T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

S A Ğ L I K

Safra kesenizde taş mı var?

'Safra kesesi taşının kesin tedavisinde laparoskopik yöntemle safra kesesi alınıyor. Kansız veya kapalı ameliyat olarak da bilinen laparoskopi ile hasta, kısa sürede normal hayatına dönebiliyor.'

Toplumda her yetişkin yüz kişiden en az 15'inde rastlanılan, 55 yaşın üzerinde olanlarda, kadınlarda, şişmanlarda, çok doğum yapmış kadınlarda ve açık tenlilerde daha çok görülen safra taşı genellikle sindirim şikayetleri ile belirti veriyor. Bu nedenle mide hastalıları ile çok kolay karıştırılabiliyor. Ancak teknolojik gelişmeler sayesinde eskiye nazaran daha kolay teşhis edilebiliyor.

Ultrasonografi ile kolay teşhis

Safra kesesindeki taşın günümüzde kolaylıkla anlaşılabildiğini ifade eden ESMA HATUN HASTANESİ Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Yılmaz: "Safra kesesi taşı şüphelenilen bir hastada, üst batın ultrasonografisi ile taş kolayca tespit edilir. Birçok görüntüleme metodu ile tanı konulabilinirse de ultrosonografi en uygun yöntemdir" diyor.

Op. Dr. Ahmet Yılmaz'dan aldığımız bilgiye göre hastanın yağlı yemeklerden sakınması, sindirimi kolaylaştırıcı ilaçlar kullanması, ancak kesin tedavi için de mutlaka ameliyat olması gerekiyor. Bu durumda hastanın karşısına iki tür ameliyat çıkıyor. Bunlardan birincisi, açık yani cilt kesisi yapılan ameliyat; ikincisi ve en çok tercih edileni kapalı yani laparoskopik ameliyat.

Tedavide ilk tercih:
ALTIN STANDART LAPAROSKOPİ

Laparoskopi ameliyatının genel anestezi altında; karın bölgesine açılan 3-4 adet 5-10 mm'lik küçük kanallardan girilen cihazlar yardımıyla, televizyon görüntüsü eşliğinde yapıldığını söyleyen Op. Dr. Ahmet Yılmaz, "Laparoskopik ameliyatta karın cildi kesilmediği için hasta ameliyattan sonra ağrı çekmemekte, işine hemen dönebilmekte, ayrıca açık ameliyattın oluşturabileceği yara açılması ve yara yeri enfeksiyonu gibi sorunlar görülmemektedir" diyor.

Ameliyat sırasında safra kesesi içindeki taşla birlikte çıkarılıyor. Safra kesesinin alınması hastada bir eksiklik oluşturmuyor. Safra kesesi alındıktan sonra da safra yapımı ve akışı normal olarak devam ediyor.

Ameliyat geciktirilirse

Her hastalık için olduğu gibi safra taşında da tedaviyi geciktirmemek gerekiyor. Ameliyatın gecikmesi ağrı atakları, safra kesesinde iltihaplanma, taşın ana safra kanalına düşmesi sonucu sarılık, karaciğer bozukluğu, pankreas bezi iltihaplanması gibi ciddi problemlere, acil ameliyat ihtiyacına yol açabiliyor.

Laparaskopinin avantajları nelerdir?

  • Bu yöntem ile hastaya verilen travma minimuma indirilmektedir.

  • Hastanın nekahet dönemi kısalmaktadır.

  • Ameliyat sonrası ağrı ve günlük aktiviteyi yeniden kazanma süresi kısalmaktadır.

  • Hasta, safra kesesi ameliyatından 5-6 saat sonra yemek yemekte ve ertesi gün rahat rahat dolaşmaya başlamaktadır.
    Detaylı bilgi için: (0216) 327 96 96

  •  
    doktorunuzla başbaşa
    Erken doğum bir risk midir?
    Op. Dr. LALEHAN KUTLAY

    Soğuk hava hastalık kaynağı mı?
    Sanıldığının aksine kış aylarında sayıca artan hastalıkların nedeni soğuk hava değil...
    Kasık fıtığı organ çürütüyor
    Fıtığın mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmesi gerektiği belirtildi.
    VARİKOSEL
    Varikosel, erkek kısırlık tedavisinde karşılaşılan en sık sorunlardan biridir. Erkeklerde, yumurtalıkların etrafındaki toplardamar ağının genişlemesi ve kanın geriye kaçması olarak tanımlanabilir.
    Belirtilerine dikkat
    Varikosel, genellikle hareket sonrasında testis üzerinde ve kasıkta ağrı ile belirti verir. Ancak bazı hastalarda hiçbir bulguya rastlanmayabilir.
    Erkeklerde kısırlık sebebi
    Varikoselin, spermin üretimini ve spermin kalitesini bozduğu, bu nedenle infertiliteye (kısırlığa) yol açabildiği düşünülmektedir. Varikoselin, hastaların yüzde 75'inde sperm fonksiyonlarında bozulma yaptığı da bildirilmiştir. Varikosel tedavisini takiben sperm parametrelerinde düzelme görülebilmektedir.
    Varikosel ile ilgili sorularınız için:
    Üroloji Uzmanı Op. Dr. Koray KANTAY
    20-27 Aralık 2001 tarihleri arasından bir hafta boyunca, 09.00-18.00 saatleri arasında telefonla sizlerle birlikte olacak.
    danışma hattı
    (0216) 327 39 19
    20 Aralık 2001
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED