T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Komor'a ABD saldırısı

Dün sabah Komor İslam Cumhuhireti'ne bağlı adalara çıkan ABD askerleri, ordu, jandarma ve polis teşkilatını ele geçirdi. Çatışmalarda 4 kişi öldü. Saldırı 11 Eylül'ün intikamı olarak tanıtıldı.

Hint Okyanusu'nda Komor Adaları'na bağlı Moheli adasına dün sabah saatlerinde çıkan yabancı askerlerin, ordu, jandarma ve polis teşkilatının kontrolünü ele geçirdiği bildirildi. Aralarında eski bir başbakanın da bulunduğu görgü tanıkları, sabah saatlerinde adaya "çıkarma yapan" kişilerin "ABD'nin ordusundan" olduklarına ilişkin el ilanları dağıttıklarını söylediler.

Eski başbakan Muhammed Hassanari, telefonla yaptığı açıklamada, adaya çıkan bu kişilerin yaptıkları eylemin terörizme karşı savaşla bağlantılı olduğunu ve müdahalelerinin ABD'deki 11 Eylül saldırılarına bir karşılık olduğunu söylediklerini belirtti, ancak Moheli adasıyla telefon bağlantısı bu sözlerin ardından kesildi.

"Devlet başkanınız teröristlerle işbirliği ediyor"

Görgü tanıkları, aralarında beyazların da bulunduğu bazıları maskeli 100 kadar kişinin yerel saatle 05.30'da adaya çıktıkları ve ordu, jandarma, polis ve postahanenin kontrolünü ele geçirdiklerini söyledi. Hükümet kaynakları, 30 kadar askerin özel bir uçakla adaya çıktığını, askerlerle silahlı grup arasında çatışmaların patlak vermesi üzerine ikisi sivil dört kişinin öldüğünü, Komor askerlerinin Moheli'nin başkenti Fomboni'deki jandarma tugayının kontrolünü yeniden ele geçirdiğini belirttiler.

El Cezire televizyonu, adaya çıkan askerlerin Amerikan askeri ve onlarla birlikte hareket eden yerel askerler olduğunu ve bu hareketi ABD adına yaptıklarını açıkladıklarını belirtti. Aynı kaynaklar, ölenlerden ikisinin adaya dün sabah "çıkarma yapan" silahlı gruptan olduğu, bir askerin de ağır yaralandığını kaydettiler. Dağıttıkları el ilanlarında, "Devlet başkanınız teröristlerle işbirliği ediyor, biz ise sizi korumak için buradayız" yazdığı belirtildi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), kimliği belirsiz kişilerin Moheli'de dağıttıkları el ilanlarında "ABD'nin ordusundan" yazılmış olması hakkında yorum yapmaktan kaçınırken, bir sözcü, "Bu olayla ilgili bir bilgim yok" dedi.

Komor Federal İslam Cumhuriyeti

Adada denetimi ele geçirdiği belirtilen grubun lideri olduğunu söyleyen bir kişinin çok iyi Fransızca konuştuğu bildirildi. Moheli adasının başkenti Famboni'de jandarma merkezinde temas kurulan ve kendisini grubun lideri olarak tanıtan kişi çok iyi Fransızca konuşuyor. Ulusal radyoya göre, Komor askerlerinin yabancı kişilerin sızdığı bölgeyi kurtardığını söyleyen Komor İletişim Bakanı Ali Toihir, adada durumun normale döndüğünü belirtti.

Telefonla irtibat kurulan bu kişinin telefonu kapatmadan önce, dağıtılan el ilanlarını okumakla yetinilmesi gerektiğini söylediği belirtiliyor.

Resmi adı Komor Federal İslam Cumhuriyeti olan Komor Adaları, Afrika kıtasının güneybatı kesimi ile Madagaskar arasında, Mozambik Kanalı'nın kuzey ucunda yer alan bir grup adadan oluşan bağımsız bir ülke.

YEMEN'DE ÇATIŞMA DEVAM EDİYOR: 17 ÖLÜ

Yemen'de önceki gün ordu ve polis teşkilatının özel birliklerinin, ABD'deki 11 Eylül saldırılarının başlıca mimarı olduğu ilan edilen Usame Bin Ladin'in örgütü el-Kaide militanları olduğu sanılan kişilere yönelik operasyonunun devam ettiği bildirildi. Hükümet ve aşiret kaynakları, çıkan olaylarda ölenlerin 17'ye yükseldiğini belirtti. İçişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili "Helikopter destekli ordu ve polis güçleri şüphelilerin aranmasına yönelik operasyonu sürdürüyor, ancak aşiretler bölgesinde bu iş hiç kolay değil" dedi. Aşiret kaynakları da el Hossun köyünde önceki gün başlayan çatışmada 13'ü asker, dördü aşiret üyesi toplam 17 kişinin öldüğünü, 18 asker ve yedi aşiret üyesinin de yaralandığını belirtti.



20 Aralık 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED