AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

Herkes Bush'luk yaparsa

Irak savaşında ABD'nin BM'yi devre dışı bırakması, tüm dünyanın bir işgal alanına dönüşmesi tehlikesini doğurdu. BM kararı olmaksızın her güçlü devlet, göz koyduğu zayıf ülkeleri işgal edebilir.

Bush yönetimi Irak operasyonunu Birleşmiş Milletler'den onay almaksızın başlatırken, kuruluşundan beri ilk kez BM'nin bu derece devreden çıkarılmasıyla, tüm dünyanın bir işgal alanına dönüşmesi tehlikesi doğdu. Yeni Şafak'ın, tarihteki toprak ihlalleri, sömürgecilik faaliyetleri ve ülkelerin hala var olan toprak talepleriyle ilgili yaptığı araştırma, BM kararı olmaksızın dünyanın güçlü devletlerinin başka ülkeler üzerinde sonu gelmez bir istila faaliyetine girişebileceğini gösteriyor.

ABD, Rusya, Çin ve Japonya'nın yanısıra, Avrupa'daki, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi siyasi, ekonomik ve askeri bakımdan güçlü ülkelerle, kendi bölgelerinde yerel güçleri bulunan kimi küçük ülkelerin, kendi çıkarları açısından gerekli görmeleri halinde, doğal zenginlikleri veya stratejik konumları nedeniyle daha zayıf ülkeleri işgal etmeleri halinde, dünyanın nasıl bir kaosa sürükleneceği açıkça görülüyor.

ABD'nin uluslararası hukuku çiğneyen tutumunun örnek alınması halinde dünyayı savaş alanına dönüştürecek olası tablo şöyle:

RUSYA: Rusya'nın, Ağustos 1968'de girdiği Çekoslavakya ve Aralık 1979'da işgal ettiği Afganistan gibi ülkelere yeniden girmesi mümkün. Rusya'nın SSCB'den ayrılan ülkelerle ilgili hesabı da bulunuyor.

SIRBİSTAN: Sırbistan Parlamentosu, 1990'da kabul ettiği yeni anayasa ile Kosova ve Voyvadina'ya belirli bir özerklik tanımış, ancak bu iki eyaleti ilhak yetkisi de almıştı.

Uzakdoğu birbirine girer

ÇİN: Çin'in işgal edeceği ülkelerin başında Tayvan geliyor. ABD ile Çin arasındaki diplomatik ilişkiler Çin'in ilhaktan vazgeçmesi üzerine 1 Ocak 1979'da başlayabilmişti.

JAPONYA: Japonya, 1910'da işgal ettiği Kore'ye girebilir, 1931'de uğruna Rusya ile savaştığı Mançurya'yı almak isteyebilir.

MALEZYA: Malezya Pasifik Okyanusu'daki bazı adaları ve Singapur'u işgal edebilir. (Singapur Adası, Malezya için eskiden beri stratejik bir öneme sahip.)

HİNDİSTAN: Hindistan ve Pakistan, Keşmir yüzünden kapışabilir. (Müslümanların çoğunlukta olduğu bölgeler Pakistan'a, diğer bölgeler Hindistan'a kalacaktı. Fakat Hindistan, İngilizler'in de desteğiyle, Keşmir'i Pakistan'a bırakmak istemedi. Hindistan, 1952'de BM'nin 'Keşmir'de referandum yapılması' kararını ise uygulamadı.)

Yunanistan'ın da emelleri var

YUNANİSTAN: Yunanistan, Arnavutluk ve Makedonya'yı işgal edebilir. (Makedonya'yı tanımayan Yunanistan, AB'ye de baskı yaptı; ancak, AB Makedonya'yı tanıdı.)

ERMENİSTAN: Ermenistan Karabağ işgalini sürdürebilir. (Ermenistan halen Azerbaycan topraklarını işgal altında tutuyor.)

Meksika'nın gözü Teksas'ta

MEKSİKA: Meksika, daha önce ABD'ye kaptırdığı George W. Bush'un memleketi Texas'ı yeniden işgal edebilir. Ya da Teksas, Meksika'nın desteğiyle bağımsızlığını ilan edebilir. (Texas, 1836'da Meksika'dan bağımsızlığını kazanmış, ancak ABD 1845'te Teksas, California ve New Mexico'yu ilhak etmişti. 7 Nisan 1997'de bir grup Teksaslı, Texas Cumhuriyeti'nin kurulduğunu ilan etti. Ancak polis isyanı bastırdı.)

ARJANTİN: Arjantin, kıyılarına yakın olan İngiltere'ye ait Falkland Adaları'na çıkabilir. (Nisan 1982'de Arjantin, Falkland Adaları'na çıkmış, ancak İngiltere savaş gemilerini göndererek, adayı geri almıştı.)

İran da kuzeye yönelebilir

IRAK: Irak yeniden Kuveyt'i işgal edebilir. (Saddam Hüseyin 1 Ağustos 1990 gecesi Kuveyt'i işgal etmiş, ABD ve İngiltere, BM onayıyla yapılan askeri operasyonla Kuveyt'i kurtarmıştı.)

İRAN: İran, Bahreyn'i ve Azerbaycan'ı işgal edebilir. (Bahreyn, İngiltere'nin desteğiyle 1970'lerin başlarında bağımsızlığını ilan etti. Amerikan ve İngiliz baskısı altında kalan dönemin Şah rejimi, adanın bağımsızlığına tolerans gösterdi. Bahreyn, Körfez'deki stratejik konumuyla Suudi Arabistan'ın da ilgisini çeken bir ülke. İran'ın Azerbaycan'la olan geriliminin kilit noktasını ise Hazar Denizi ile ilgili anlaşmazlık oluşturuyor.)

Türkiye'ye de ilhak hakkı doğar

Türkiye Kıbrıs'ı ele geçirip 12 Adaları alabilir, Batı Trakya'ya girebilir ve Musul-Kerkük'e inebilir. (Rodos ve 12 ada, 1. Dünya Savaşı sonunda Yunanistan'da kalmıştı. Yunanistan, Lozan Anlaşması ile silahsızlandırılmış olan 12 Adalar ve Batı Trakya'ya asker yığdı. Türkiye Yunanistan'ı uyardı. 1984 Ağustos'unda Yunanistan, Limni'yi silahlandırmak istedi, ancak NATO'da destek bulamadı. 1987 Mart'ında savaşın eşiğine gelindi, ancak Başbakan Turgut Özal'ın çabalarıyla kriz aşıldı. Musul ve Kerkük ise misak-ı Milli sınırları içinde bulunmasına rağmen İngilizlerin baskısıyla Türkiye'ye dahil edilememişti.)

İsrail yine Mısır'a yönelebilir

İsrail, Mısır'a ait Sina Çölü'nü yeniden işgal edebilir. Ürdün'ü kendi topraklarına katmak isteyebilir. (İsrail işgal ettiği Sina Çölü'nden 26 Nisan 1982'de çekildi, ancak Batı Şeria ve Gazze'den çekilmedi. Bağımsız Filistin Devleti'ni sürekli engelleyen İsrail, 14 Aralık 1981'de Suriye'nin Golan Tepeleri'ni de işgal etti. BM Güvenlik Konseyi Kudüs gibi Golan Tepeleri'nin ilhakını da geçersiz saydı. Ancak hiçbir BM kararını dinlemeyen İsrail, 1982'de Lübnan'ı işgal etti. İsrail'in, Türkiye'nin bir kısmını da kapsayan 'Büyük İsrail' emeli bulunuyor.)

İspanya'nın da Afrika emeli var

İspanya; Batı Sahra, Fas ve Moritanya'yı işgal edebilir. (Batı Sahra sorunu, 20 Kasım 1975'te İspanya diktatörü Francisco Franco'nun ölümünden sonra onbinlerce Faslı ile Sahralının silahsız olarak İspanyol orduları üzerine yürümesinden sonra geçici bir süre için çözüldü. Yeşil Yürüyüş adı verilen bu yürüyüşten sonra İspanyol sömürgecileri 1976'da Sahara'nın yönetimini Fas ve Moritanya'ya devretti ve çekildi. Ancak Fas, daha sonra Mauritanya'yı kendi toprağı ilan etti. 1991'de olaya müdahale eden BM Genel Sekreteri Perez de CuÈllar'ın barış planı kabul edildi.)



25 Mart 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED