açıklayan İngilizler, 1991 Körfez savaşı sırasında toplam 24 asker kaybetmişti. Irak'ın güneyinde dün 2 İngiliz askerinin kaybolduğu, Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait 2 pilotunsa Tornado tipi uçaklarının Pazar günü Amerikan askerlerince yanlışlıkla vurulması sonucu öldüğü belirtilmişti. Cuma ve Cumartesi günleri de helikopter kazalarında 14 İngiliz askeri ölmüştü.

Bağdat'a en ağır bombardıman

Bağdat'a, dün, savaş başladığından bu yana en ağır bombardıman yapılıyor.Gün içinde yalnızca 16:00-19:00 saatleri arasında 3 saat bombalamanın kesildiği Bağdat'ta, sabahtan beri 30'dan fazla patlama oldu. TSİ 11:30'da meydana gelen bombardımanda, Bağdat'ın merkezinde bulunan Ragıba Hatun semtinde bazı konutlar yıkılırken, 5 sivil öldü, 24 sivil yaralandı.Bağdat'ın doğusunda bulunan ve gecekonduların bulunduğu en yoksul semtlerden Sebii Kusr'a (Yedi Saray) sabah Amerikan ve İngiliz güçlerinin attığı füze saldırısında 20 sivil yaralandı. Yaralılar, El Tavra Saddam Hastanesi'ne götürüldü.Kentteki evlerin kapı ve camlarını sarsacak şiddette olan bu geceki patlamaların yarattığı hasar ya da can kaybı henüz bilinmiyor. Bağdat'ın 355 kilometre güneyinde bulunan Basra'da çarpışmalar ve hava saldırıları sürerken, kentte hala su ve elektrik bulunmuyor. Bu arada, kuzeydeki Musul'da da patlamalar meydana geliyor.

Ölümü bekleyen çocuklar...

Bütün savaşlarda olduğu gibi Amerika'nın Irak'a saldırısından da en fazla etkilenen çocuklar oldu. Bu iki çocuk şehirlerinin bombalanışını korku ve endişe dolu bakışlarla pencereden böyle izledi.

 
Irak'ı Israil vuruyor
ABD, Irak savaşında İsrail yapımı geliştirilmiş füzeleri kullanıyor. Arap ülkelerinin tepkisini çekmemek için israil'i savaşın dışında tuttuğunu belirten ABD'nin kullandığı pilotsuz uçaklar da İsrail yapımı.
Saddam'dan direniş çağrısı
Irak halkını ve ordusunu sabırla direnişe çağıran Saddam Hüseyin, Amerikan ve İngiliz birliklerinin "çıkmaza" düştüklerini belirterek, "zafer bizim olacak" dedi.
72 yaşındaki çiftçi Apache düşürdü
72 yaşındaki Iraklı bir çiftçi yarı otomatik tüfeğiyle Amerikan Apache helikopterini düşürdü.
ABD'nin 'akıllı' füzeleri yolcu otobüsünü vurdu
İran ve Türkiye topraklarına düşen füzelerin ardından, dün Amerikan füzesi Suriye'de bir yolcu otobüsünü vurdu, 5 kişi öldü.
Kuzey cephesinin yokluğu Amerika'yı zora soktu
Ensar'a iki cepheden saldırı
Irak'ın güneyinde büyük bir direnişle karşılaşan ABD, bu kez kuzeyden Irak'a saldırılarını artırdı. ABD'nin kuzeydeki saldırılarının Ensar el-İslam grubuna yönelik olduğu, Ensar el-İslam grubu ile ABD güçleri arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı bildirildi. Süleymaniye ve Erbil'in güneyindeki çatışmalarda KYP ve KDP'nin de destek verdiği ifade edildi. ABD güçlerinin, Ensar el-İslam'a yönelik saldırılarını havadan ve karadan devam ettirdikleri açıklandı. Hurmat Sarmal ve Gerdi Go bölgesinde de çatışmaların sürdüğü belirtildi.
25 Mart 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED