T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L

Özellere 'yeşil' teklif!

Ekonomik krizle beli bükülen özel hastaneler ya el değiştiriyor ya da kapanıyor. Özel hastanelerin bir kısmı, "Yeşil Kart'lı hastalara da bakalım" derken, bir kısmı da "Kuruluş amacımıza aykırı" görüşünü savunuyor.

Pekçok kurum gibi özel hastaneler de ekonomik kriz nedeniyle zor günler yaşıyor. Her geçen gün, hasta sayısında ciddi oranda azalma görülen özel hastanelerden birinin kapandığına ya da el değiştirdiğine dair haberler duyuluyor. Tercih edilmek için birtakım indirim kampanyaları düzenleyen özel hastanelerin, bu kriz günlerini atlatabilmesi için şimdi de Yeşil Kart uygulaması gündeme geldi. Yeşil Kart'lı hastalara, devlet hastanelerinde verilen hizmetin bedeli kadar özel hastanelere de verilmesi gerektiğini düşünenler kadar, özel hastanelerin bir ticari kurum olduğunu ve Yeşil Kart'lı hastaları tedavi etmesinin doğasına aykırı olduğunu düşünenler de var.

'Kuruluş doğasına aykırı'

İstanbul Tabip Odası Başkanı Süha Göksel, özel hastanelerin Yeşil Kart'lı hastalara bakmasının, hasta açısından faydalı olacağını belirterek, "Fakat özel hastaneler, para kazanma amacıyla kuruluyor. Yeşil Kart'lı hastaları tedavi etmesi, kuruluş amacına aykırı olur" dedi. Kamu hastanelerinde, tahlil, röntgen gibi hizmetlerin ücretsiz yapıldığına dikkat çeken Göksel, özel hastanelerin Yeşil Kart'lılara sundukları hizmet bedelini devletten alabilmelerinin de uygun olacağına değindi. Göksel, bu anlamda çıkacak olan bir mevzuatın, vatandaşı da rahatlatacağını vurguladı.

'Sigorta kavramı düzelmeli'

Özel Okmeydanı Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ercan Kesal ise kamu kurumlarının vatandaşlara sundukları sosyal güvence imkanlarının çeşitliliğine dikkat çekti. Dr. Kesal, sosyal güvencelerin bir alanda toplanmamasının yanlış olduğunu ifade ederek, "Öncelikle, sosyal sigorta güvence sistemindeki çok başlılık kalkmalı ve 'Genel Sağlık Sigortası' adı altında birleşmeli. Genel sağlık sigortası, özel sağlık sigortası ile de çalışabilir " dedi. Özel hastanelerin, Yeşil Kart'lı hastalara bakabilecek kapasiteleri bulunduğunu kaydeden Dr. Kesal, bu şekilde, hastanelerin atıl durumdaki kapasitelerin değerlendirileceğine dikkat çekti. Sultan Hospital Başhekimi Dr. Ali Nejat Eğilmez ise özel hastanelerin Yeşil Kart'lı hastalara bakmasının uygun olmayacağını söyledi. Dr. Eğilmez, "Özel hastanelerin kuruluş amacı ticaridir. Yeşil Kart'lı hastaların özel hastanelere gelmelerine sıcak bakmıyoruz. Biz de bazı özel hastaneler gibi zaten yoksul kişilere gönüllü olarak ücretsiz hizmet veriyoruz" diye konuştu.

7 MİLYON KİŞİ YEŞİL KART'LI

Özel Sağlık Kuruluşları Birliği Genel Sekreteri Sedat Azak, devletin, Yeşil Kart sahibi hastaları özel hastanelere de göndermesini istiyor. Ekonomik krizin özel sağlık kuruluşlarını da etkilediğini ve bütün hastanelerde hasta sayısının azaldığına dikkat çeken Azak'a göre, Yeşil Kart'lılara devlet hastanelerinde verilen hizmetin bedeli ne ise özel hastanelere de aynısı verilmeli. Özel hastanelerdeki KDV uygulamasını da eleştiren Azak, devletin, hastaneler arasında ayrım yaptığını öne sürdü. Azak, sağlık güvencesi bulunmayan 7 milyon vatandaşın, Yeşil Kart uygulamasından yararlandığını belirterek, "Yeşil Kartlılar özel hastanelere geldiği zaman, acil de olsa yapılan sağlık harcamalarının bedeli devlet tarafından karşılanmıyor. Oysa devlet hastanesine gidince, verilen hizmetin tutarı, Hazine tarafından karşılanıyor. Devlet, Yeşil Kart sahibi hastaları bize de göndersin" diye konuştu.

 
Afganistan'da geçim kaynağı: Gazeteciler Afganistan'ın Tora Bora bölgesinde Usame bin Ladin ve el Kaide savaşçılarını yakalamak için başlatılan savaş, bölgeye ek sefalet ve ızdırap getirirken, halkın yeni geçim kaynağı gazeteciler oldu.
Belediyeden yardım kampanyası
Doğal felaketler ve ekonomi krizinin en çok vurduğu Anadolu insanı Ankara'dan umudu keserken, büyükşehirlerden uzanacak yardım elini bekliyor. Başta İstanbul, Ankara Büyükşehir ve ilçe belediyeleri olmak üzere yerel yönetimler ard arda düzenledikleri yardım kampanyaları ile Anadolu insanına biraz olsun rahat nefes aldırmayı amaçlıyor. Kadıköy Belediyesi de gönüllü kuruluşlarla birlikte ortaklaşa düzenlediği yardım kampanyası ile topladığı giyecek, ilaç ve kitapları Anadolu'nun değişik yörelerindeki ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Halis Kurtça Kültür Merkezi Müdüresi Ferran Açık, Kadıköy Belediyesi'nin düzenlediği yardım kampanyası ile Anadolu insanına sahip çıkmayı amaçladıklarını belirterek, tüm İstanbulluları kampanya ya katılmaya çağırdı. Açık, "Evlerde artık giyilmeyen elbiseleri, kazakları, pantolonları, son kullanma tarihi geçmemiş ilaçları ve kitaplıkların bir kenarında kalmış kitapları kabul ediyoruz" dedi. Yardım Kampanyası telefonları: (0.216) 357 28 91 - 357 28 36 - 357 28 37

20 Aralık 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED