AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D Ü N Y A
Orta Irak savaş bölgesi

Bağdat'tan Tikrit'e kadar Irak'ın merkezinin hala savaş bölgesi olduğunu söyleyen ABD Genelkurmay Başkanı Myers, ABD askerlerine karşı saldırıların yüzde 80'inin bu bölgede meydana geldiğini bildirdi.

ABD Genelkurmay Başkanı Richard Myers, Irak'ın orta kesimlerinin hala bir savaş bölgesi olduğunu söyledi. Hindistan'da bulunan Myers, ABD'nin Yeni Delhi büyükelçiliğinde düzenlediği basın toplantısında Irak'ın orta kesimini kastederek, "Saldırıların yüzde 80'i bu bölgede gerçekleşiyor. Buranın hala savaş bölgesi olduğunu söylemek yanlış olmaz" dedi. Myers, askeri olarak yenilmeyeceklerini ve işleri bitene kadar Irak'ta kalacaklarını iddia etti. ABD Genelkurmay Başkanı, yabancı savaşçıların da saldırılarda rolü olduğunu öne sürdü.

Hindistan BM kararı istiyor

Myers, ikinci kez asker istemek için Hindistan'da yaptığı görüşmelerden sonra Pakistan'a geçti. Hindistan, ABD'nin daha önceki talebini BM operasyonu olmadığı için reddetmişti. ABD şimdi Hindistan'dan Kuzey Irak'ta görevlendirilmek üzere 17 bin asker istiyor. Ancak Hindistan BM şemsiyesi kararını şart koşuyor.

Saddam'a birkaç saat

Bu arada ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Armitage, Amerikan askerlerinin ''devrik Irak lideri Saddam Hüseyin'in birkaç saat arkasında olduklarını'' söyledi. Armitage, Saddam'ın ''Usame Bin Ladin olmadığını ve zor koşullarda yaşamaya alışık olmadığını'' söyledi. Armitage, ''Birçok kişinin Saddam'ın boynundaki ipin düzenli olarak daraldığını hissettiklerini düşünüyorum. Hatta bugün üç baskın yaptık ve saddam Hüseyin'in sadece birkaç saat gerisinde olduğumuza inanıyoruz'' dedi.

Fedaileri'nin lideri ele geçti

ABD birliklerinin, dün Saddam Hüseyin'in doğum yeri olan Tikrit'te düzenlediği saldırılarda yakaladığı 2 kişinin, Saddam'ın Fedailer'i milis güçlerinin lideri ve Tikrit güvenlik şefi olduğu bildirildi. ABD askeri sözcülüğünden yapılan açıklamada, sabaha karşı düzenlenen saldırıda, Saddam'ın Fedaileri'nin lideri Refa İdham İbrahim El Hasan ve Tikrit'teki güvenlik şefi Dehir Ziana'nın yakalandığı kaydedildi.

Eski rektör öldürüldü

Bağdat Üniversitesi'nin eski rektörü Dr. Muhammed El Ravi'nin kimliği belirsiz kişilerce öldürüldüğü bildirildi. Bağdat'ta yayınlanan El Zaman gazetesinin haberine göre, Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinden sonra üniversitedeki görevinden uzaklaştırılan kardiyolog ve iç hastalıkları uzmanı El Ravi, Pazar günü muayenehanesinde 2 kişi tarafından kurşunlanarak öldürüldü.

Bakuba'da Amerikan konvoyuna saldırı

Bağdat'ın 60 kilometre kuzeydoğusundaki Bakuba kasabasında bir ABD askeri konvoyu saldırıya uğradı. Görgü tanıkları, iki araca eşlik eden bir ABD tankına omuzdan fırlatılan 4 roketin isabet ettiğini söylediler. Bakuba hastanesi önünde nöbet tutan bir ABD tankına dün de roketle saldırı düzenlenmişti. Aynı kasabada Cumartesi günü düzenlenen saldırıda da 3 ABD askeri ölmüştü. Bağdat'ın El Raşid semtinde dün gece el bombasına hedef olan ABD askerlerinden birinin öldüğü bildirildi. Öte yandan, Basra'da petrol boru hattına saldırı düzenlendi.

Rumsfeld'in Saddam'la el sıkışma resmi afişlerde

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in, 1980'li yıllarda ABD'nin, İran'a karşı Irak'a kimyasal silah verdiği zamanlarda, Saddam Hüseyin ile el sıkışırken çekilmiş fotoğrafları, ABD metrolarına asıldı. California Barış Hareketi'nin, "Rumsfeld-Saddam Reklam Kampanyası" için metrolara asılan posterlerde Rumsfeld, ABD'nin "radikal İslam'a karşı güvence" gördüğü Saddam'a kitle imha silahları vermesi hatırlatılıyor.

 
Türkiye'nin geleceği üzerine kumar borsası
Pentagon, Türkiye'nin de dahil olduğu bölge ülkelerinin geleceği üzerine bahis oynanacak borsa kuruyor. Yüz şirket sekiz ülkede, suikast, savaş, terör, kriz ve darbe gibi konularda kumar oynayıp para kazanacak.
ABD acele cevap bekliyor
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Powell'a, Irak'a asker gönderme konusunda en kısa sürede cevap verileceğini söylediğini belirtti.
Amerika bir din haline getirildi
ABD liderlerinin kendilerini dünyayı kurtarmakla görevli ilahi misyonerler olarak gördüğünü belirten Guardian, Amerika'nın milliyetçiliği din haline getirdiğini yazdı.
Blair Lahey'de YARGILANACAK
Guantanamo'ya kafesli protesto
Avustralyalı bir baba, oğlunun Guantanamo'da tutulmasını protesto için New York'ta kendisini bir tel kafesin içine kapattı. Üzerine, turuncu renkte cezaevi üniforması giyen Terry Hicks, Manhattan'da Avustralya basınına yaptığı açıklamada, 27 yaşındaki oğlu David'in el-Kaide'den eğitim almış olabileceğini, ancak kesinlikle örgütün üyesi olmadığını söyledi. New York'ta 11 Eylül saldırılarında yıkılan ikiz kulelerin bulunduğu yer yakınında kafesli protestosunu sürdüren Terry Hicks, Afganistan'daki, gerek Amerikan yanlısı Kuzey İttifakı gerekse muhalefetteki Taliban mensuplarıyla görüştüğünü ve bu kişilerin, yabancı olduğu için oğluna terörizm eğitimi verilmediğini söylediklerini belirtti. Eski bir kovboy olan David Hicks, kendisine herhangi bir suçlama yöneltilmeksizin 20 aydır Küba'daki Guantanamo üssünde tutuluyor. Hicks, askeri mahkemede yargılanmak üzere seçilen Guantanamo'daki 6 esirden biri. Guantanamo'da 42 ülkeden esir bulunuyor.
30 Temmuz 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED