AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Vakıf üniversitelerinin
burs fırsatını unutmayın

ÖSS'de uygulanan puan sisteminin değişmesi nedeniyle başarılı öğrencilerin sayısı arttı. Özellikle Y-ÖSS puanlarına eklenen AOBP kat sayısının yüksek tutulması, benzer puanlara sahip binlerce öğrencinin ortaya çıkmasına neden oldu. Uzmanlar, ortaya çıkan bu durumun sonucunda onlarca fakülte ve bölümlerde yığılma yaşanacağını ifade ediyorlar. Bu yığılma yüzdelik dilimlerine aldanan öğrencilerin açıkta kalmaları gibi kötü sonuçlar ortaya çıkarabilir. Bu noktada "bir yıl daha bekleyemem" diye düşünen adayların, açıkta kalmamak için bu yıl her zamankinden daha fazla alternatifler üzerinde durmaları gerekiyor.

Yüzde 50'si burslu..

Alternatifler içinde en önemlisi ise kuşkusuz ki vakıf üniversiteleri. Bu üniversitelerin, 2003-2004 yılı için talep ettikleri ücretlerin ortalama 4-7 bin dolar ile 10-12 milyar lira arasında değişmesi, buna güç yetiremeyeceğini düşünen öğrencilerin gözünü korkutuyor. Bu sebeple, öğrenciler, vakıf üniversitesi seçeneğini bu önyargıyla tümüyle ihmal ediyorlar. Oysa vakıf üniversiteleri içinde akademik kaliteleri açısından oldukça önemli yerlere sahip olan okullarda bile, öğrencilerinin yüzde 50'ye yakınının burslu okuduklarını unutmamak gerekiyor.

Başarı ödüllendiriliyor

Vakıf üniversitelerinin sağladıkları burslar okula göre farklılık gösteriyor. Örneğin Bahçeşehir Üniversitesi'nde ÖSS Başarı Bursu, Mütevelli Heyet Yüksek Onur Bursu, Rektörlük Yüksek Onur Bursu, Mütevelli Heyet ÖSS Onur Bursu, Üniversite Giriş Bursu, Bölüm Birincileri Bursu, Üniversite Başarı Bursu, Sosyal Aktivite Bursu gibi bir çok başlık adı altında burs imkanları var. Dolayısıyla vakıf üniversitelerinin hemen hemen hepsinde üniversiteye kayıt yaptırdığınız yıldan sonraki yıllarda, okul ücretini size sağlanacak bursla ödeme imkanı elde edebiliyorsunuz. Bazı üniversiteler ise başarınıza göre kimi zaman ücretin yarısını, kimi zaman tamamını size başarı hediyesi olarak sunabiliyorlar.

BAŞARI BURS, BURS BAŞARI GETİRİR

ÖSS klavuzunda yer alan burslu programları tercih edip kazandığınızda ise sadece bir üniversiteye kaydolmakla kalmıyor, aynı zamanda öğrenim hayatı boyunca sizi başarıya götürecek bir motivasyon kaynağı elde ediyorsunuz. Çünkü burs imkanını kaybetmek istemeyen öğrenciler, diğer öğrencilere göre daha fazla çalışmalar gerektiğini düşünüyorlar. Bu motivasyon kaynağı da beraberinde burslar, ödüller, yurt dışı imkanları gibi bir çok kazancı beraberinde getiriyor. Bu nedenle burs imkanlarını bu yönüyle de değerlendirmek gerekiyor. Öğrenim süresince sağlanacak göstereceğiniz performans mezun olduğunuzda size "verimli bir üniversite yaşamı" olarak dönebiliyor. Tüm bu kriterleri gözönünde tutarak, vakıf üniversitelerinin şartlarını, burs olanaklarını yeniden gözden geçirmek size fayda sağlayacaktır.


Fatih Üniversitesi, geleceğe kapı açıyor

Fatih Üniversitesi kurulduğu 1996 yılından bu yana verdiği kaliteli eğitimiyle dikkat çekiyor. 2002-2003 öğretim yılında 2 bin 232 öğrencinin eğitim gördüğü üniversitede 270 akademisyen görev yapıyor. Bu öğrencilerden 332'si ise burslu olarak eğitimlerine devam etti. Bütün burslu öğrencilere aylık 150 milyon liralık burs imkanı sağlayan üniversite, ilk 100'e girenlere 750 milyon, ilk 500'e girenlere 600 milyon, ilk 1000'e girenlere de Fatih Üniversitesi'ni tercih ettikleri için 450 milyon lira özel burs desteği sağladı. Üstün başarı gösteren öğrencilere, bir sonraki yıl 8 ay süreyle karşılıksız 150 milyon lira "Akademik Başarı Bursu" tahsis eden üniversite yönetimi, burslu öğrencilerin burslarını disiplin cezası ve devamsızılık dışında kesilmeyeceğini belirtiyor. Üniversitede ayrıca burslu bütün öğrencilere özel danışmanlar tayin edilmekte ve öğretim elemanları tarafından akademik rehberlik yapılıyor. İngilizce eğitim veriliyor.

FÜ'nün yurtlarında 500'e yakın öğrenciye barınma imkanı sağlanıyor. Teknolojik altyapı itibariyle gelişmiş durumda olan Fatih Üniversitesi'nde lisans öğretimlerinin hazırlık sınıfları için 5 bin, Fen-Edebiyat Fakültesinin bütün bölümleri için 4 bin, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Mühendislik Fakültesinin bütün bölümleri için 6 bin Meslek Yüksekokulları için ise 2 bin 800 dolar ücret alınıyor. Bu ücretlere yüzde 8 KDV ilave edilirken, ayrıca ücretleri 8 sekiz taksite bölme imkanı tanınıyor. FÜ Rektörü Turgut Balkaş, öğrencilerin çok önemli bir karar vermek üzere olduklarını belirterek,"Verilecek kararın sadece 4-5 yılı değil, bundan sonraki hayatın her aşamasını derinden etkileyecek" dedi. Balkaş, öğrencilerin üniversiteden beklentilerinin temel olarak neler olduğunun cevabını vermeleri gerektiğini kaydetti.

ADAYLARA REHBERLİK HİZMETİ

Fatih Üniversitesi'nin internet sitesinde tercih yapacak öğrencilere rehberlik yapmak amacıyla özel bir bölüm oluşturuldu. Adaylar Fakülte ve bölümlere ilişkin bilgileri kolayca ulaşabilecekler.
İletişim: FÜ, Akçaburgaz Mevkii34900 Büyükçekmece, İSTANBUL Tel: (0212) 889 0810 (pbx) Tıp Fakültesi, Çiftlik Caddesi No: 57 06510 Emek, ANKARA www.fatih.edu.tr

BİLKENT ÜNİVERSİTESİ

1984'te Ankara'da Türkiye'nin ilk vakıf üniversitesi olarak kuruldu. Eğitim dili İngilizce. Bünyesinde 7 fakülte, 2 yüksekokul, 3 meslek yüksekokulu, 1 konseravatuar bulunuyor. Bilkent'te binin üzerinde akademisyen görev yapıyor. Haftanın 7 günü açık olan kütüphane zengin kitap, süreli yayın ve plak, compakt, disc ve ses kasetleri kolleksiyonuna sahip. 4 bin 500 yataklı modern yurt binasında 4 kişilik, 2 kişilik ve tek kişilik odalar bulunuyor. Yurt hizmetleri eğitim ücretinden ayrı olarak ödenmesi gerekiyor. Öğrencilerin sosyal ve kültür faaliyetleri Öğrenci Konseyi tarafından yürütülüyor. Bilkent öğrencisi herkes bu konseyin üyesi sayılıyor. Çeşitli spor aktiviteleri için imkanlar bulunuyor.
İletişim: 0 (312) 290 29 29 www.bilkent.edu.tr

MALTEPE ÜNİVERSİTESİ

1997'de kurulan 205'i kadrolu olmak üzere 300 öğretim elemanı görev yapıyor. Kadrolu olanların 38'i Prof., 5'i Doç., 34'ü Yard.Doç., diğerleri Öğr.Görevlisi, statüsündedir. 1890 öğrencinin bulunduğu üniversitenin Marmara Eğitim Köyü'ndeki kampüsünde labaratuvarlar, ve araştırma merkezleri bulunuyor.
İletişim Bilgileri: Sahilyolu, Dragos Istanbul Tel : 216- 441 5168 www.maltepe.edu.tr


VAKIF ÜNİVERSİTELERİ

ATILIM ÜNİVERSİTESİ
1996 yılında Ankara'da kurulan üniversitenin eğitim dili İngilizce. Fen, İşletme, Mühendislik olarak 3 fakültesi olan AÜ'de; 1466 öğrenci ve 230 akademisyen yer alıyor. Üniversite eğitim ücreti olarak istediği. 5 bin 500 ABD dolarını iki taksitte ödeme imkanı sunuyor. Başarıyı teşvik için çeşitli burs imkanları sağlanıyor.
İletişim Bilgileri: Kızılcaşar Köyü İncek ANKARATel: 0312 499 12 78 www.atilim edu.tr

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ
1994'te kuruldu. Eğitim dili İngilizce olup Eşkisehir yolu 20. Km'sinde Bağlıca kampüsünde eğitim veriyor. Bünyesinde 8 fakülte, 3 meslek yüksek okulu, 2 yüksek okul ve 7 enstitü bulunan üniversitenin öğrenci sayısı 5117 akademisyen sayısı 834. Ücret 5 bin dolar.
İletişim: Eskişehir yolu Bağlıca Ankara www.baskent.edu.tr

BEYKENT ÜNİVERSİTESİ
1997'de kurulan üniversitenin Beylikdüzü Beykent semtinde 3 eğitim binası bulunmaktadır. 2 bin 500 öğrenci ye sahip üniversitede 217 akademisyen mevcuttur. Tüm öğrencilerin barınabileceği yurt imkanı vardır. Beykent üniversitesinde eğitim dili İngilizcedir. Üniversitede öğrencilerin yüzde 30'u burslu okumaktadır.
İletişim Bilgileri: E-5 yol ayrımı 34900 Beylikdüzü- Gürpınar İSTANBUL Tel: 0212 872 64 32 www.beykent.edu.tr

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ
1997 yılında kurulan üniversitenin eğitim dili İngilizce. Üniversitede, 251 akademisyen, 3112 öğrenciye eğitim veriyor. 150 kişilik kız yurduna sahip olan üniversite, tüm bölümlerinde bir yıl için 5 bin ABD doları alıyor. Üniversitenin burslu programları da var.
İletişim Bilgileri: Öğretmenler Cd. No:112/2 Yüzüncü Yıl, 06530/ANKARA Tel: 0.312.286 85 85 www.cankaya.edu.tr

DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ
1997'de kurulan üniversite, İngilizce ve Türkçe eğitim veriyor. 1637 öğrencisi bulunan üniversitede 212 akademisyen görev yapıyor. Üniversite tespit edilen öğrenci kontenjanının yüzde 15'i oranında burslu öğrenci alıyor. Genel not ortalaması 4.00 üzerinden 3.00'ün üstüne çıkan öğrencilere her yılın başında yüzde 10 ile yüzde 100 arasında öğrenim ücreti indirimi yapılıyor.
İletişim Bilgileri: Acıbadem Cad. Zeamet Sok. No:21 Acıbadem - Kadıköy 81010 / İSTANBUL Tel : 216-327 1104-6 www.dogus.edu.tr

İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ
1997'de kurulan üniversitenin eğitim dili İngilizce ve Türkçe'dir 2 bin 700 öğrencinin eğitim gördüğü üniversitede 281 akademisyen görev yapıyor. Öğrencilerinin yüzde 22,34'ü ÖSYM tarafından burslu programlara yerleştirilen üniversitenin diğer öğrencilerinin de yaklaşık yüzde 40'ı öğrenim burs, ayni ve nakdi yardım bursu adları altında burslu olarak öğrenim görmektedirler.

İletişim Bilgileri: E-5 Karayolu üzeri 34191 Şirinevler - İSTANBUL Tel : 212-639 3024 www.iku.edu.tr

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ
2001'de kurulan üniversitede 763 öğrenciye, 89 aademisyen tarafından eğitim verilmektedir. Üniversitenin kütüphane ve dökümantasyon merkezi 9,000'i aşkın kitap, 128 süreli yayın, 190 kitap dışı materyal ile öğrencilere hizmet veriyor. Barınma sorunu KYK'ya bağlı yurtlar ile diğer özel öğrenci öğrenci yurtlarının olanakları kullanılarak çözülmeye çalışılmaktadır.
İletişim: Ragıp Gümüşpala Cad. No:84 34378 Eminönü / İSTANBUL Tel : 212-511 4150 www.iticu.edu.tr

İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ
2001'de kurulan üniversitenin 1290 öğrencisi var. Vakıf üniversitesi olan İEÜ'de, İngiltere ABD ve Hollanda'daki bazı üniversitelerle işbirliği yapılıyor ve öğrencilerin en az bir öğretim yılı bu üniversitelerde eğitim-öğretim görmeleri sağlanıyor. Üniversite başarı bursu verdiği öğrencilerden, öğrenim ücretinin bir kısmını almıyor. Üniversitenin Balçova Kampüsü'nde yurdu da bulunuyor.
İletişim: İzmir Ekonomi Üniversitesi Sakarya Caddesi, No:156 35303 Balçova/İzmir www.ieu.edu.tr

IŞIK ÜNİVERSİTESİ
Fevziye Mektepleri Vakfı Işık Okulları'nın temeli Selanik'e ve 1885'e kadar uzanmaktadır. Üniversite ise 1996 yılında İstanbul'da kuruldu. Eğitim dili İngilizce. 1507 civarında öğrencisi var. Üniversitenin kendi yurdu yok ama devlet ve özel yurtlardan yararlanılıyor.
Büyükdere Caddesi Maslak 80670 Ayazağa / İstanbul 0212.286 29 60 www.isikun.edu.tr

ÇAĞ ÜNİVERSİTESİ
1997 yılında Mersin Yenice'de kuruldu. Eğitim dili İngilizce olan üniversitenin Kampüsü Mersin'e 35, Adana'ya 20, Tarsus'a 15 km mesafede. Öğrenci sayısı 800 akademisyen sayısı ise 69. Ücret: 5 bin dolar
Çağ Üniversitesi Adana-Mersin karayolu üzeri 33800 Yenice Tel: 0324 651 48 00-651 48 11 www.cag.edu.tr



30 Temmuz 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Recep Yeter
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED