AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

Yeni hayata ilk adım

Teröre katılmayan yasadışı örgüt üyelerine yönelik ''Topluma Kazandırma Yasa Tasarısı'', TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. 427 milletvekilinin katıldığı oylamada yasa, 71'e karşı 356 oyla kabul edildi.

Kamuoyunda "eve dönüş yasası" diye bilinen, siyasi ve ideolojik amaçla suç işlemek için kurulmuş terör örgütleri mensuplarının topluma yeniden kazandırılmasını amaçlayan "Topluma Kazandırma Yasa Tasarısı", TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. 4. maddesi ve geçici 1. maddesi "af niteliği taşıyan" yasanın tümünün oylamasına 427 milletvekili katıldı. Yasa, 71'e karşı 356 oyla kabul edildi. Yasadan, PKK'lı teröristlerin yanısıra Hizbullah terör örgütü üyesi ve Sivas olayları sanıkları da yararlanabilecek.

Lider kadrosu yararlanmıyor

En üst seviyedeki yönetim biriminde yer almış olup terör örgütünü sevk ve idare edenler, kanun kapsamında kalmakla birlikte, hüküm kesinleşmeden önce hakim huzurunda önceki beyanlarını reddeden veya bu kanun hükümlerinden yararlanmak istemediğini beyan edenler ile önceki yıllarda çıkarılan "pişmanlık" yasalarından yararlananlar ve bu kanunların kapsamına giren suçları yeniden işleyenler kapsam dışı bırakılıyor.

Yararlanmak isteyenlere ceza yok

Yasanın af içerikli 4. maddesine göre, terör örgütü tarafından işlenen suçlara iştirak etmemiş ve bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra teslim olanlar veya örgütten çekilenlerden, kanundan yararlanmak istediğini beyan edenlere ceza verilmeyecek.

Bu kanunun yürürlüğe girmesinden önce terör örgütü tarafından işlenen suçlara iştirak etmiş, ancak yürürlük tarihinden sonra teslim olan veya örgütten çekilenler hakkında, kanundan yararlanmak istediğini beyan etmeleri ve terör örgütünün yapısı, faaliyetleri, işlenen suçlar ve diğer failler hakkında doğru bilgi verdiğinin tespit edilmesi halinde; idam cezasından dönüştürülmüş müebbet ağır hapis cezası yerine 12 yıl, müebbet ağır hapis cezası yerine 9 yıl ağır hapis cezası verilecek ve diğer cezalar beşte bire indirilerek hükmolunacak.

Bilgi verenler de yararlanacak

Yürürlük tarihinden sonra yakalanmış olanlardan, terör örgütünün dağılmasına veya meydana çıkarılmasına yardım edenler de ceza indiriminden yararlanacak. Bu bilgileri hüküm kesinleşmeden önce verenler hakkında, idam cezasından dönüştürülmüş müebbet hapis cezası yerine 16 yıl, müebbet ağır hapis cezası yerine 14 yıl ağır hapis cezası verilecek ve diğer cezaları üçte bire indirilecek. Bilgileri hüküm kesinleştikten sonra verenler hakkında ise idam cezasından dönüştürülmüş müebbet hapis cezası yerine 22 yıl, müebbet ağır hapis cezası yerine 19 yıl ağır hapis cezası verilecek ve diğer cezalar yarısına indirilecek.

6 ay geçerli olacak

Terör örgütü mensubu olup da, bu kanun hükümlerinden yararlanmak isteyenler, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde başvuruda bulunabilecekler. Yalan beyanda bulunanlar ise 5 yıldan az olmamak üzere ağır hapis ile cezalandırılacak ve bu kanun hükmünden yararlandırılmayacak.

İndirime ilişkin hükümler, terör örgütü üyelerine barınak, erzak, silah ve cephane sağlayanlar hakkında da uygulanacak. Teröristlere sadece barınacak yer gösteren ve erzak verenlere ceza verilmeyecek.

Verilen bilginin doğruluğunun araştırılması bakımından, hükümlü ve tutuklular, araştırmayı yürütmekle görevli makamın isteği ve savcının talebi üzerine rızaları alınmak koşuluyla bulunulan yerdeki mahkemenin kararıyla ceza infaz kurumu ve tutukevinden alınabilecekler. Hakim her defasında karar vermeden önce hükümlü ve tutukluyu dinleyecek. Ancak bu süre her defasında 4 günü, hiçbir surette 15 günü geçemeyecek.

Oturumu Arınç yönetti ama AK Parti fire verdi

Eve dönüş yasasının oylandığı Meclis Genel Kurul oturumunu yönetme sırası TBMM Başkanvekili ve AK Parti Ankara Milletvekili İsmail Alptekin'de bulunuyordu. Ancak AK Parti Grup yöneticileri, Alptekin'in Genel Kurulu'u yönetmesi halinde oylarının 363'e düşeceğini hesap ederek TBMM Başkanı Arınç'tan Genel Kurul'u yönetmesini rica etiler. Ancak, oturumu Arınç'ın yönetmesine rağmen, yasa 356 oyla kabul edildi. Oylamaya katılarak red veren AK Partili milletvekilleri şöyle: Abdullah Çalışkan, Ertuğrul Yalçınbayır, Fuat Çeçen, Emin Şirin, Miraç Akdoğan, Süleyman Erbaş.

Bakan Aksu'dan çağrı: Gelin insanca yaşayın

'Topluma Kazandırma Yasası'nın kabul edilmesinden sonra bir teşekkür konuşması yapan İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Türkiye'nin büyük bir devlet olduğunu belirterek, "Büyük devletler hoşgörülü olur" dedi. İçişleri Bakanı Aksu, yasayla birlikte terör örgütü mensuplarına yeni bir şans verildiğini kaydederek örgüt mensuplarına da, "Gelin insanca yaşayın. Şehit analarına yeni şehit anaları ilave edilmesin" çağrısı yaptı. Aksu, "sipariş yasa" eleştirilerine ise "Bu yasa bir sipariş yasası değil. Hükümetin ürünü. Bu yasa hiçbir şekilde görülmeyen bazı amaçlara hizmet edecek bir yasa değil" diye cevap verdi.

 
Miro: KADEK'e destek yok
17 yıl sonra Türkiye'yi ziyaret eden ilk Suriye Başbakanı olan Mustafa Miro, PKK/KADEK terör örgütüne destek vermeyeceklerini belirtti
Yeni yüz ve yeni kimlikle yeni hayat
Baykal, asker için 'meşruiyet' istedi
CHP lideri Deniz Baykal, BM ve NATO kararı olmadan Irak'a kesinlikle asker gönderilmemesini istedi. Baykal pişmanlık yasasının da, ABD tarafından Türkiye'ye dikte ettirildiğini öne sürdü.
Anayasa değişikliği 368 oyla kabul edildi
Kamuoyunda 2B olarak bilinen ve orman niteliğini kaybetmiş arazilerin satışına imkan veren anayasa değişikliği teklifi TBMM'de kabul edildi.
Özkök: 45 günde hazırız
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, hükümetin Irak'a asker gönderme kararı alması durumunda, TSK'nın 45 gün içinde sevke hazır olacağını söyledi.
Türk askeri sorunlu bölgeye
Piriştina, CHP'lilerle tanıştı
Denktaş: Dava bir elden yürütülmeli
30 Temmuz 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED