T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Ulaşım ve eğitim dondu

Kış mevsiminin, etkisini iyice hissetirmeye başladığı yurt genelinde kar yağışı, ulaşımda ve eğitimde aksamalara yol açıyor

Kış mevsiminin, etkisini iyice hissetirmeye başladığı yurt genelinde kar yağışı, ulaşımda ve eğitimde aksamalara yol açıyor. Bolu'da 248 köy yolu halen ulaşıma kapalı. Bu arada yoğun kar yağışı sebebiyle Sivas-Erzincan karayolunda ulaşım güçlükle yapılıyor. Dün akşam saatlerinde kapanan Bursa-İstanbul karayolu ulaşıma açıldı.

Bayram tatilini Tekirdağ'da geçiren Çevre Bakanı Fevzi Aytekin, kötü hava koşulları nedeniyle Ankara'ya dönemedi. Şarköy ilçesine bağlı Yeniköy'de de, kara saplanan Karayolları ekibini kurtarmaya giden 4 tank, mahsur kaldı. 3 gündür mahsur kalan personele köylüler bakıyor.

Orta Karadeniz'de de birçok yol kapalı durumda. Yağışlar Ordu'nun Mesudiye, Gölköy, Gürgentepe, Kumru ve Aybastı ilçelerinde etkisini sürdürüyor. Samsun'da, 126, Amasya'da 175, Sinop'ta 15, Ordu'da 48 köy yolu halen ulaşıma kapalı bulunuyor. Kar yağışı, ulaşımda da aksamalara neden oldu. Öte yandan, THY'nin İstanbul-Kayseri ve Kayseri-İstanbul uçak seferleri iptal edildi.

Uşak'ta Gediz Nehri'nin de 40 yıldır ilk kez aşırı yükselerek yatağını değiştirmesi sonucu, yaklaşık 11 bin dönüm ekili alan su altında kaldı. Konya'da da etkili olan şiddetli yağışlar, dere ve çayların taşmasına, bölgede yaklaşık 25 bin dekar tarım alanının su altında kalmasına yol açtı.

Okullar yine tatil edildi

Kar yağışı sebebiyle birçok yerde okullar tatil edilmeye devam ediyor. Bursa'da ilköğretim ve orta dereceli okulların 2 gün daha tatil edildiği bildirildi. Bilecik merkez ve ilçelerde bulunan ilköğretim okullarıyla liselerde 19-21 Aralık tarihleri arasında eğitim-öğretime ara verildi. Karabük'ün Eflani ilçesinde 2, Ovacık ilçesinde ise 1 gün süreyle eğitime ara verildi. Okullar Niğde'de 2 gün, Bandırma'da 2 gün, Bolu'nun Mengen ve Mudurnu ilçelerinde 2 gün, Kütahya'da, 3 gün, Havza'da 2 gün, Kars'ta 3 gün süreyle tatil edildi. Maltepe Üniversitesi'ne yüksekokullarındaki ara sınavlar ertelendi. Kadir Has Üniversitesi'nde de eğitime verilen ara 2 gün uzatıldı.

İstanbul'da da 8 ilçede okullar 1 gün tatil edildi. Ümraniye, Beykoz, Silivri, Çatalca, Gaziosmanpaşa, Şile, Sarıyer ve Büyükçekmece kaymakamlıkları okulları bugün tatil etti.

Soğuk İstanbul'da iki can daha aldı

İstanbul'u etkisi altına alan kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle 2 kişi daha donarak öldü. Bayrampaşa'da park halindeki kamyonetin içinde 45 yaşlarında ismi belirlenemeyen bir erkek donarak can verdi. Bu arada, Sefaköy Hurdacılar Sitesi Camii'nin çay ocağında da, Nahit adlı 40 yaşlarında bir kişi soğuk nedeniyle hayatını kaybetti. Kırklareli'nde, Engin Taylan isimli bir kişi, çalıştığı tuvalette donarak öldü.

YAĞIŞLAR DEVAM EDECEK

Hava sıcaklığı bütün yurtta özellikle iç kesimlerde hissedilir derecede azalacak.

Meteoroloji'den alınan bilgilere göre Marmara'nın batısı, Kıyı Ege ve Batı Akdeniz kıyıları dışında tüm yurt yağışlı geçecek. Yağışlar, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu'da yer yer etkili olmak üzere yağmur ve sağanak, yurdun kuzey ve iç kesimlerinde kar şeklinde olacak. Hava sıcaklığı, bütün yurtta özellikle iç kesimlerde hissedilir biçimde azalacak.

ZİNCİRLİ TRAFİK KIZAKLI HİZMET

Ankara-İstanbul karayolunun Bolu Dağı kesiminde, zincirsiz araçların geçişine izin verilmiyor.

Kar kalınlığının 30 santimetreye ulaştığı Bolu'da Paşaköy ve Abant kavşaklarında bekleyen trafik ekipleri zincirsiz araçları yolun sağ şeridinde durdurarak, zincir taktıktan sonra yola devam etmelerine izin veriyorlar. Bu arada Doğu Anadolu Bölgesi'nin birçok ilinde karla kaplı yollarda ulaşım kızaklarla sağlanıyor ve hastalar kızakla hastanelere taşınıyor.

Buza, bacaya dikkat

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, yurdun büyük bölümünde yaşanan ağır kış koşullarının, sağlık ve güvenliği tehdit eder hale geldiğini belirterek, vatandaşları uyardı.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü yetkilileri, yollarda buzlanmaya bağlı trafik kazalarının ve düşmelerin artabileceğini, elektrik ve su kesintilerinin yaşanabileceğini hatırlatarak, iyi ısınmayan evlerde yakılan kömür sobaları veya elektrikli ısıtıcıların, yangın ve karbonmonoksit zehirlenmesi riskini artıracağına işaret ediyor.

Soğuğun yol açtığı hastalıkların, özellikle çocuk ve yaşlılarda daha sık görüldüğünü ifade eden yetkililer, aşırı soğuktan daha az etkilenmek için şu önerilerde bulundular: "Aşırı soğuklar her zaman önceden tahmin edilemese de genellikle hava raporları, birkaç gün önceden vatandaşları soğuğa karşı uyarır. Kışın, hava durumunu düzenli olarak izleyin, soğuk hava dalgası gelmeden önce evdeki hazırlıklarınızı kontrol edin. Eviniz sobalıysa bacayı her yıl kış gelmeden temizletin. Yaşlı kişilerde, vücudun hava sıcaklığına uyum gösterme yeteneği azalır. Dolayısıyla yaşlılar soğuğa karşı daha duyarlıdır. 65 yaşın üzerindeyseniz evde duvara bir termometre asın ve sık sık oda sıcaklığını kontrol edin. Bina dışında açıktan geçen su borusu varsa donmaması için çevresini sararak izole edin. Kapı ve pencere aralıklarını fitil ile mümkün olduğu kadar izole edin ya da kapı ve pencereleri ısıcam gibi malzemelerle yenileyin."

BAYRAMDA TRAFİĞE 59 KURBAN

Ramazan Bayramı tatilinde meydana gelen ölümlü 44 trafik kazasında, 59 kişi hayatını kaybetti, 160 kişi yaralandı.

Ramazan Bayramı tatilinde yerleşim yeri içinde 18, yerleşim yeri dışında 26 olmak üzere ölümlü 44 kaza meydana geldi. Yerleşim yeri içinde meydana gelen kazalarda 18 kişi öldü, 32 kişi yaralandı. Yerleşim yeri dışındaki kazalarda ise 41 kişi öldü, 128 kişi yaralandı.

 
Divan'sız edebiyat Olamaz
Milli Eğitim Bakanlığı'nın aldığı, lisede okutulan Divan Edebiyatı derslerinin geriye atılıp Çağdaş Türk Edebiyatı yazarlarının eserlerinin okutulmak istenmesine, edebiyat çevresi, "Divan'sız edebiyat olmaz'' diyerek tepki gösterdi.
Dünya Mevlana'ya koştu
Bu yıl Mevlana törenlerine katılan yabancı turist sayısı geçen yıla oranla yüzde 50 arttı.
Odacı çok, teknik eleman yok
Hükümet, memur fazlalığından yakınırken, Büyükşehir Belediyesi 40 bin kişilik kadrosuyla gerekli hizmeti veremediğini kaydediyor.
Yücelen'den 'işkence' itirafı
İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na gönderdiği yazılı savunmada işkence ve insan hakları ihlallerini itiraf etti.
Savunmada dev anlaşma
Türkiye'nin de içinde bulunduğu 8 ülke, A400M nakliye uçağı üretme ve satın almak için 18 milyar Euro'luk sözleşmeye imza koydu.
'Holding medya' Meclis'e taşındı
AK Partili Ergün Dağcıoğlu, yasa boşluklarından ve ihlallerinden kaynaklanan holding sektörünün medyadaki varlığını Meclis'e taşıdı.
Beş şehrin 'dağ' kavgası
Ağrı'nın, Iğdır ile kavgası yetmiyormuş gibi, bu il ile Bitlis arasında da Süphan, Malatya ile Adıyaman arasında Nemrut Dağı konusunda da kavga var.
Rusya'dan 'mavi batık'
Botaş, Mavi Akım Projesi'nde üzerine düşen boru hattını gerçekleştirmeyen Rusya'ya uyarı mektubu gönderdi.
Türk mafyası dünya klasmanında
İngiliz 'Ulusal Suç İzleme Servisi'nce hazırlanan bir raporda Türk mafyası olarak adlandırılan grubun Londra'daki çeteler arasında 2. sırada olduğu iddia edildi.
Vahit Erdem: Yatak odası değil hizmet binası
'Asit anhidrit'e alıcı çıkmadı
Maliye Bakanlığı Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri (TASİŞ) İstanbul Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Edirne Şubesi, Edirne gümrüklerinde ele geçirilen ve uyuşturucu yapımında kullanılan asit anhidriti 2 kez satışa çıkardı, ancak alıcı bulamadı. Yetkililer, asit anhidritin yurtdışından getirilmesinin izne tâbi olduğunu belirterek, şunları söylediler: "Yasadışı yollardan getirilen asit anhidrit, yasal işlemlerin tamamlanmasının ardından ihale ile satışa çakırılıyor. Bu yıl iki kez ihaleye çıkardığımız asitlerin alıcısı çıkmadı. Alıcısı çıkmayan 10 ton asit anhidritin, 300 kilosunu bedeli karşılığında İstanbul Üniversitesi'ne verdik. Geri kalan bölümünü de yine devlet kuruluşu olan Afyon'daki Alkoloit Fabrikası'na vereceğiz."

20 Aralık 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED