AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ
Görevde yükselme sınav sonucuna itiraz

İstanbul Gaziosmanpaşa Belediyesi Yazıişleri'nde çalışmaktayım. Girmiş olduğum görevde yükselme sınavı sonuçları açıklandı. 70 alınması gereken sınavdan 68.750 puan alarak başarısız sayıldım. Ben bu notu beklemiyordum. Bu sınav için yeniden incelenme talebi ile dava açabilir miyim?

Hem ÖSYM hem de MEB Ölçme ve Değerlendirme Merkezi'nce yapılan sınavlarda sınav sonrasında cevapların açıklanmaması tartışmalara neden olmaktadır. Sizin örneğinizde de görüldüğü üzere birçok kişi bu durumdan muzdariptir. Ancak, sınav sonrasında sınav soru ve cevaplarının açıklanarak şeffaflığın sağlanması varken bu iki kurumumuzun sınav soru ve cevaplarını yayınlamayarak prestij kaybına uğradığı açıktır.

Diğer taraftan, İl Özel İdareleri, Belediyeler ve İl Özel İdareleri ve Belediyelerin Kurdukları Birlik, Müessese ve İşletmeler İle Bunlara Bağlı Döner Sermayeli Kuruluşlardaki Memurların Görevde Yükselme Esaslarına Dair Yönetmeliğin, görevde yükselme sınavının şeklini düzenleyen 10'uncu maddesinde; "Görevde yükselme sınavı yazılı olarak yapılır. Bu sınav Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı'na veya Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Merkezi Başkanlığı'na yaptırılır" hükmü yer almaktadır. Ancak, hem bu Yönetmelikte hem de Genel Yönetmelik'te sınav sonrasına ilişkin itiraz düzenlenmiştir. Bu çerçevede Sınav Kurulu'na bir dilekçe ile itiraz ederek sınav sonucunun yeniden değerlendirilmesini talep edebilirsiniz. Gelen cevaba göre de idare mahkemesi nezdinde dava açabilirsiniz. Ama, çok emin olmadığınız müddetçe mahkeme yoluna gitmenizi önermeyiz.

657 SAYILI KANUN'UN 4/B MADDESİNE GÖRE ÇALIŞANLARIN SÖZLEŞMELERİNİN FESHEDİLMESİ

02.08.2002 tarihinden, 24.06.2003 tarihine kadar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesine göre sözleşmeli personel olarak bir kamu kuruluşunda çalışmaktaydım. Ben ve 63 arkadaşım, hiçbir gerekçe olmadan hiçbir neden olmaksızın sözleşmelerimizin 8'inci maddesi gereğince (yani "idare hiçbir gerek olmadan tek taraflı olarak sözleşmeyi feshedebilir" ibaresince) sözleşmelerimiz feshedildi. Bu duruma ilişkin olarak neler yapabiliriz?

7/15754 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar çerçevesinde düzenlenen tip sözleşme çerççevesinde kurumlar çalışacakları personelle yaptıkları sözleşmelerde, idarenin gerekçe göstermeksizin tek taraflı olarak sözleşmeyi feshetmesine ilişkin hükümler koymaktadırlar. Diğer taraftan, 657 sayılı Kanun'un 4/B maddesine göre sözleşmeli personel geçici işlerde istihdam edilmektedir. Ancak, hem işin geçici olmasına hem de sözleşmelere belirtilen türden hükümler konulmasına rağmen idarenin yaptığı işlemlerde kamu yararını gözetmesi gerekmektedir. Kamu yararının gözetilip gözetilmediğinin tespiti ise mahkemelerce yapılmaktadır. Bu bağlamda, uğramış olduğunuz işleme ilişkin idare mahkemesi nezdinde dava açarak hakkınızı aramanız gerekmektedir.

32 ay ceza alan kişinin memur olabilme durumu

Eşim 657'ye tâbi devlet memuru. 15 yıllık memurken (İşe başlama tarihi 14.07.1986) başımıza gelen bir olaydan dolayı mahkeme eşime ağır tahrik altında işlenmiş bir cinayet suçu kapsamında 6 yıl 8 ay ceza verdi. Halen cezaevinde bulunuyor. Yargıtay aşaması henüz sonuçlanmadı. Toplam 32 ay ceza kesildi. Şu anda kurum tarafından açığa alınmış durumda. Bu cezanın Yargıtay tarafından da bu şekilde onaylanması durumunda, cezasını çektikten sonra tekrar memuriyetine dönme imkanı var mı?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 48/A-5'inci bendinde; "Taksirli suçlar ve aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak" hükmü yer almaktadır. Bu hükümdeki altı çizili kısımda da görüleceği üzere 32 ay ceza alan bir memurun memnu hakların iadesi kararı almadığı müddetçe tekrar memuriyete dönmesi mümkün değildir.

Aylık izin süresinin emeklilikte değerlendirilme şekli

Doğum iznimden sonra altı ay ücretsiz izin kullandım. Kullandığım bu ücretsiz izinler, emekli olmam gereken tarihi uzatacağından, bu altı aylık Emekli Sandığı keseneğini ödeyebilir miyim? Böyle bir hak var mı?

Bu yıl içinde değişikliğe uğrayan 5434 sayılı Kanun'un Ek 72'nci maddesinde; "Personel mevzuatına göre aylıksız izinli sayılanlardan aylıksız izinli olarak geçen sürelere ilişkin kesenek ve karşılıklarını istekleri halinde her ay veya 102'nci maddede yazılı süreler içinde başvurmaları ve başvuru tarihindeki katsayılar ve emekli keseneğine esas aylığın hesabına ait diğer unsurlar ile kesenek ve karşılık oranları esas alınmak suretiyle hesaplanacak kesenek ve karşılıklarını aynı süreler içinde defaten ödemeleri halinde aylıksız geçen izin süreleri emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir" hükmüne yer verilmiştir.

Yukarıda yer verilen hüküm gereğince, emekliliğinizden 6 ay önce (102'nci maddede belirtilen) başvurarak, başvuru tarihindeki katsayılar ve emekli keseneğine esas aylığın hesabına ait diğer unsurlar ile kesenek ve karşılık oranları esas alınmak suretiyle hesaplanacak kesenek ve karşılıkları defaten ödemeniz halinde, aylıksız izinde geçen süreleriniz emeklilik yönünden eski derecelerinizde değerlendirilir.

EŞ DURUMUNDAN YER DEĞİŞİKLİĞİ VE HİZMET PUANI

Biz 10 aylık evliyiz. Ben ebe olarak Sivas'ın bir merkez köyünde görev yapıyorum. Eşim de Sivas Kangal ilçesi Bektaş köyünde öğretmen olarak çalışıyor, 3 yıllık öğretmen. Biz, eş durumundan benim çalıştığım yere tayin istedik. Milli Eğitim, eş durumu için sadece puan verip, eş durumuna öncelik verilemeyeceğini söylüyor. Ne yapabilirim?

Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Eğitim Kurumları Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin 5'inci maddesinde "Yer değiştirmelerde öğretmenin hizmet puanına göre işlem yapılması"nın temel ilke olduğu belirtilmiştir. Özür durumuna bağlı yer değiştirmeler ise adı geçen yönetmeliğin 14'üncü maddesine göre yapılmaktadır. Ancak bu tür yer değiştirmelerde de adı geçen yönetmeliğin 23'üncü maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan "Özür durumuna bağlı yer değiştirme suretiyle atama isteğinde bulunanların hizmet puanlarına, Yer Değiştirme Formu'nun (EK-4) (C) ve (D) Bölümü'nde gösterilen ve özürlerine karşılık gelen puanlar eklenir. Bu puan, yer değiştirme suretiyle atanmaları bakımından yapılacak sıralamada esas alınır" hükmü gereğince hizmet puanı esas alınmaktadır.

Diğer taraftan yer değiştirme taleplerinin hizmet puanına göre yapılacağı hem iller arası yer değiştirmeleri düzenleyen 24'üncü maddesinde hem de il içi yer değişikliklerini düzenleyen 25'inci maddesinde yer almaktadır. Dolaysıyla hizmet puanı gözönüne alınmaksızın yer değişiklik talebinizin yerine getirilmesi mümkün değildir.


Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

26 Temmuz 2003
Cumartesi
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED