T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

'Edebiyatın hası' burada

Klasik Türk Edebiyatı'nın seçkin eserlerinden oluşan otuz ciltlik dev bir çalışma Timaş Yayınları tarafından okuyucunun beğenisine sunuldu.

Her biri okunurken derinden bir ''Ah!'' çektiren Osmanlı dönemi şiiri, günümüz okuyucusunun karşısına hoş bir sürprizle çıktı. Geçtiğimiz günlerde Osmanlı dönemi şiirine emek veren şairler arasından yapılan seçkiden oluşan otuz ciltlik dev eser Timaş Yayınları tarafından şiirseverlerin beğenisine sunuldu. Biz de bu dev eserin editörlüğünü üstlenen ve Klasik Türk Şiiri'yle ilgilenen okuyucuların yakından tanıdığı Prof. Dr. İskender Pala'dan yapılan çalışma hakkında bilgi aldık. Klasik Türk Şiiri Projesi'nin okuyucuya, Türk şiirinin en ünlü otuz şairini tanıtmak ve onların ikliminden geleceğe intikal edebilecek güzellikleri göstermek düşüncesinden doğduğunu ifade eden Pala, sorularımızı cevaplandırdı

-Bu çalışma nasıl bir düşünceyle ortaya çıktı?

Doğu, dünya şiirinin has bahçesi sayılır ve Doğulu milletler içinde Türk Klasik Şiiri'nin biriktiği havuz hiç de küçük değildir. Ne ki çağımızın insanı bu geleneği okuyucu ölçeğinde devam ettiremiyor. Türk insanının şiire ilgisiz kaldığı en kötü zamanları yaşıyoruz neredeyse. Bunun birkaç sebebi vardır. Öncelikle kültür ve medeniyet arka planımızla olan kopukluğumuz, tarihe yönelik okumaları ihmal etmemiz, modern hayat şartları, ilgi alanlarının farklılaşması, eğitim kurumlarında şiire ayrılan yerin azalması, edebiyat eğitiminin test usulü yapılmaya başlanması vs. Gençlerimizin zihinleri test ve mideleri tost ile dolu. Klasik Türk Şiiri Projesi işte bu okuyucu kitlesine Türk şiirinin en ünlü otuz şairini tanıtmak ve onların ikliminden geleceğe intikal edebilecek güzellikleri göstermek üzere doğdu.

Klasik Türk Şiiri'nin seçkin örnekleri bir araya getirilirken nelere dikkat edildi?

Bir defa şahika isimler olsun istedik; bilincimizin derin hafızasında hâlâ ismi yaşayan şairler olsun istedik. Bunlar, son yıllarda adlarını bildiğimiz ama eserlerine ulaşmakta zorlandığımız insanlardı. Bu yüzden diziyi üç alt başlık altında geliştirdik. Sonuçta Divan Edebiyatı, Halk Edebiyatı ve Tanzimat Sonrası Türk Edebiyatı'nın klasikleşmiş şairlerinden onar isim üzerinde duruldu ve bu şairleri bilmeden büyüyen bir Türk gencinin entelektüel kimliğinin hep eksik kalacağı gerçeğinden hareket edildi. Bu isimler, Türk şiirinin yalnızca bilgi değil, irfan ve genel kültür seviyesinde de bilinmesi gereken isimlerdir.

Peki bu hedefiniz okuyucu kitlesine yansıdı mı; yani bu seçkiler kimlere hitap edecek?

Klasik Türk Şiiri'yle ilgilenen herkese, Türklük bilinci taşıyan, atalarının yaptığı güzel şeyleri görmek isteyen, büyük dedelerine ait başarıları tanıyıp oradan kendi kültür dağarcığına bir şeyler aktarmak isteyen herkese.. Bu yüzden kitapları tamamen bilimsel araştırma ve inceleme kitabı olarak değil, orta dereceli eğitime de hitap edebilecek seviyede hazırlamayı öngördük. Bir üniversite öğrencisi bu kitaplardan herhangi birine sahip olduğunda gerekli bilgiyi alabilecek, isterse yapacağı araştırma için bir basamak olarak kullanacak, ama öte yandan bir aile reisi, çocuğu okula giden bir baba, şiir zevkine sahip her hangi bir birey, işçi, esnaf, memur, ama hepsinden öte öğretmen ve öğrenciler bu diziden yararlanabilecek, zevk alacak, estetik bakış açısı devşirecektir. Entelektüel kaygı taşıyan, çocuklarına iyi bir eğitim hazırlamak isteyen hemen her aile reisinin otuz kitaplık bu diziye kütüphanesinde yer ayırması lazımdır sanırız. Şiire hayır dememeyi öğrenmeliyiz.

DİZİDE YER ALAN KİTAPLAR

Divan Edebiyatı Serisi:
Baki (İskender Pala)
Necati (İskender Pala)
Şeyh Galip (İskender Pala)
Nedim (İskender Pala)
Ahmed Paşa (Prof. Dr. Namık Açıkgöz)
Fuzuli (Prof. Dr. Namık Açıkgöz)
Nefi (Prof. Dr. Namık Açıkgöz)
Hayali (Prof. Dr. Namık Açıkgöz)
Nabi (Prof. Dr. Cihan Okuyucu)
Ruhi (Doç. Dr. Nihat Öztoprak)
Halk Edebiyatı Serisi:

Ruhsatî (Nurettin Albayrak)
Seyranî (Hasan Ali Kasır)
Sümmanî (Nurettin Albayrak)
Yunus Emre (Prof. Dr. İskender Pala)
Dadaloğlu (Yard.Doç. Dr. Mustafa Güneş)
Karacaoğlan (Nurettin Albayrak)
Eşrefoğlu Rumi (Nurettin Albayrak)
Erzurumlu Emrah (Nurettin Albayrak)
Gevheri (Nurettin Albayrak)
Pir Sultan Abdal (Nurettin Albayrak).
Tanzimat Sonrası Edebiyatı Serisi:
Ziya Paşa (Dr. Kemal Kahraman)
Şinasi ( Dr. Alim Kahraman)
Abdulhak Hamit (Prof. Dr. İnci Enginün)
Tevfik Fikret (Yard. Doç. Dr. Hasan Akay)
Cenap Şahabettin (Yard. Doç. Dr. Hasan Akay)
Muallim Naci (Doç. Dr. Abdullah Uçman)
Rıza Tevfik (Doç. Dr. Abdullah Uçman)
Namık Kemal (İsa Kocakaplan)
Ahmet Haşim (İsa Kocakaplan)
Ziya Gökalp (İsa Kocakaplan)

 
"Picasso tabloları" sahte çıktı
Türkiye'de ele geçirilen ve ünlü ressam Pablo Picasso'ya ait olduğu iddia edilen 8 tablodan 4'ünün sahte olduğu ortaya çıktı.
Halfeti gülü, "14. Louis" türü çıktı
Sadece Halfeti'de yetişen "siyah gül"ün Fransa'dan getirildiği ortaya çıktı.
'Buluşmalar', dinleyicisiyle buluşuyor
Buluşmalar adlı albümüyle beğeni kazanan Mutlu Torun yarın saat 19.30'da Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda dinleyicileriyle buluşuyor.
Yağışlı hava müzeyi de vurdu
Edirne'de Selimiye Camisi ile Arkeolojik ve Etnografya Müzesi arasındaki alanda kurulması düşünülen açık hava müzesi için başlatılan kazı çalışmalarına yoğun kar yağışı nedeniyle ara verildi. Kazı çalışmaları sırasında eski Edirne Sarayı'na ait temel kalıntıları ve çeşitli eşya ortaya çıkarıldı. Edirne Arkeolojik ve Etnografya Müzesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, Edirne Valiliği ve Kültür Müdürlüğü'nün katkılarıyla Selimiye Camisi yanında, temmuz ayında başlatılan açık hava müzesi kazısına, elverişsiz hava koşulları yüzünden ara verildi. Yetkililer, kazı çalışmasının yavaş yapıldığını belirterek, kazı alanında, toprağın 50 santimetre altında 20. yüzyıla ait evlerin kalıntılarına rastlandığını, daha altlara inildiğinde ise geniş ve uzun taş temellerin ortaya çıktığını belirtti.
Hikmetin Anayurdundan Hikayeler
İslam'ın sufizm denen mistik geleneği, ezelden beri zengin efsane ve hikayelerle doludur. Kısa, menkıbe gibi adlandırmaları da olan bu hikayelemeler bu gelenek içinde önemli bir eğitim aracı ve öğretilerin aktarılması noktasında kullanışlı bir kanal olmuştur. Bu metinlerden bazıları ise sadece burada kalmamış, zaman içinde toplumun geneli tarafından da okunan ve kültürel doku içinde kendine yer açan bir unsur haline gelmiştir. Bu kitapta, sufi kültüründen aktarılan hikayeleri; sufilerin anlattığı, efsanevi şahsiyetlerin anlatıldığı hikayeleri bulacaksınız. Kitapta yer alan hikayelerin seçiminde ve dildeki sadeliğin korunması konusunda da titiz bir çalışma yapılmıştır. İnsan Yayınları: Tel: (0212) 642 74 84
20 Aralık 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED