T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L

Kaşıkçı çalındı mı?

Topkapı Sarayı'ndaki bazı mücevherlerin satıldığını ileri süren mücevher uzmanı Sabahat Ortaç, "Kaşıkçı başka elmasla dağiştirilmiş. Çin Sarayı Minyatürü'nün üzerindeki mücevherler ise satılmış" dedi.

Türkiye'de son üç yılda 888 tarihi eser kaçakçılığı gerçekleştirilirken, şimdi de Topkapı Sarayı'ndan bazı tarihi eserlerin yurt dışına kaçırılıp satıldığı iddiası ortaya atıldı. Topkapı Sarayı'ndaki mücevherlerin parça parça satıldığını ileri süren mücevher uzmanı ressam Sabahat Ortaç "Kaşıkçı elması yerine 'piç elmas' konulmuş. Çin hükümdarının hediye ettiği Çin sarayı minyatürünün üzerindeki paha biçilmez mücevherler tek tek sökülerek satılmış" dedi. Ürdün'de yıllardır kraliyet ailesine mücevher satan Ortaç, Topkapı Sarayı'na bir an önce el atılmasını istiyor. Topkapı Sarayı'ndan 2 Eylül 1999 günü, Minyatür El Sanatları Bölümü'nden, elle yazılmış, tarihi değeri çok yüksek bir Kur'an'ın çalınmasının ardından sarayın güvenliği tartışma konusu olmuş, ancak bu konuda hiç bir adım atılmamıştı.

Kaşıkçı'nın boyutu küçüldü

Ürdün'de yaşayan Ortaç'ın yurtdışından Türkiye'ye her geldiğinde ilk durağı Topkapı Sarayı oluyor. Her gün bıkmadan Topkapı Sarayı'na giden Ortaç, orada saatlerce mücevherlerin büyüsüne kapıldığını anlatıyor. "Son gittiğimde Kaşıkçı Elması'nın boyutunun küçüldüğünü gördüm. Ardından Çin Hükümdar Sarayı'nın minyatüründen değerli taşların tek tek alındığını fark ettim" diye konuşan Ortaç bu iddialarıyla yeni bir tartışma başlattı.

Ortaç: Tehdit edildim

İddiasını Topkapı Sarayı yetkililerine ilettiğinde tehdit edildiğini iddia eden Ortaç, Hazine Dairesi'nde sergilenen birçok eserin de ortadan kaybolduğunu savunuyor. Osmanlı hanedanlığına ait paha biçilmez mücevherlerin Ortadoğu'da petrol şeyh ve sefaretlerinin elinde dolaştığına tanık olduğunun altını çizen Ortaç, bu eserlerin bir çoğunun Türkiye'dan kaçırıldığını söylüyor. Bazı mücevher parçalarının ise Topkapı Sarayı çıkışlı olduğunu iddia eden Ortaç, bu konuda harekete geçilmesi geretiğini belirtiyor.

İddialar asılsız

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Topkapı Sarayı Müzesi Müdiresi Filiz Çalman, "Kaşıkçı Elması'nın başka bir elmasla yer değiştirmesi kesinlikle imkansız" diye konuştu. Topkapı Sarayı'nda bulunan tarihi eserler hakkında çeşitli iddaların ortaya atıldığına dikkat çeken Çalman, Topkapı Sarayı'nın dünyanın en sıkı korunan yerlerinden birisinin olduğunu savundu. Kaşıkçı Elması yalnız Türkiye'nin değil, tüm dünya devletlerinin kültürel bir mirası olduğunu ifade eden Çalman, "Bu tür iddalar asılsız ve mesnetsizdir" dedi.

II. Abdülhamid'in eşyaları Paris'te

Ortaç, Wincent Walper tarafından 6 Nisan 1998 tarihinde düzenlenen müzayedede değerli Osmanlı eserlerinin satıldığını belirterek şöyle konuştu: "II. Abdülhamid döneminden 40 parça eşya müzayedede satışa sunuldu. Londra'da 16 Ekim 1998 tarihinde düzenlenen ikinci müzayedede ise 'Göksu'da düğün' adlı yağlı boya tablosu 100 bin sterline, Sultan II Abdülhamid koleksiyonundan beş adet pırlanta montörlü mineli bardak da 67 bin sterline satıldı. "

Geri almaya çalıştığımız eserler

  • Almanya: Boğazköy Sfenksi, Bergama-Zeus Tapınağı, Aphrodisias, İhtiyar Balıkçı heykeli, Beyhekim Camii mihrabı.

  • Rusya: Troia hazineleri.

  • Avusturya: Üçlü Hekate heykeli .

  • ABD: Zeugma Mozayiğine ait parçalar, Herakles heykeli.

  • Danimarka: Diyarbakır Müzesi Sfenks Figürü, Akşehir Seydi Mahmut Hayrani Türbesi'ne ait sanduka, Cizre Ulu Camii tokmağı, İstanbul Nuruosmaniye Yazma Eserler Kütüphanesi'nden çalınan Kur'an yaprakları.

  • Britanya: Manş Denizi Batığı'nda ve Heathrow Havaalanı'nda ele geçirilen eserler.

    İki tahta kaşığa kaşıkçı elması

    KAŞIKÇI elmasın tarihinden de söz eden Ortaç, "Osmanlı Hazinesi'nin bu meşhur elmasını fakir bir adam İstanbul Yenikapı'da bir çömlekte bulur; bunu iki tahta kaşık karşılığında bir kaşıkçıyla değiştirir. Kaşıkçı da elması bir kuyumcuya çok cüzi bir miktara satar. Taşın elmas olduğu öğrenilince Padişah IV. Mehmed tarafından hazineye alınır. 1976 yılında "Topkapı" adlı filme konu olan elmas, 86 kıratlık değeriyle dünyanın ikinci büyük elması. Elmas, çevresine altın montürlerle yerleştirilen 49 pırlanta ile Topkapı Sarayı'nda sergilenirdi" diye konuştu.

  •  
    Orient Express, Türkiye'de
    Paris'ten 1 Eylül 2001 tarihinde hareket eden ve bilet ücreti olan 5 bin doları ödeyen zengin yolcular, ünlü "Orient Express"le Edirne Kapıkule Gar Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye girdi. İlk seferine Paris-İstanbul arasında 1883 yılında başlayan ve daha sonra restore edilerek turizmin hizmetine giren efsanevi "Orient Express" Türkiye'ye geldi. 14 lüks vagonu bulunan ve 106 yolcu taşıyan tren, yedi orijinal kompartıman, bir mutfak, iki restaurant, bir salonla hizmet veriyor. Amerikan ve İngiliz vatandaşı yolcuların ağırlıklı olduğu trende altı aşçı, 1 şef çalışıyor. Bugüne kadar toplam 6 film, 19 kitap ve müzikale konu olan Orient Express, 1999 yılından bu yana Paris'ten İstanbul'a kadar getiriliyor. Trenin tek yön tam pansiyon biletlerinin 5 bin dolar olduğu belirtildi. Orient Express'in yolcuları bu gün İstanbul Çırağan Oteli'nde kalacaklar. Express, bugün 23.30'da Türkiye'den ayrılacak.
    Kim demiş köpekbalığı et yemez diye!
    ABD'de son 3 günde 2 kişinin köpekbalığı saldırısında ölmesinin ardından, bir hayvanları koruma örgütü, köpekbalıklarının kullanıldığı "et yemezliği" öven afiş kampanyasını kaldırdı. PETA adlı örgütün Florida'da bilboardlara asmayı planladığı afişlerde, "Köpekbalıklarının neden saldırdığını öğrenmek için sağ kolunuzu verir miydiniz? Acaba bu bir intikam olabilir mi? Vejetaryen olun!" ibaresinin yer aldığı belirtildi. ABD'nin doğu kıyılarında son 3 günde, 28 yaşında bir Rus genç ile 10 yaşında bir çocuk köpekbalığı saldırısında hayatını kaybetti.
    Eğlenerek alışveriş edin
    Türkiye ve Avrupa'nın önde gelen eğlence merkezlerinden biri olan Tatilya, velilerin çocuklarının okul ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için 'Tatilya Okul Çarşısı' adı altında bir etkinlik başlattı. 1-16 Eylül tarihleri arasında açık kalacak 'Tatilya Okul Çarşısı' açılışının ilk gününden itibaren, büyük ziyaretçi akınına uğruyor. Vatandaşlara eğlenirken alışveriş etme imkanı sağlayacak olan 'Tatilya Okul Çarşısı'na, okul araç ve gereçleri konusunda İstanbul'un önde gelen mağazaları katıldı. 16 gün süreyle isteyen herkes 1 milyon lira ödeyerek 'Tatilya Okul Çarşısı'nı ziyaret edebilecek.

    6 Eylül 2001
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED